maandag 21 oktober 2019

Hond Gezond: genieten van de Herfst

Jippie het is herfst! Er liggen overal bladeren en eikeltjes, paddenstoelen schieten links en rechts uit de grond en zo nu en dan valt er een flinke bui met dikke regendruppels… maar als de zon dan zijn licht laat schijnen op dat schitterende goudgele bladerdak en een regenboog veroorzaakt, dan is het extra fijn om naar buiten te gaan. De herfst brengt voor honden allemaal nieuwe luchtjes en ‘speeltjes’ mee om te ontdekken. Maar niet alles is even fijn in de herfst voor je hond. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Herfsttijd, vlooientijd

Wist je dat de herfst bij uitstek de tijd is voor vlooien? Meer nog dan de lente, omdat het in de herfst broeieriger en warmer is dan in het voorjaar. Vlooien en vlooieneitjes houden daar van, waardoor er dus vele malen meer kans is op een vlooienexplosie. Heeft je hond jeuk? Kijk dan even of er geen beestjes op zijn lijf zitten. Gelukkig zijn vlooien gemakkelijk te bestrijden. Het is wel belangrijk om even goed te zuigen op de plekken waar je hond graag ligt, om zo achtergebleven eitjes te elimineren. Was je hond verder met antivlooienshampoo of gebruik andere vlooienbestrijding. Om vlooien te voorkomen kun je verschillende dingen doen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een antivlooienband. Of voor een antivlooienvloeistof (dat meteen teken en ander gespuis weert). Bij deze laatste is het wel belangrijk dat je hond na aanbrengen minstens 24 uur niet nat wordt. In de herfst met die buien is dat soms een uitdaging.
Tip: Breng de antivlooienvloeistof aan als je hond even niet naar buiten moet. In de avonduren bijvoorbeeld. Dan heb je na de nacht al het grootste gedeelte van de ‘niet nat worden’-periode al gehad.

Eikels, dennenappels en paddenstoelen

Met de schitterende herfstkleuren is een boswandeling met je hond natuurlijk nog mooier. Al die geuren van mos en gevallen bladeren zijn voor honden weer helemaal nieuw. Er valt tijdens zo een wandeling heel wat te ontdekken. Ook eikels, dennenappels en paddenstoelen. Echter zijn deze niet veilig voor je hond. Een eikel is misschien leuk om mee te gooien, maar je hond kan er gemakkelijk in stikken. Inslikken kan natuurlijk ook. Maar een eikel verteerd niet en dat kan dus veel problemen geven. Ook dennenappels zijn fijn om mee te spelen, maar de sappen in een dennenappel zijn niet goed voor je hond. Je kan dan beter een speeltje meenemen tijdens de boswandeling om de verleidingen van eikeltjes en dergelijke te voorkomen. Paddenstoelen en zwammen zal je in het bos ook veelvuldig tegenkomen. Je hond zal hier meestal alleen maar aan snuffelen. Let wel op dat je trouwe vriend niet per ongeluk een likje of hapje neemt. Mocht dit toch gebeuren en vertrouw je het niet? Neem dan de paddenstoel met je hond mee naar de dierenarts.

Breng je camera mee

Een mooi herfstdecor vraagt er onderhand om, om gefotografeerd te worden. En als je hond dan zo leuk door de gekleurde bladeren dartelt, is dat helemaal een extra reden om je fotocamera mee te nemen. Zo wordt ravotten in de herfst nog leuker voor jou en je hond.

Lees ook eens:
Fotograferen
in de herfst

Hond Gezond:
Zet je vriendje op de foto

Hond Gezond:
Vlooientijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.