woensdag 29 oktober 2014

Lazy Monkey: Koffie met een verhaal

In het nevelwoud van Peru klinkt een akelig geluid. Maar wat het precies is… dat weten de geelstaartwolaapjes niet. Ze hebben de jaguar al zien vluchten en ook de brilberen zoeken weer een ander heenkomen. Het akelige geluid is oorverdovend en gaat gepaard met een gekraak en het geluid van scheurend hout. En heel, maar dan ook heel veel herrie. Op onderzoek uitgaan – nee dat durven ze niet. Gisteren viel er al zomaar uit het niets een boom om… En – nu ze er zo over nadenken – datzelfde geluid kwam daarbij aan te pas. De geelstaartwolaapjes kruipen maar dicht tegen elkaar en hopen dat het trillen van de boom niets ernstig is…
(foto: Apenheul)


Steeds kleiner leefgebied
Tot 10 jaar geleden was dit aan de orde van de dag in Los Chilchos in Peru. Nomadische boeren hadden nu eenmaal ruimte nodig voor hun altijd grazende en reizende vee, waardoor zonder pardon tientallen hectaren nevelwoud in de Los Chilchos vallei het moest bekopen. En dat terwijl Los Chilchos veel prachtige natuur en dieren bevat, zoals de jaguar en brilberen, die hierdoor een steeds kleiner leefgebied hadden. Maar het is ook één van de laatste plekken ter wereld waar de geelstaartwolaap nog in het wild leeft! Let wel: dit is ontdekt door een medewerker van Apenheul. Tot 2009 dacht men dat het dier al was uitgestorven, maar de medewerkers van de dierentuin waren overtuigd dat in dit gebied nog geelstaartwolapen voor moesten komen. Gelukkig werd dit vermoeden bevestigd, maar voordat het zover was, moest er veel gebeuren in dit natuurgebied.

Van veeboer naar koffieboer
Maar hoe bescherm je een gebied waar veel mensen voor hun inkomsten van afhankelijk zijn? Simpel, dachten de medewerkers van ANF (Apenheul Natuurbehoudfonds), door omscholing. Zij reisden af naar dit prachtige deel van Peru en gingen in gesprek met meerdere boeren om het nieuwe plan ter behoud van de natuur te presenteren. En met succes. De veeboeren lieten zich omscholen tot koffieboeren. Koffieplantages hebben immers veel minder ruimte nodig dan vee, waardoor er geen bossen meer gekapt hoefden te worden. Daarnaast beloofde Apenheul de koffie van deze boeren tegen een eerlijke prijs te kopen. Dit project loopt al sinds 2004. Vijf jaar later durfden de geelstaartwolaapjes hun neusjes – en prachtige staarten – weer een beetje te laten zien.

Lekker bakkie koffie
De koffie wordt al jaren geschonken op het kantoor van Apenheul en natuurlijk ook in het park. Onder andere bij koffietentje Lazy Monkey en in de restaurants kun je genieten van deze heerlijke Peruviaanse koffie. Een heerlijke, geurige kop koffie met een vol aroma en een zachte afdronk… En het lijkt – vind ik – gemaakt voor de heerlijke smaak van koffie verkeerd… hmmm… Als liefhebber van koffie was ik al snel fan van de smaak. Helemaal nu ik het belangrijke verhaal achter de koffie ken. Door een kopje koffie te drinken in Apenheul draag je je steentje dus bij aan natuurbehoud. Maar het kan nog beter.

Lazy Monkey koffie voor thuis
Na een bezoek aan Apenheul kun je de heerlijke koffie ook meenemen naar huis. In de winkel verkoopt men 250 gram koffiebonen of gemalen filterkoffie. Zo kun je thuis ook genieten van Lazy Monkey koffie en het langstlopende ANF project steunen. Wanneer Apenheul gesloten is kun je de koffie ook via de webshop van de koffiebranderij Peeze, de koffiebranderij met 100% duurzame en eerlijke koffie, verkrijgbaar. Zo kun je met ieder kopje koffie een stuk nevelwoud beschermen en je hebt een mooi verhaal die je over deze bijzondere – en bijzonder lekkere – koffie kunt vertellen.

Wil je meer weten over de projecten van ANF of meer weten over de mogelijkheden om Lazy Monkey koffie op het werk te schenken? Kijk dan op Apenheul.nl/natuurbehoud. Met ieder kopje redt je een bijzonder stukje nevelwoud en haar bewoners. Kijk, daar smaakt de koffie nog lekkerder van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.