vrijdag 19 juni 2020

Museumnieuws met onder meer: Kasteel Keukenhof klaar voor de zomer, Aviodrome weer geopend en word Professor Paardenbloem voor Naturalis

De musea zijn weer opengegaan! Uiteraard volgens het Veilig Samen Uit-protocol, waardoor je dus maar een route mag lopen door het museum en in veel gevallen even geen foto’s mag maken om opstoppingen te voorkomen. Het protocol zorgt er gelukkig voor dat we weer van kunst mogen gaan genieten. En dat er weer meer leuke nieuwsberichten zijn! Vandaag lees je meer over deze nieuwtjes in het Museumnieuws. Let wel: voor actuele regels, voorwaarden en het reserveren van tijdsloten verwijs ik je graag door naar de websites van de desbetreffende uitjes. Deze staan bij ieder nieuwsbericht vermeld. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Kasteel Keukenhof klaar voor de zomer

Kasteel Keukenhof was al opengegaan voor een wandeling, maar dankzij de versoepeling in alle maatregelen geniet je nu weer helemaal van het landgoed en het kasteel. Ook de Hofboerderij is weer open, zodat je voor of na je wandeling van een heerlijke kop koffie met iets lekkers bij geniet. Let wel: in verband met de nieuwe regels moet je reserveren om binnen te zitten bij de Hofboerderij. Dit kan telefonisch tijdens openingsuren (woensdag tot en met zondag van 9:30-17:30 uur) via 0252-465 597. Voor het terras hoef je niet te reserveren. De kinderboerderij is ook weer geopend, evenals de korte Kabouterwandeling voor kinderen. De natuur rondom het kasteel komt overigens al weer in bloei met zomerbloeiers, zoals de dahlia. De paden zijn vernieuwd waardoor ook de lange wandeling van het Laarzenpad nog fijner is. Kijk voor meer informatie op KasteelKeukenhof.nl. (foto: Kasteel Keukenhof)

Aviodrome weer geopend

Sinds 1 juni is ook het Aviodrome weer geopend voor publiek. Het luchtvaartmuseum in Lelystad verwelkomde op eerste Pinksterdag meteen al de eerste bezoekers. In totaal kwamen enkele honderden liefhebbers van Aviodrome op bezoek. Uiteraard allemaal volgens het nieuwe Veilig Samen Uit-protocol en netjes met een voorafgaand gereserveerd tijdslot in handen. Daarnaast is er in het museum een eenrichtingsverkeer route ingedeeld en kun je overal je handen wassen of desinfecteren. Eenmaal binnen mag je de rest van de dag genieten van het museum. Op dit moment is er een expositie te zien over 100 jaar burgerluchtvaart in Nederland, bekijk je een Boeing 747 van binnen en ervaren hoe Schiphol eruitzag in 1928! Check voor meer informatie de website Aviodrome.nl. (foto: Aviodrome)

’t Veluws Zandsculpturenfestijn is open

Het heeft eventjes geduurd, maar op 6 juni ging toch ook ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen weer open. Kom genieten van zandtaferelen die belangrijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en de vrijheid erna uitbeelden. De imposante zandbeelden zijn volgens een eenrichtingsverkeerroute te bewonderen. Daarnaast zijn de paden verbreed, zodat je met gemak anderhalf meter afstand van elkaar houdt. Uiteraard is het belangrijk om vooraf een ticket met tijdslot te reserveren. Dit kan via de website Zandsculpturen.nl. Hier vind je tevens de voorwaarden voor een bezoek, openingstijden en meer informatie. (foto: ’t Veluws Zandsculpturenfestijn)

Museum Vlaardingen presenteert een pas ontdekte bevrijdingsfilm

We blijven nog even bij het thema ’Tweede Wereldoorlog’ met een primeur uit Museum Vlaardingen. Nu ze weer open zijn, kun je er genieten van de tentoonstellingen ‘Vlaardingen bevrijd!’ en ‘Als de lichtjes weer eens branden gaan. Muziek van de bevrijding’. Deze twee tentoonstellingen worden nog eens opgeluisterd met bijzondere beelden van de bevrijding van Vlaardingen. Deze bevrijdingsfilm is nog niet zo lang geleden ontdekt, dankzij een actie van het Museon in 2017. In het kader van de actie ‘Niet weggooien’ zamelde het Museon beeldmateriaal in over het dagelijks leven tijdens de oorlog en daar zat deze film bij. De film is samen met de tentoonstelling Vlaardingen bevrijd! tot en met 25 oktober te zien in Museum Vlaardingen. Kijk voor openingstijden, tickets en tijdsloten op MuseumVlaardingen.nl. (foto: Feestelijk geklede meisjes op de Schiedamseweg. Fragment uit film Jan Jurling, Collectie Museon Den Haag)

