donderdag 31 oktober 2019

Writing Berries Maandoverzicht Oktober

HAPPY HALLOWEEN! Het is 31 oktober en dus is het weer tijd voor een feest vol pompoenen en griezels. Ook is het de laatste dag van de maand en dat betekent dat het ook weer tijd is voor het Writing Berries Maandoverzicht. Afgelopen maand stond in het teken van herfst, herfstvakantie, Halloween en nieuwe tentoonstellingen. Met Genieten van… nam ik jullie mee naar Apenheul en ’t Veluws Zandsculpturenfestijn en in Goed Doel kwam het Jane Goodall Instituut voorbij en werden de dieren in DierenPark Amersfoort verrast met pompoenen en herfstbladeren. Pak dus lekker iets warms te drinken en lees al dit leuks nog even op je gemak na door op de kopjes naast de foto’s te klikken. Ik wens je veel leesplezier. (foto’s, mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

Dierendagnieuws voor dier en mens

Visijsjes voor de zeehonden in Ecomare, Eet geen Dierendag, Ouderendag én Dierendag… er viel heel wat nieuws te delen rondom Dierendag. In dit leuke overzichtje zijn een aantal van deze nieuwsberichten samengebracht. Met leuke foto’s erbij natuurlijk.

Van Gogh Museum presenteert: Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst

In september bezocht ik de tentoonstelling Jean-François Millet en de Haagse School in De Mesdag Collectie. Hierbij kondigde ik al aan dat er een parallel tentoonstelling plaats zou gaan vinden in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Op 2 oktober werd deze tentoonstelling gepresenteerd aan de pers. Een bijzondere tentoonstelling waarbij de invloed en inspiratie van Millet echoot in de werken van Vincent van Gogh, Cézanne en Dalí. (detail van De Arenlezers, Millet 1857)

Lente voorpret in Keukenhof

De herfst is in volle gang, de winter gaat komen en in Keukenhof zijn de voorbereidingen van de nieuwe lente in volle gang. Op het jaarlijkse officiële plantmoment wordt het nieuwe thema en de prachtige lay-out van het bloemenmozaïek gepresenteerd. Ook is het nu de tijd om de bollen te planten.

Het is Dierendag!

4 oktober is het Dierendag. En dat al sinds 1930. Waarom we Dierendag vieren en 4 oktober daarvoor is uitgekozen, dat vertel ik in dit artikel. Daarnaast kom je ook nog wat leuke nieuwtjes rondom Dierendag tegen van bijvoorbeeld DierenPark Amersfoort, AniCura en Reaal Dier & Zorg.

Klim in je breipennen voor het Nationaal Ouderenfonds

Jaaaaaa, het is weer zover! De Goedgemutste Breicampagne van Innocent drinks voor het Nationaal Ouderenfonds is weer begonnen. Dit jaar is de breicampagne iets anders ingedeeld om iedereen meer tijd te geven voor het breien. Ook wil Innocent met Kerst de goedgemutste smoothies in de koelingen hebben staan. Je leest in dit artikel precies hoe het in elkaar steekt.

Veel plezier met een abonnement

Wist je dat het aanschaffen van een abonnement op een dierentuin of pretpark op den duur veel geld scheelt? Het is uiteraard wel even een hele uitgave, maar als je vaker dan twee of drie keer dezelfde locatie bezoekt, heb je dit er eigenlijk al uit. Ook is het fijn om een Museumkaart te hebben als je vaak musea bezoekt. Dit artikel gaat over het aanschaffen en de voordelen van jaarkaarten.

Museum Prinsenhof presenteert: Pieter de Hooch – Uit de schaduw van Vermeer

Pieter de Hooch is na Johannes Vermeer dé meest belangrijke Delftse Meester. Zijn Delftse doorkijkjes zijn ongeëvenaard en zelfs historisch correct. Waar men lang dacht dat De Hooch zijn schilderijen Delfts maakte door Delftse gebouwen op de achtergrond te schilderen, is door uitgebreid onderzoek bewezen dat de taferelen echt in Delft zijn gemaakt. En dat is niet het enige onderzoek dat naar het werk en leven van Pieter de Hooch is gedaan. Je beleeft het allemaal in Museum Prinsenhof Delft. (foto: Tessa Rondberg/Writing Berries – detail: binnenplaats van een huis in Delft 1658)

Miniworld Rotterdam presenteert: de Prinses Amalia van Spido

In Miniworld Rotterdam valt altijd iets te beleven. Leuke speurtochten door het mini Rotterdam bijvoorbeeld, maar ook gekke grapjes en bijzondere verhalen. Onlangs werd de Prinses Amalia onthult, een plezierjacht van rederij Spido. Een bijzonder schip dat nu lekker door de wateren van Miniworld Rotterdam vaart.

Het Joods Historisch Museum presenteert: Amsterdam Diamantstad

Amsterdam en de Diamantindustrie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De diamantindustrie groeide dankzij joodse specialisten. In deze bijzondere overzichtstentoonstelling leer je meer over de opkomst en de ondergang van de diamantindustrie in Amsterdam. (foto: Martin Monnickendam, Interieur van een sierradenwinkel in de Kalverstraat te Amsterdam, aquarel over een potloodschets, 1909)

Uitjes voor de Herfstvakantie

Tja, de Herfstvakantie is natuurlijk alweer voorbij, maar daarom mag dit artikel niet in het maandoverzicht ontbreken. Misschien ben jij wel naar een van deze leuke uitjes geweest. Overigens is in Plopsaland De Panne nog het hele weekend Halloween te vieren. Wil je meer weten? Klik dan op de titel van dit stukje en geniet nog van een Herfstvakantieuitje.

