maandag 28 oktober 2019

Goed Doel: Jane Goodall Instituut

Op 23 februari 2013 ontmoette ik Jane Goodall, de wetenschapper die alles weet over chimpansees. Zij was in Apenheul aanwezig om een lezing te geven over het Snare Removal team dat met gevaar voor eigen leven chimpansees in het wild van stropers redden. Jane is een levende legende. Ze heeft zelf haar vakgebied vormgegeven, want zij was de enige die zo te werk ging in het veld. En nu nog gaat ze op geheel eigen wijze de wereld rond om mensen te inspireren wildlife – en natuurlijk de chimpansees – te helpen. Veel Nederlandse dierentuinen steunen ook het goede werk van Jane Goodall in de vorm van het Jane Goodall Instituut, het goede doel van deze maand. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – chimpansee in Beekse Bergen)

Lees ook: Jane Goodall: chimps, inspiratie & hoop. Dit artikel vertelt over de inspirerende lezing van Jane Goodall in Apenheul op 23 februari 2013, haar werk en hoe je de chimpansees kan helpen.


Hulp aan de chimpansee

Het Jane Goodall Instituut zet zich niet alleen in voor de chimpansee, maar juist voor alle mensapen en de natuur in zijn algemeenheid. Als stichting zet het zich wereldwijd in. Er zijn dan ook afdelingen van het Jane Goodall Instituut in verschillende landen te vinden. Het instituut is in 1977 opgericht en heeft altijd hetzelfde doel voor ogen gehad: het beschermen van de natuur. Met actieve vrijwilligers en rangers worden vallen verwijderd, mensen opgeleid, bewoners voorgelicht en nog veel meer. Ook Jane is volop aan het reis om haar verhaal te vertellen en mensen te inspireren.

Roots & Shoots

Een bijzonder programma van het Jane Goodall Instituut is Roots & Shoots. Hiermee worden jongeren in zo’n 130 landen geïnspireerd zich in te zetten voor hun leefomgeving, elkaar en de natuur. Jane gaat ook graag met jongeren in gesprek om ze zo te helpen. Maar er zijn ook veel vrijwilligers in touw voor deze projecten.

Maak ook het verschil

Jane gelooft in de kracht van samen. En daarom maken we als mensen ook samen het verschil voor ons klimaat en de dieren waarmee wij de aarde delen. Je kan op verschillende manieren het instituut steunen. Bijvoorbeeld als donateur. Maar het is ook mogelijk om symbolisch een chimpansee te adopteren. Door een chimpansee te adopteren steun je chimpansees in opvangcentra. Maar er zijn nog veel meer manieren om het instituut te steunen. Kijk daarvoor ook op janegoodall.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.