donderdag 26 maart 2020

Stadsbeeld Mannes & Bartje

Deze aflevering van Stadsbeeld gaan we naar Assen. Twee iconen staan dit keer centraal: een grote trouwe hond en een kleine boerenzoon. Het ene beeld is zes meter hoog, het andere net een meter, maar beide zijn ze groots qua reputatie. Waar de een al lang verweven is met het DNA van Drenthe, is de ander nog maar een paar jaar bekend. Beide zitten diep in de harten van de Assenaren. De ene kun je niet omheen, de ander moet je soms even zoeken in de stad. Ik heb het over Mannes de hond en over Bartje. In januari bezocht ik het Drents Museum en ik wilde het beeldje van Bartje heel graag zien. Dat Mannes op het station stond, dat was een grote verrassing voor mij. Een verrassing waar ik direct blij van werd.

Mannes

gemaakt door: Maurice Nio en Q.S. Serafijn
gemaakt van: accoya hout
te vinden aan: Stationsstraat
staat daar sinds: 4 oktober 2018

Als je het station van Assen verlaat dan word je direct vriendelijk – en nog net niet kwispelend begroet – door de 6 meter hoge reu Mannes. Mannes is gemaakt van hout en hij staat trouw op wacht bij Station Assen. Hij begroet reizigers en wacht totdat de Assenaren weer terug naar huis komen. Mannes staat tussen twee lichtkunstwerken die aangaan bij passerende auto’s of mensen. Hierdoor is deze lieve lobbes ook goed te zien in het donker. Het kunstwerk bevat kleine sproeikoppen, als je tegen hem praat dan valt er een waternevel naar beneden. De bedenker, Maurice Nio, liet zich inspireren door de Japanse hond Hachi, die dagelijks naar het perron terugkeerde om op zijn baasje te wachten totdat deze terug kwam van zijn werk. Na de dood van zijn baasje zou Hachi nog negen jaar lang ditzelfde ritueel tevergeefs hebben herhaald.

Bartje

gemaakt door: Suze Boschma-Berkhout
gemaakt van: brons
te vinden aan: Museumlaantje
staat daar sinds: 1981

‘Ik bid niet veur brune bonen,’ is misschien wel de bekendste quote van Bartje Bartels. Bartje is de hoofdpersoon uit de boeken van schrijver Anne de Vries. Bartje groeit op in een arm landarbeidersgezin. De eindjes moeten echt aan elkaar geknoopt worden, vandaar dat bruine bonen nog wel eens op tafel komen. Bartje wil zich echter niet schikken naar het arme leven in Drenthe. Bartje komt voor in twee boeken van Anne de Vries en is vereeuwigd in brons. Het jochie heeft een stoere uitstraling, ook door het kuifje, en draagt uiteraard een paar boerenklompen. Het huidige standbeeldje is van brons, maar voorheen was Bartje vereeuwigd in steen. Helaas kreeg dit beeldje teveel te maken met vandalisme. Zowel stenen Bartje als bronzen Bartje zijn gemaakt door kunstenares Suze Boschma-Berkhout. Stenen Bartje staat nu veilig binnen in de Kloostergang van het Drents Archief, bronzen Bartje vind je vlakbij het Drents Museum en het Drents Archief aan het Museumlaantje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.