vrijdag 4 oktober 2019

Het is Dierendag!

Jippie het is Dierendag! Heb jij je hond, kat, paard, konijn, schildpad, goudvis of ander huisdier al extra verwend vandaag? Ook is het vandaag Eet Geen Dierendag (initiatief van Wakker Dier) dus hoewel mijn rakker wel een lekker vleessie krijgt, heb ik besloten aan deze oproep gehoor te geven. Vandaag zijn er allerlei leuke dingen te doen, zoals je van de week al kon lezen in Dierendagnieuws voor dier en mens. Vandaag vullen we dat aan met andere leuke dierendagnieuwtjes. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

4 oktober feestje voor dieren

Maar eerst: waar komt Dierendag eigenlijk vandaan? Deze speciale dag bestaat eigenlijk nog helemaal niet zo lang, namelijk pas sinds 1930. En nee, het is niet in het leven geroepen door winkeliers (wat vaak over Valentijnsdag en Moederdag wordt gezegd), het is een dag die uit het hart komt van dierenliefhebbers. Het zit namelijk zo: in 1927 schreef de Tsjechische Ilse Winter een brief aan Margaret Ford, de voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming, in London. Ilse stelde hierin voor dat er een speciale dag nodig was voor dieren. Zij stelde 4 oktober voor, de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi, die tijdens zijn leven veel deed voor het welzijn van dieren. Margaret was het daar mee eens en legde in 1929 Dierendag voor aan de dierenbeschermingsverenigingen. Het voorstel werd aangenomen. In 1930 vierde men voor het eerst Dierendag. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw heeft Dierendag nog een andere lading gekregen. Het is naast een verwendag ook een dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor het lot van dieren in nood, asieldieren en de bio-industrie.

Dierendag-weekend in DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort vindt dat we niet genoeg hebben aan een dag voor dieren en maken er ook gewoon een feestje van voor het hele weekend. Dit hele weekend (dus vandaag, zaterdag 5 en zondag 6 oktober) mogen kinderen ervaren hoe het is om dierverzorger te zijn. Zo mogen kinderen meehelpen om bijvoorbeeld de reuzenschildpadden te verzorgen en een verfrissende douche te geven. Maar ook de tijgers, maki’s, giraffen en andere dieren wachten op de kleine dierverzorgers. Geen zin om te helpen, maar wil je wel meer weten over wat dierverzorgers allemaal doen? Kom dan naar een van de speciale dierendagpraatjes in het park en leer zo meer over waarom het eten wordt verstopt in verblijven en meer. Kijk op DierenParkAmersfoort.nl voor meer informatie. (foto: DierenPark Amersfoort)

AniCura Nationaal Huisdierpanel: opvoeding pup net zo zwaar als opvoeding kind

In de aanloop naar Dierendag onderzocht het AniCura Nationaal Huisdierpanel hoe huisdierpapa’s en -mama’s het hebben van een huisdier eigenlijk beleven. Ruim 60% was het erover eens dat het opvoeden van een pup eigenlijk net zo veel tijd, liefde, geduld en regelmaat vereist als het opvoeden van een kind. Zowel honden- als kattenliefhebbers die hun huisdier als pup of kitten in huis haalde geeft aan dat het een huisdier je leven verrijkt (82% hond, 78% kat). 77% van de mensen neemt een huisdier voor de gezelligheid, zo blijkt uit het onderzoek. Maar 41% maakt zich ook zorgen om de opvoeding bij honden, 38% over de gezondheid en 37% over de omgang met andere honden. Om huisdierpapa’s en -mama’s daarom tegemoet te komen, heeft AniCura een Puppy Wijzer opgesteld. Hier kun je uitzoeken welke pup het beste bij je past, maar ook krijg je adviezen en tips om de opvoeding een stukje gemakkelijker te maken. (foto: AniCura Nationaal Huisdierpanel)

Honden- en Kattennamen top 5

Okay, dit nieuws is al een tijdje bekend, maar past toch wel het beste bij Dierendagnieuws: de Honden- en Kattennamen top 5 van Reaal Dier & Zorg. Als huisdierverzekeraar zien ze vele namen voorbij komen. En dat levert toffe lijstjes op. Bij de Kattennamen top 5 staat uit het niets dit jaar Simba bovenaan, gevolgd door Nala, Bella, Pip en Milo. Pip en Bella zien we ook in de top 5 van Hondennamen, waarbij Max op ‘pole position’ blijft staan. De meest gehoorde namen voor honden zijn: Max, Bella, Pip, Bo en Lola. (foto’s: Reaal Dier & Zorg)


Ook leuk om te lezen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.