donderdag 10 oktober 2019

Het Joods Historisch Museum presenteert: Amsterdam Diamantstad

Amsterdam is een ware diamantstad. Je kan het aan de vele juweliers in de stad zien. De diamantindustrie van Amsterdam is al ruim 300 jaar oud en kent een roemrijke geschiedenis met hoogtepunten en diepe dalen. Het begon allemaal rond 1600, toen Amsterdamse joden zich gingen toeleggen op de diamantnijverheid, omdat dit het enige gilde-vrije beroep was. Dankzij deze joodse ambachtslieden groeide Amsterdam uit tot dé Diamantstad. Dit jaar viert de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB) het 125 jarige jubileum. Een mooie aanleiding voor het Joods Historisch Museum om een prachtige tentoonstelling samen te stellen over de 300 jarige Amsterdamse diamantindustrie. (foto: Martin Monnickendam, Interieur van een sierradenwinkel in de Kalverstraat te Amsterdam, aquarel over een potloodschets, 1909)

Arbeiders & kunst

De tentoonstelling belicht verschillende facetten van de diamantindustrie in Amsterdam. Zo worden de arbeidsomstandigheden onder de loep genomen. En vooral die aanleiding gaven tot het vormen van een eigen moderne vakbond in 1894: de ANDB. De vakbond, onder leiding van Henri Polak, zorgde er als eerste wereldwijd voor dat de achturige werkdag werd in gevoerd. En het is de voorloper van de huidige FNV.

Maar Polak deed meer dan dat. Hij vond het ook belangrijk dat kunst en cultuur een onderdeel werd van het gedachtegoed van de vakbond. En dat uitte zich in verschillende verzamelobjecten, affiches én gemeenschapskunst, waaronder schilderijen en tekeningen. Maar ook kroonjuwelen en andere bijzondere diamanten worden in de schijnwerpers gezet.

Einde van een tijdperk

Hoewel er nog genoeg juweliers in de stad te vinden zijn, heeft Amsterdam eerst door de Eerste Wereldoorlog en daarna helemaal door de Tweede Wereldoorlog als wereldleider in diamanten wel verloren. Veel joodse diamantbewerkers en juweliers werden in die periode vermoord. Toch zal Amsterdam altijd de reputatie van Diamantstad behouden. Helemaal als je deze prachtige tentoonstelling hebt bezocht.

Amsterdam Diamantstad

De tentoonstelling Amsterdam Diamantstad is te zien tot en met 1 maart 2020 in het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Voor tickets, openingstijden en meer achtergrondinformatie kijk je op JCK.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.