maandag 14 oktober 2019

Verkleedfeestjes: maak er een gezellige bonte boel van

Soms is het gewoon super leuk om in de huid van een ander karakter te kruipen. Zet een pruik op en een punthoed en je bent een heks. Ga voor een haarband met kattenoren en je haalt meteen je meest poezelige (of kattige) kant van je naar boven. Of misschien ga je wel voluit en haal je de schminkdoos tevoorschijn en geef je jezelf een echte día de los muertos look. Zet een bril op en doe net of je Clark Kent bent (wel een Superman T-shirt onder je overhemd aandoen hè), kies voor een gekke onesie van een Pokémon figuur of ga met rode krullen de deur uit, terwijl je over morgen zingt. Het kan allemaal. Ik hou van verkleden en even een ander spelen. Roodkapje, een Star Trek dokter, de bontgeklede helper van Sinterklaas… ik vind het heerlijk. Door de jaren heen heb ik heel wat accessoires, pruiken en zelfgemaakte kostuums verzameld. En wat doe ik dan? Juist, dan hou ik een verkleedfeestje rond Halloween. Maar verkleedfeestjes kunnen natuurlijk het hele jaar door gevierd worden. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Bijzondere verjaardagen en jubilea

Kinderen vinden het over het algemeen erg leuk om zich te verkleden of te laten schminken. Ze hebben vaak maar weinig nodig om een fantasievol spel te spelen. Verzin daarom eens een thema voor het kinderfeestje en vraag of iedereen verkleed komt. Denk bijvoorbeeld aan piraten, FortNite, sprookjesfiguren, een kawaï thema of dieren. Helemaal leuk wordt het als de spelletjes of activiteiten van het feestje daar dan ook weer bij passen. Met schmink en accessoires kom je al heel ver. Zorg altijd dat je wat extra in huis hebt, zodat kinderen zonder verkleedkleren toch ook mee kunnen doen. O en je hoeft niet alleen kind te zijn om een verkleedfeestje te geven met een verjaardag. Tieners, volwassenen en ouderen vinden het net zo leuk. Bijvoorbeeld ter gelegenheid van een speciale leeftijd of een mooi jubileum.

Gemaskerd feest

Dat verkleedfeestjes voor alle leeftijden zijn, bewijzen de concerten van De Toppers ieder jaar weer. Verkleed- en themafeesten worden steeds vaker gegeven. Het Foute Uur Feest van QMusic is één verkleedfeest, evenals Coen en Sanderfest van het 538 dj-duo. Bedrijven geven steeds vaker een themafeest voor hun personeel waarbij verkleed komen in een bepaalde stijl heel normaal is. En dan hebben we het nog niet over schoolfeesten gehad. Al deze verkleedfeesten hebben niets met Carnaval of Halloween te maken, maar bieden je wel een mogelijkheid om lekker gek uit je dak te gaan in een mooi kostuum. Ben je niet echt van het verkleden, maar is dit wel gewenst voor het themafeest? Of wil je gewoon niet teveel geld uitgeven aan een gek pak of een heksenjurkje? Door middel van accessoires en een beetje fantasie pas je je gemakkelijk aan ieder thema aan.

Pruiken en haaraccessoires

Als je geen zin hebt in een kostuum, dan is de snelste en meest gemakkelijke verkleedmanier: zet een pruik op of gebruik haaraccessoires (allebei mag uiteraard ook). Een haarband met een kroon bijvoorbeeld geeft je meteen een koninklijke uitstraling. Je hoeft dan alleen nog te bedenken wie je wil zijn. Trek bijvoorbeeld een groene broek en een groen shirt aan en je bent de kikkerprins. Of ga voor die bijzondere galajurk die je graag draagt en je bent een prinses of koningin. Draag eens zwart of iets met een dierenprintje en zoek daar een haarband bij met kattenoortjes en eenzelfde patroon en je bent meteen een kat, tijger of panter. Een witte outfit met wat regenboogaccenten houden van een eenhoorn-haarband. En voel je je een beetje ondeugend? Kies dan voor duivelse hoorntjes en een mooi pak. Zo draag je je eigen kleding, terwijl je toch verkleed bent. En als je in een gekke bui bent, zet je er een bijpassende pruik bij op. Pruiken en haarbanden met deze toevoegingen hoeven overigens niet zo veel te kosten. Winkels als So Low, HEMA, Action, Claire’s en Primark verkopen – helemaal rond Carnaval, Halloween en Kerst – vaak haaraccessoires en pruiken. So Low en Claire’s hebben zelfs het hele jaar door pruiken en haaraccessoires in het assortiment geschikt voor verschillende gelegenheden.

Maskers & make-up

Met make-up en schmink creëer je snel de leukste effecten. Bij winkels als Pipoos en Boekenvoordeel koop je bijvoorbeeld een basisset met kwastjes én een tof boek om meteen vol inspiratie mee te beginnen. Of koop bij Pipoos en de feestwinkel alleen die kleuren die je nodig hebt en laat je vervolgens inspireren door de stap-voor-stap beschrijvingen op diverse blogs en Pinterest. Ben je niet zo van de make-up of schmink? Met een masker ben je ook snel klaar. Papieren maskers zijn ideaal voor kinderfeestjes (met een bijpassend feesthoedje). Maar So Low en Pipoos verkopen ook witte op Venetiaanse maskers geïnspireerde maskers. Deze versier je helemaal naar eigen inzicht, zodat het perfect past bij je kostuum.

Verkleedkleren maken of kopen

Wil je echt alles uit de kast halen voor het verkleedfeest? Dan heb je toch wel een bijzonder kostuum nodig. Investeer hierin en ga daarvoor naar een feestwinkel bij jou in de buurt of kijk online wat er allemaal te koop is. Speelgoedwinkels en feestwinkels verkopen het hele jaar door de leukste pakjes, jurkjes en outfits voor de verkleedkist en het themafeest. Warenhuizen en winkels als HEMA, Primark, So Low en Claire’s verkopen dit vaak ook, maar dan in mindere mate. Je kan ook een pyjama onesie gebruiken als basis voor je kostuum. Ben je handig en heb je zin om je eigen verkleedkleding te maken? Op de markt is vaak wel een kraam met stoffen te vinden. In Utrecht is er zelfs een Lapjesmarkt iedere zaterdag waar je heel veel verschillende kramen tegenkomt met de mooiste stoffen.

Kortom: voor verkleedfeestjes is er heel wat leuks te vinden en het hoeft niet al te duur te zijn. Met een beetje creativiteit en fantasie kom je heel ver. En dan is het uiteraard tijd om je kostuum te showen en te feesten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.