dinsdag 17 maart 2020

Thuis aan de slag: tips voor thuiswerken en tegen verveling

Terwijl de kanjers van de zorg, politie, brandweer en meer hard aan het werk zijn, zitten vele anderen noodgedwongen thuis. Dat geldt voor schoolgaande kinderen en jongeren, maar ook voor iedereen die vanuit huis kan werken dankzij een goede internetverbinding en een laptop. De situatie is gewoon zoals deze nu is en we zullen tot in ieder geval 6 april het ermee moeten doen. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen zijn ‘ding’ kan doen, toch in contact blijft met anderen én niet chagrijnig wordt van verveling? Als veel thuiswerkende freelancer heb ik daar wel wat tips voor. En ik vond een paar toffe tips op internet. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

1. Verander niet teveel aan je routine

Thuiswerken vraagt discipline. Dat geldt voor de kinderen die nu thuis toch huiswerk maken en wellicht via internet school gaan volgen. En het geldt voor jou. Het is heel verleidelijk om nu later op te staan dan normaal. Maar daardoor heb je wellicht minder zin om aan het werk te gaan. Sta gewoon op, op de tijd dat je dit normaal doet en hou je ochtendroutine erin. Gebruik de tijd die je normaal hebt voor reistijd om wat oefeningen te doen. Of maak een wandelingetje buiten. Even een frisse neus halen. Ga vervolgens aan de slag. Hou je koffiepauze op de normale tijd, neem een lunchpauze (ga naar buiten of maak broodjes voor elkaar) en aan het einde van je werkdag ga je weer ‘naar huis’ door even rustig wat anders te doen. Dat helpt enorm om het normale gevoel van een werkdag vast te houden.

Tip: dit helpt ook om de kinderen geconcentreerd te houden voor het schoolwerk. Zo komen taken sneller af en wordt iedereen minder snel afgeleid door huishoudelijke klusjes. Maak voor jezelf ook to do-lijstjes. Dat helpt enorm om gedisciplineerd door te werken.

2. Afleiding voor kleine kindjes

Kleine kinderen zullen er maar weinig van snappen dat papa of mama ineens aan de keukentafel zit te werken met een laptop, wanneer je dat normaal niet doet. Vraagt je kindje veel aandacht en kun je je niet concentreren? Misschien is er een lieve buur die wil oppassen. Of zet je kindje bij je aan tafel en maak van werk een spelletje. Misschien wil je kindje ook wel ‘aan het werk’ met een kleurplaat of een puzzel. Overigens is het helemaal niet erg om je kind ook aandacht te geven. Het is nu eenmaal een heel andere situatie dan normaal. En dat werk komt heus wel af.

Tip: geef je kindje wat te spelen, kleuren, tekenen of lezen en spreek af dat je met een uurtje of half uurtje iets samen gaat doen.

3. Maak duidelijke afspraken met elkaar

Wanneer je geen thuiskantoor hebt, maar wel een eettafel waaraan je met zijn allen zit te werken, dan is het goed om duidelijke afspraken met elkaar te maken. Wanneer je dochter bijvoorbeeld zit te leren, is het niet handig als jij als ouder ineens een belangrijk telefoongesprek gaat voeren. Dan leid je elkaar namelijk af. Spreek af dat bij telefoongesprekken je je even afzondert. Maar ook samen ontbijten en lunchen zijn goede afspraken om met elkaar te maken. En dat papa of mama zich even moeten concentreren op een taak. Zitten de kinderen liever op de eigen kamer? Dat kan natuurlijk ook heel goed werken. Of misschien moet jij wel even met je laptop op de slaapkamer gaan zitten als je in stilte wil werken. Met een tuintafeltje heb je zo een soort bureautje staan.

Tip: zet, als je je echt even wilt afzonderen in gezelschap, even een koptelefoon op met je eigen muziek. Dat helpt ook en hoef je de kamer niet uit.