Magische zomernachten op het Muiderslot

Heb je altijd al eens willen slapen op een echt kasteel? Deze zomer biedt het Muiderslot bij Amsterdam je deze kans. In de pruimenboomgaard van het kasteel kun je geheel coronaproof kamperen. Het kampeerarrangement is voor twee personen en biedt je een zeer luxe tijd. Je hoeft alleen je slaapzak en tandenborstel (en andere toiletartikelen die je graag gebruikt) mee te nemen. Ook een gitaar, ukelele of ander instrument voor bij het kampvuur is van harte welkom. Drankjes en hapjes zijn verkrijgbaar op het slot. Je bent van harte welkom na sluitingstijd, je geniet van een exclusieve tour door het verlaten kasteel en van een rijk gevulde picknickmand. ’s Morgens staat het ontbijt voor je klaar. Wil je deze magische nacht meemaken? Reserveren kan vanaf 22 juni. Voor alle voorwaarden, reserveringen en andere informatie kijk je op Muiderslot.nl. (foto: het Muiderslot)

Van Gogh Museum verlengd In the Picture

Ook het Van Gogh Museum opende op 1 juni na maanden gesloten te zijn geweest, weer haar deuren. De eerste bezoekers werden getrakteerd op een zonnebloem om mee naar huis te nemen. Uiteraard moet je voor een bezoek aan het museum vooraf reserveren – ook als je in het bezit bent van een Museumkaart. Dankzij deze tijdsloten heb je de tijd om alle schilderijen in alle rust en met alle ruimte te bewonderen. Dat geldt ook voor de tentoonstelling In the Picture, welke in februari voor het eerst te zien was. Deze tentoonstelling is overigens verlengd tot 30 augustus 2020. En er is meer! De ‘Onkruid verbrandende boer’ die door het Drents Museum en het Van Gogh Museum gezamenlijk is aangekocht, is nu verhuisd van Assen naar Amsterdam en is te bewonderen in het Van Gogh Museum. Ook kondigt het museum aan dat de tentoonstelling ‘Je liefhebbende Vincent. Van Goghs mooiste brieven’ vanaf 9 oktober te zien zal zijn in het museum. Voor meer informatie ga je naar VanGoghMuseum.nl. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Van Gogh Museum)

Barbie & Ken, al bijna 60 jaar samen

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum organiseert vanaf 1 juli tot en met 30 december de tentoonstelling: Barbie & Ken, al bijna 60 jaar een setje. Barbie werd in 1959 geïntroduceerd tijdens The Toy Fair in New York en twee jaar later verscheen Ken op het toneel. Samen zijn ze onafscheidelijk. Barbie en Ken zijn de afgelopen 60 jaar veel veranderd. Toch is Barbie nog altijd een vrouw die alles aankan en uitblinkt in vele beroepen. Geen wonder dat ze toen en nu een bron van inspiratie is. De tentoonstelling richt zich vooral op Barbie in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. De dames in deze tentoonstelling dragen ook kleding uit die tijd, waardoor je het tijdsbeeld tevens goed kan zien. Wil je meer weten over deze tentoonstelling? Kijk dan op Ambachtenmuseum.nl. Hier kun je ook direct een ticket met tijdslot boeken voor een bezoek. (foto: Oude Ambachten & Speelgoed Museum)

Help mee met het Paardenbloem-onderzoek

Naturalis, Natuurmonumenten en OERRR roepen alle kinderen van Nederland op om mee te helpen met het landelijke paardenbloem-onderzoek. Alleen met waarnemingen kunnen de onderzoekers de bloemenslaap onderzoeken en doorgronden. Met de ‘bloemenslaap’ van paardenbloemen wordt bedoeld dat een paardenbloem ’s avonds zijn bloem weer sluit. Naturalis wil graag weten of een paardenbloem in de stad eerder gaat ‘slapen’ dan die op het platteland. Of juist niet. Via het jeugdprogramma OERRR van Natuurmonumenten kunnen kinderen in heel Nederland meedoen. Kinderen die lid zijn van het OERRR programma hebben de informatie al thuis ontvangen. Is je kind geen lid van OERRR maar wil je kind ook professor Paardenbloem worden? Via Naturalis.nl is het onderzoeksmateriaal gewoon te downloaden. (foto: Naturalis)

Aanmelden voor Maand van de Geschiedenis gestart

Oktober staat ieder jaar in het teken van de Maand van de Geschiedenis. Een hele maand lang kun je door heel Nederland genieten van diverse activiteiten, voorstellingen, tentoonstellingen en meer die aansluiten bij het gekozen thema. Het Nederlands Openluchtmuseum is de initiatiefnemer van deze maand, omdat zij de geschiedenis levend willen houden. Vanwege de coronamaatregelen zullen de activiteiten er dit jaar een beetje anders uit zien, maar deelnemers kunnen zich wel nu al met hun activiteit aanmelden voor het programma. Het thema dit jaar is Oost/West, maar vanwege de coronatijd is het ook mogelijk om met een ander thema deel te nemen. Dus heb je een mooie voorstelling gemaakt met geschiedenis als thema, ga je voorlezen of organiseer je een mooie expositie? Deelnemers kunnen zich inschrijven via MaandvandeGeschiedenis.nl/worddeelnemer. (foto: Maand van de Geschiedenis)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.