zaterdag 29 februari 2020

Writing Berries Maandoverzicht Februari 2020

Het is altijd bijzonder, zo een schrikkeljaar. Ineens heeft februari er een hele dag extra bij. Soms voelt dat wel gek, want sommige herinneringen die je dan via Facebook of Google Foto’s krijgt zijn dan ineens van vier jaar geleden. Vandaag is het ook de laatste dag van de maand februari en dus is het tijd voor het Writing Berries Maandoverzicht. Afgelopen maand was er veel museumnieuws dankzij nieuwe tentoonstellingen, maar ook de uitjes voor de Voorjaarsvakantie kwamen voorbij en het een en ander aan dierennieuws. Ook de Leukste Uitjes-serie ging verder en het was de tweede maand voor de nieuwe rubrieken Stadsbeeld en Dier van de Maand. In dit overzicht kom je ze allemaal tegen. Veel leesplezier! (foto’s, mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

Dagje uit keuzestress

Vakanties, studiedagen, stakingsdagen, lange weekenden… soms weet je gewoon niet precies wat je met je tijd moet doen. Natuurlijk wil je wel met de kinderen iets leuks gaan doen, maar er is zoveel om uit te kiezen! Met dit artikel hoop ik je een beetje te helpen om een tof dagje uit te kiezen waar iedereen van geniet.

Efteling Museum: wonderbaarlijk kijkje in de geschiedenis

Wist je dat sprookjes- en attractiepark Efteling zijn eigen museum heeft? Je vindt het op het Anton Pieckplein en het heet de Bonte Versaemelingh. En bont is het zeker, want naast historie en beleving kom je echt oog in oog te staan met onderdelen van attracties, sprookjes en meer. Neem ook vast een kijkje in het museum en lees dit artikel nog eens na.

Leukste Uitje over de Grens 2020

Het Leukste Uitje over de Grens wordt altijd samen met het Leukste Uitje van Nederland uitgereikt. En daarom is het de eerste top 3 (na de Leukste Uitjes van Nederland) die een eigen artikel krijgt. Dit jaar staan er weer drie topparken in de lijst die door de leden van de ANWB worden gezien als de leukste uitjes over de grens.

Genieten van… GaiaZOO

GaiaZOO heeft wederom de trofee voor het Leukste Uitje van Nederland gewonnen en als jong park timmert het nog steeds aan de weg. Deze dierentuin ligt voor mij een beetje ver weg, maar dat wil niet zeggen dat ik er geregeld ben geweest. Ik kom er vooral tijdens persbijeenkomsten, maar dat houdt niet in dat ik dan de rest van het park niet mag bewonderen. In Genieten van… staat deze zoo van Kerkrade centraal en leg ik graag uit waarom ik van het park geniet.

Dier van de Maand: Europese bruine beer

Ik hou van beren. En bruine beren vind ik prachtig om te zien. Wist je dat de Europese bruine beer het liefst in bergrijke gebieden woont? En dat hij eigenlijk niet echt een winterslaap houdt? En dat de Europese bruine beer een ondersoort is van de gewone bruine beer? Dit en meer kom je te weten in de februari editie van Dier van de Maand.

Bijzonder: Brazzameerkat geboren in ZooParc Overloon

Een geboorte in een dierentuin is altijd speciaal. Maar als het om een zeldzame soort gaat, dan wordt het extra bijzonder. In ZooParc Overloon zag een Brazzameerkatje het levenslicht afgelopen maand. Dit is het enige park in Nederland waar je deze bijzondere apen kunt bewonderen. En het is pas de tweede keer dat er een kleintje wordt geboren in Overloon. (foto: ZooParc Overloon)

Leukste Uitje van Friesland 2020

De serie Leukste Uitje van… trapte ik bij de provincies af met Friesland deze maand. De top 3 van Friesland bestond uit drie oude bekenden, alleen… in welke volgorde werden zij geplaatst door de leden van de ANWB? Klik op het tussenkopje hierboven en je komt er snel achter welke uitjes zijn uitgeroepen tot de leukste drie van Friesland.

Dagje uit in de Voorjaarsvakantie

Februari is de tijd voor de Voorjaarsvakantie. Lekker op vakantie of gewoon een dagje uit met het gezin. Veel parken hebben speciaal voor deze vakantie een activiteit georganiseerd, zoals DierenPark Amersfoort en Ecomare. De tentoonstelling GIF! in Natuurmuseum Fryslân is nog steeds te bezoeken.