4. Zoek ontspanning

De boog kan niet altijd gespannen staan. Op je werk maak je ook wel eens een kletspraatje met een collega. En op school wordt er ook in de pauze even een filmpje op YouTube gekeken. Geef elkaar daar ook de ruimte voor en zoek ontspanning tussen het werken en leren door. Bijvoorbeeld door even naar buiten te gaan, met elkaar te praten en natuurlijk door even op social media te gaan of een spelletje te doen. Dat helpt.

Tip: spreek eens af dat wanneer er een taak klaar is, je al dan niet samen even iets leuks gaat doen. Bijvoorbeeld een spelletje of dat filmpje kijken. Het helpt.

5. Geef elkaar de ruimte

Zelfs al ben je slechts met zijn tweetjes, iedereen heeft een beetje ruimte nodig. Gun elkaar dat. Heeft iemand even geen zin om iets te doen. Wordt dan niet direct boos op elkaar. Laat die ander even. Dan komt het vanzelf goed. Het is voor kinderen extra verdrietig dat alle buitenschoolse activiteiten zijn afgelast, maar ook feestjes van vriendjes en vriendinnen gaan meestal niet door. Als volwassenen is het jammer, maar voor kinderen kan het hartverscheurend zijn. Vooral als ze er lang naar hebben uitgekeken. Gun ze dat verdriet dan ook en troost ze. Het is voor hun ook een onbegrijpelijke situatie.

Tip: raak je geïrriteerd? Tel tot tien en haal even diep adem. Je zit met zijn allen in hetzelfde schuitje, ruzie lost niets op. Blijf praten met elkaar.

6. Maak er iets leuks van

Het is wat het is en we moeten met ons allen van deze periode maar iets leuks zien te maken. Met deze tips lukt het vast:
- Organiseer een spelletjesavond aan tafel. Laptops en schoolboeken weg en bordspellen op tafel. Gezellig!
- Hou een spelletjestoernooi en hang ranglijsten op aan de muur. Dit kan ook bijvoorbeeld met racespelletjes, zoals Mario Kart. Wie wint er de meeste spelletjes?
- Missen je kinderen het rondhangen met vrienden en vriendinnen? Op Twitter las ik dat een moeder allemaal foto’s had uitgeprint van de vriendinnen van haar dochter en dat ze er samen een grote collage van hadden gemaakt. Deze gebruikt dochterlief nu als achtergrond bij het beeldbellen.
- Overigens geeft beeldbellen via Facebook messenger of What’s App het gevoel dat je wat dichterbij elkaar bent. Wil je toch je sociale afstand behouden en dichterbij iemand zijn: bel dan eens via videochat.
- Heb je een creatieve hobby? Kies eens een wat groter project uit om te doen. Ik haak en brei graag en heb nog heel veel dingetjes die ik wil maken waar ik nu aan toe kom.
- Geniet van een goed boek.
- Binge watch je favoriete series en films. Dat kan gelukkig dankzij Netflix en Disney+ bijvoorbeeld. Maar misschien heb je nog wel een aantal dvd’s die je achter elkaar wilt kijken. Accio Harry Potter marathon!
- Ga naar buiten. Zolang we nog niet allemaal verplicht binnen moeten blijven, is er niets fijners om met dit heerlijke voorjaarsweer naar buiten te gaan. Even naar de speeltuin, een balletje trappen of gewoon een stukje fietsen. Pak die vitamine D en maak een praatje met de buren.
- Blijf in beweging. Het is heel verleidelijk om van stoel naar bank door te schuiven, maar dat is niet fijn voor je lijf. Probeer eens yoga uit of ga een stukje fietsen.
- Ook gelezen op Twitter: maak het gezellig om je heen. Omring je met spulletjes waar je je fijn bij voelt. Bak een taart of koekjes voor jezelf en wellicht de buren. En hou contact met elkaar, want dat is heel belangrijk.

Premier Rutte zei het gisteren ook al zo mooi: let op elkaar. Laten we dat vooral doen, op elkaar letten. En ondertussen het beste te maken van deze situatie. Samen komen we er wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.