woensdag 16 oktober 2019

Genieten van… Apenheul

Eén van mijn favoriete dierentuinherinneringen heeft te maken met een doodshoofdaapje en mijn opa. Het aapje zat op zijn schouder, flapte de revers van zijn colbert opzij en haalde zo de brillenkoker van mijn opa uit zijn binnenzak. Doodshoofdaapjes kunnen heel goed zakkenrollen… De brillenkoker hebben we toen nog wel teruggekregen – met tandafdrukjes erin. Zelf moest ik toen niet veel van die kleffe, koude apenhandjes hebben. Maar nu… Nu is het een van mijn favoriete plekken van Apenheul. Samen met de Bongo Bonde, want daar kom je wel heel dichtbij gorilla’s. Vandaag gaat Genieten van… over Apenheul. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over Apenheul

Apenheul is dé apendierentuin van Nederland waar je heel veel bijzondere apen kan zien. Het concept voor het park is ontstaan toen Wim Mager – toen nog fotograaf – in de dierenwinkel (dat was in de jaren zestig van de vorige eeuw heel normaal) twee dwergaapjes kocht. Het koppeltje kreeg kleintjes en Wim besloot dat een apenpark een betere oplossing was. Maar… dan wel een plek waar apen gewoon aap kunnen zijn. Geen kooien, geen tralies, maar natuurgebied en bomen om in te klimmen. Het Apenheul-concept was geboren en op 12 juli 1971 opende het park voor het eerst haar poorten. Toen nog met alleen wolaapjes, dwergapen en slingerapen. Het park was klein, maar ontketende een ware revolutie wereldwijd. Het was namelijk het eerste park waar apen los tussen de bezoekers liepen, waar ze ruimte hadden in natuurlijke verblijven, met bomen om in te klimmen. De rest is, zoals gezegd, geschiedenis. Apenheul is door de jaren heen flink gegroeid en er zijn diverse apensoorten bijgekomen om te bewonderen. Het concept is echter niet veranderd. Ondertussen doet het park ook heel veel voor natuurbehoud. Met de eigen stichting helpen ze apen in het wild. Wil je daar meer over weten? Lees dan ook Goed Doel: Apenheul Natuurbehoudfonds en Lazy Monkey: Koffie met een verhaal.


Prijzen en bereikbaarheid

Apenheul ligt in Apeldoorn aan de J.C. Wilslaan. Parkeren doe je op het grote terrein van Berg en Bos. Dit is een betaald parkeerterrein. Je kan je parkeerticket bij de automaat betalen, maar ook bij het verlaten van Apenheul in de winkel (dan heb je dat maar vast gehad). Een dagkaart kost in 2019 € 8,80. Apenheul is ook met het openbaar vervoer bereikbaar. Apenheul is vervolgens via het park te betreden. De ingang vind je vanzelf na een korte wandeling (10 tot 15 minuten) door het bos. Het park is overigens niet het hele jaar door geopend. Het opent in het voorjaar en sluit na de herfstvakantie de deuren. Online betaal je minder voor je entreekaartje. Tickets voor volwassenen zijn aan de kassa € 23,-, kinderen van 3 tot en met 12 jaar betalen € 19,50 en mindervalide ook.


Genieten van apenstreken

Ik vind apen geweldige dieren. Ze zijn speels, kunnen je heel indringend observeren en hun gedrag doet mij vaak aan mensen denken. Ik vind het schitterend om te zien als apen kleintjes hebben. De manier waarmee ze met hun baby omgaan… zo mooi. En je wandelt echt in hun gebied. Uiteraard zijn niet alle apen van zo dichtbij te bewonderen als de maki’s, vari’s, berberapen en doodshoofdaapjes, want het gaat natuurlijk ook om veiligheid en om wat de apen leuk vinden. Maar o, wat mag ik er graag wandelen én fotograferen. Want apen – welke soort dan ook – zijn heel fotogeniek.


De doorloopverblijven zijn natuurlijk heel leuk. Ik vind het nu niet erg meer als een aapje besluit even op mijn schouder te komen zitten – als klein meisje vond ik het een beetje eng. Het is juist heel leuk als ze even bij je komen buurten. Soms springen ze zelfs op je camera. In de doorloopverblijven heb ik verschillende bijzondere foto’s kunnen maken. Helemaal van de hanuman langoer die gewoon op een afstandje jou observeert – of juist totaal negeert. De doorloopverblijven vragen ook wat van je speurvermogen. Niet alle apen hebben zo een zin om zich te laten zien. Ze hebben immers allemaal een eigen karakter. De meest brutale aapjes lopen voorop, springen op wagens en rollators, maar de meer op zichzelf zijnde exemplaren houden zich liever afzijdig. En die moet je soms even in de bomen opzoeken.


Apenheul is de plek waar mensapen, gewone apen en halfapen, zoals maki’s en vari’s, wonen. Je komt daarom veel verschillende dieren tegen. Bijzondere dieren ook die je nergens anders in dierentuinen in Nederland tegenkomt. De bonobo bijvoorbeeld, maar ook de blauwoogmaki. Ook de kroonsifaka kom je niet snel tegen in andere parken. En dat geldt ook voor de l’Hoest meerkat en baardsaki’s.


Apenheul heeft natuurbehoud en educatie hoog in het vaandel staan. Ze werken daarom ook mee aan diverse fokprogramma’s om ernstig bedreigde apensoorten in leven te houden. Hun eigen, langstlopende project is het koffie programma. Via het artikel over Lazy Monkey (link onder ‘Over Apenheul’) lees je daar meer over. Maar ze doen meer. Zo zetten ze in dierentuingeboren gouden leeuwaapjes weer uit in de natuur. En met succes, want er zijn nakomelingen gespot. En zo zijn ze druk met het beschermen van het leefgebied van de orang-oetan. De dieren in het park vormen de ambassadeurs voor hun soortgenoten in het wild. Samen met educatieve informatieborden leer je meer over de apensoort en wat je kan doen om ze in het wild te helpen.


O en je kan in Apenheul ook zelf de boom in! Jawel, want er is een spannend pad door de bomen. Dat is wel even klimmen, maar echt een aanrader om te doen. Want ook hier hoppen en springen de apen gewoon los rond. Misschien wandelt er wel een springtamarin met je mee omhoog of kom je een keizertamarin tegen. Niet te missen, want die heeft me toch een mooie snor! Geen zin om te klimmen? Neem dan de route om de boom heen en vervolg je weg door het prachtige park.


Ik hou van Apenheul. Het park is schitterend, helemaal als het gehuld is in herfstkleuren, maar ook in de lente is het er prachtig. De dieren hebben een groot leefgebied en je merkt ook dat je echt te gast bent in hun verblijf. Het is een plek waar je nieuwe dingen blijft zien en waar ik altijd met heel veel foto’s van thuis kom…Kijk voor meer informatie, openingstijden, tickets en verhalen over de apen op Apenheul.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.