donderdag 19 maart 2020

Virtueel naar het museum & kijkjes achter de schermen

Het is een feit dat corona heel veel roet in ons dagelijks leven heeft gegooid. We kunnen niet naar het museum en de dierentuinen zijn dicht. Voor mij zijn dat twee van mijn meest favoriete soorten dagjes uit. En ja, hoewel ik helemaal voor het sluiten was van deze (en andere) uitjes in verband met de volksgezondheid, mis ik het wel. En niet zo een beetje ook. Gelukkig hebben veel dierenparken en musea er iets op gevonden om bezoekers toch een beetje dat gevoel van een dagje uit te geven. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Van Gogh Museum, zelfportret met vilten hoed - WILDLANDS)

Virtuele rondleidingen in het museum

In veel musea vinden nu virtuele rondleidingen plaats. Directeuren en conservators nemen ons mee naar hoogtepunten in de collectie en vertellen meer over een bepaald schilderij. Dat is best bijzonder, want je komt echt even 1 op 1 met een deskundige en een schilderij. En deze filmpjes kan je zo vaak als je wilt terugkijken, want ze staan op de YouTube pagina’s en websites van de betreffende musea. Ook via Twitter komen deze filmpjes voorbij. Zo genieten we toch ook een beetje van kunst tussen het thuiswerken of uitzieken door. Overigens lichten veel musea ook kunstwerken even uit door middel van een foto en een mooi verhaal.

Musea die een virtuele rondleiding aanbieden of kunstwerken uitlichten zijn onder meer: Rijksmuseum, Stedelijk museum Vianen, Kunstmuseum Den Haag, Van Abbe Museum, Van Gogh Museum, Rijksmuseum van Oudheden, Natuurmuseum Fryslân en Museum de Lakenhal. Dit is slechts een heel kleine greep. Check gewoon de social media kanalen en websites van de musea in Nederland om te zien wie hier allemaal aan mee doen.

Of bezoek een van de vele musea ander musea in Nederland én over de grens. Je vindt ze overigens gemakkelijk via ArtandCulture.google.com. Hier vind je bijvoorbeeld virtuele tours via Google Streetview, maar ook links naar YouTube kanalen en achtergrondinformatie.

Kijkjes achter de schermen in dierentuinen

‘Hoe gaat het eigenlijk met de dieren?’ is een veelgehoorde vraag bij de dierentuinen. Abonnees en dierenliefhebbers maken zich best bezorgd over hoe het met de dieren gaat nu het park gesloten is. Vervelen ze zich zonder publiek? Het antwoord luidt daarop ‘nee, de dieren vervelen zich zeker niet.’ Dat komt natuurlijk doordat de verzorgers gewoon aan het werk zijn en voor een dagelijkse routine zorgen in het park. Om hun bezoekers een beetje tegemoet te komen, verschijnen er steeds meer filmpjes van verzorgers en dierenparken op social media. Hierin nemen de verzorgers ons mee in het dagelijks leven, houden ze je op de hoogte van het wel en wee van de dieren én neem je een kijkje achter de schermen. Enkele dierentuinen die dit doen zijn WILDLANDS en Diergaarde Blijdorp.

1 opmerking:

  1. Ik mis het ook, maar heel begrijpelijk en verstandig dat vrijwel alles dicht is!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.