Hond Gezond: Storm

Wat heeft het toch heftig gestormd de afgelopen maand! Mijn hondje vond het maar niets, want de wind stond maar aan de voordeur te klepperen. Wordt jouw hond ook zo onrustig van stormachtige dagen? Met deze tips wordt het een stuk leuker voor hem en voor jou. Klik op de link in het tussenkopje en je leest er meer over.

Mauritshuis presenteert: George Stubbs, de man, het paard, de obsessie

In het Mauritshuis in Den Haag geniet je momenteel van een heel bijzondere tentoonstelling over de kunstenaar George Stubbs. Hij was in zijn tijd dé paardenportretschilder die door vele rijke paardenbezitters werd ingehuurd om hun renpaarden te portretteren. Het hoogtepunt van zijn werk is toch wel Whistlejacket, maar ook zijn grote kennis van de anatomie van het paard.

Leukste Uitje van Groningen 2020

De top 3 van Groningen, zoals gekozen door de leden van de ANWB, heeft een verrassing in petto. De nummer 1 echter verandert al jaren niet en op 2 kwam weer een oude bekende naar voren. Rust en recreatie zijn wel de sleutelwoorden voor deze top 3. Benieuwd welke uitjes het zijn? Klik op de link in het tussenkopje.

Van Gogh Museum presenteert: In the Picture. Kunstenaarsportretten

Het zelfportret is een heel gewone kunstvorm, omdat kunstschilders het gebruikten om te oefenen met bijvoorbeeld licht en donker. Sommige artiesten gebruikten het echt als blikvanger voor een expositie of als reclamemateriaal. Ook maakten kunstenaars portretten van elkaar. In deze bijzondere tentoonstelling kom je er heel veel tegen.

Stadsbeeld: Haagsch Jantje

♪ In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje ♪ En laat Jantje nu echt aan de Hofvijver staan te wijzen waar zijn pa (de graaf) woont. Het standbeeldje van Jantje staat daar al jaren en wordt dagelijks door vele mensen voorbij gewandeld. Daarom staat dit beeldje centraal in Stadsbeeld deze maand.

Goed Doel: Giraffe Conservation Foundation

Het zijn de dieren met de langste nekken en daardoor imposant om te zien. Er zijn in Afrika verschillende soorten giraffen die door de verkleining van hun leefgebieden en door stroperij inmiddels als ‘kwetsbaar’ staan aangeduid op de lijst van bedreigde diersoorten. De Giraffe Conservation Foundation doet daar iets aan.

Ik ♥ Teddybeer

Ik hou van beren, van echte beren en van knuffelberen. De Europese bruine beer stond deze maand al centraal in Dier van de Maand en daarom mocht een stukje over de Teddybeer niet ontbreken in februari. Ook vind je hier een knuffelige review terug van een beertje vol oogschaduwtinten.

Leukste Uitje van Drenthe 2020

Drenthe is een mooie provincie, vol natuur en geschiedenis. Maar vooral de natuur en het spelen tussen het groen voeren de boventoon in het Leukste Uitje van Drenthe 2020. De leden van de ANWB kozen vooral voor plekken waar kinderen het zeer naar hun zin hebben. Benieuwd naar welke drie dat zijn? Klik op het kopje hierboven en je leest er meer over.

Olifantje op komst en ander leuk dierentuinnieuws

In DierenPark Amersfoort wacht men met smart op de geboorte van een olifantje en kun je je inschrijven voor een geboorte alert, AquaZoo Friesland is sinds de overname door Libéma vijf jaar geleden enorm gegroeid en in Dierenrijk vond de woensdag na carnaval weer het traditionele haring happen plaats.

Rijksmuseum presenteert: Caravaggio | Bernini – Barok in Rome

Voor VIND magazine mocht ik weer op pad om een mooi artikel te schrijven over de kunstenaars Caravaggio en Bernini. Het magazine komt uit rond 20 maart. Op mijn website lees je meer over wat je in deze tentoonstelling gaat bewonderen. Uiteraard met veel fotootjes van de prachtige beelden en schilderijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.