Verkleedfeestjes: maak er een gezellige bonte boel van

Ik hou van verkleedfeestjes! Even lekker gek doen in een kostuum, overdreven make-up en een pruik op. Hoe uitbundig je ook een verkleedfeest wil vieren, hangt af van je smaak. In dit artikel vertel ik graag meer over snelle kostuums, redenen voor een verkleedfeestje en waar je voor niet al te veel geld de leukste verkleedaccessoires vindt.

Een vrolijke Halloween met HEMA

HEMA stopt extra happy in Happy Halloween met hun vrolijke versieringen en accessoires. Hoeft Halloween voor jou niet zo eng of organiseer je een feestje voor kinderen? Dan heeft HEMA precies de gekke, vrolijke en kleurrijke attributen die je nodig hebt voor een geslaagd Halloweenfeest.

Genieten van… Apenheul

Apenheul is op dit moment voor de winter gesloten. Het in apen gespecialiseerde dierenpark kent een mooie geschiedenis. Maar het is er vooral ook erg mooi om langs de loslopende apen te mogen wandelen. Het is een van mijn favoriete dierentuinen in Nederland en daarom mocht deze niet in de serie Genieten van… ontbreken.

Kaap Skil op zoek naar fondsen voor tentoonstelling Palmhoutwrak

Museum Kaap Skil op Texel heeft al verschillende prachtige vondsten uit het Palmhoutwrak tentoongesteld. Het ging echter steeds om een enkel stuk, terwijl het museum ook graag een overzichtstentoonstelling zou willen organiseren met alle vondsten. Dit kost echter geld en het museum is nu op zoek naar fondsen om dit te bewerkstelligen.

Mauritshuis presenteert: Nicolaes Maes – Rembrandts veelzijdige leerling

Rembrandt heeft in zijn tijd vele schilders opgeleid. Eén van zijn leerlingen van Nicolaes Maes. Een veelzijdig schilder met een heel eigen stijl van schilderen. Toch zie je de lessen van de Meester terug in de doorkijkjes en de gebruikte kleuren. In het Mauritshuis te Den Haag is voor het eerst een overzicht te zien van het oeuvre van Nicolaes Maes, met uiteraard een aantal luistervinken. (foto: Mauritshuis - De luistervink, c.1656)

Hond Gezond: Herfst

Honden houden ook van herfst. Althans, de mijne vindt het een fijn seizoen. Lekker wandelen op de frisse ochtenden, ravotten in de bladeren en dan binnen behaaglijk tegen je aan kruipen om weer een beetje op te warmen. Herfst is bij uitstek het seizoen van vlooien en gevaarlijk speelgoed van de bomen. Je leest er meer over in deze Hond Gezond.

Genieten van… ’t Veluws Zandsculpturenfestijn

Ze zijn nog heel even te bewonderen, de prachtige zandsculpturen van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn en dan is het seizoen echt voorbij. Ik ga al een aantal jaren naar dit spektakel kijken, wat ook bijzondere foto’s oplevert. Daarom staat deze Genieten van… in het teken van de mooie zandbeelden.

Pompoenen als traktatie in DierenPark Amersfoort

Trick or Treat! Voor de dieren in DierenPark Amersfoort is dit Halloweenseizoen op een ludieke manier ingeluid met… pompoenen. Uiteraard zat er wat lekkers in de oranje groente verstopt en dat lieten de dieren zich goed smaken. Ook leverde het mooie foto’s op. (foto: DierenPark Amersfoort)

Goed Doel: Jane Goodall Instituut

In 2013 ging ik voor mijzelf en mijn website naar een lezing van Jane Goodall in Apenheul. Wat een inspirerende vrouw! En wat heeft zij al veel betekent voor chimpansees en mensapen. Een bijzonder moment was toch wel dat ik haar de hand mocht schudden na de lezing. Daarom mocht in de serie Goed Doel het Jane Goodall Instituut niet ontbreken.

Boe in de Zoo – Kindvriendelijke Halloween in Kasteelpark Born

Op 1 en 2 november viert Kasteelpark Born Boe in de Zoo. Dit is een sprookjesachtige benadering van het Halloweenfeest, speciaal voor kinderen. Kinderen mogen verkleed komen tijdens de avondwandeling door het park. Neem een lampionnetje mee, want dan zie je het meeste van de sprookjesachtige omgeving. (foto: Kasteelpark Born)

Spelen met herfstbladeren in DierenPark Amersfoort

De dieren in DierenPark Amersfoort houden wel van de herfst. Vooral de tijgers, votsotsa’s en stokstaartjes zijn er dol op. En daarom krijgen ze van hun verzorgers extra herfstbladeren om in te spelen. Dat leverde prachtige foto’s op, die DierenPark Amersfoort graag wilde delen met de wereld. (foto’s: DierenPark Amersfoort)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.