zondag 13 juni 2021

🦈 Writing Berries SHARK WEEK afsluiting 2021

De zondag is aangebroken van deze week en dat betekent dat het de laatste week is van de Writing Berries SHARK WEEK. Vandaag vind je hier nog even een overzicht terug met alle artikelen van afgelopen week plus een link naar de artikelen van mijn eerste SHARK WEEK van vorig jaar. Voordat het zover is, wil ik eerst graag iets vertellen over haaien in het wild en dat zij onze hulp echt kunnen gebruiken.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Kwetsbaar of bedreigd

Haaien zijn bijzondere vissen. Ze hebben een neus voor welke vissen en andere zeedieren ze moeten opeten om het ecosysteem van de wereldzeeën te onderhouden. Ze hebben daarbij weinig natuurlijke vijanden, al vallen kleinere haaiensoorten uiteraard ten prooi aan grotere haaien. De grootste vijand van de haai is de mens. En niet alleen doordat haaien per ongeluk in vissersnetten terecht komen. Er wordt echt op haaien gejaagd. Om hun velletje, vinnen en vlees. Daarnaast is plastic afval in zee funest voor haaien. Ze zien een rondzwevend plastic zakje of ander afval soms aan voor eten, met alle gevolgen van dien. Om haaien te helpen zijn er verschillende instanties die ieder hard werken om de zeeën schoner te maken, overbevissing tegen te gaan en natuurlijk om jagen op haaien aan te pakken. En dat is hard nodig, want sommige haaiensoorten zijn (zoals je deze week hebt kunnen lezen) kwetsbaar of bedreigd in het wild.

Trage voortplanting

Haaien zijn er al eeuwen. Er zijn soorten die rechtstreeks afstammen uit het dinosaurustijdperk. Ze heersen over de zeven zeeën in hun eigen, relaxte tempo. Haaien kunnen ook heel oud worden, vooral de grotere soorten. Dus ze hebben helemaal geen haast om zich voort te planten. Ze hebben immers tijd zat, althans, dat vertelt hun instinct. Haaien hebben namelijk helemaal niet door dat ze hun leefstijl hadden moeten versnellen. Wat die mensen doen aan het land, daar hebben ze toch geen boodschap aan. Toch hebben scheepvaart, vervuiling, overbevissing en stroperij ervoor gezorgd dat haaien eigenlijk sneller zouden moeten leven – en voortplanten – om de soort in stand te houden. Maar… is dat wel nodig? Zouden wij mensen ons niet beter aanpassen aan het relaxte tempo van de haai?

Relaaaax

Nu ik zelf steeds meer leer over deze prachtige roofvissen, kan ik steeds meer genieten van zijn relaxte attitude. Zo heb ik vorig jaar in de Ocean van Burgers’ Zoo aan de glaswand van het haaienbassin gestaan en kwam ik eigenlijk helemaal tot rust terwijl ik naar de zwartpuntrifhaai en zwartpunthaai stond te kijken. Ze gleden door het water heen op hun eigen tempo en trokken zich weinig aan van andere vissen die zich wel jachtig voortbewogen…



Helpende hand

Om haaien in het wild te helpen, kan ik iedereen aanraden om haaien in aquaria en dierentuinen te gaan bewonderen. Je leert zoveel meer door naar ze te kijken. Als je dan hebt gezien hoe prachtig ze zijn, kijk dan of er een project is wat aansluit bij jouw beleving. Misschien wil je het Wereld Natuur Fonds wel steunen in hun werk om de zeeën schoner te maken en de commerciële jacht op haaien te stoppen. Of zoek je het wellicht dichter bij huis en steun je liever Stichting De Noordzee. Zij zetten zich in voor een schonere en dus gezondere Noordzee wat ten goede komt van de Noordzeehaaien. En wat dacht je van 4Ocean. Zij verkopen mooie, gerecyclede armbandjes en nu ook schoenen van plastic wat zij uit de wereldzeeën en rivieren trekken. Voor ieder verkocht armbandje, trekken ze een pond (!) plastic uit het water. Maar dat niet alleen; je steunt er ook lokale projecten mee. Voor verschillende zeedieren hebben zij armbandjes gemaakt. Dus ook voor de haai.
En zo zijn er nog veel meer organisaties die je kan steunen. Daarnaast steun je de haai ook door na een dagje strand al je spullen mee te nemen en afval in de afvalbak te doen. Kleine moeite voor al het leven in de zee. Namens alle zeedieren, dank je wel!

🦈 Writing Berries SHARK WEEK overzicht

Het was een mooie week waarbij ik dieper in de wereld van de haai dook en verschillende haaien in de spotlight zette. Bij deze zet ik de SHARK WEEK nog even op een rij. Ik wens je veel leesplezier toe!

maandag 7 juni 2021

🦈 SHARK WEEK 2021

Maandag vond de kick-off plaats van SHARK WEEK 2021 met een overzicht wat je van deze week kon gaan verwachten. En natuurlijk met een korte update over mijn (niet meer bestaande) angst voor haaien.

dinsdag 8 juni 2021

🦈 Luipaardhaai

Er zijn twee soorten luipaardhaaien om te bewonderen in de Nederlandse aquaria, waarvan er eentje ook bekend staat onder de naam zebrahaai, wat gek ik, want deze haai heeft stippen en geen strepen…

woensdag 9 juni 2021

🦈 Zwartpuntrifhaai

Haai nummer 2 deze week is een voor mij meer haaierige haai als in, een haai waar ik vroeger echt bang voor was. Nu zie ik eigenlijk een prachtige vis die stiekem met zijn vinnetjes in de inktpot heeft gezeten.

donderdag 10 juni 2021

🦈 Verpleegsterhaai

De Verpleegsterhaai is een grondhaai die heerlijk in kluwen van wel veertig soortgenoten kan rusten. Maar is deze haai ook echt zo zorgzaam in de wereld van de zee? Je leest het in deze SHARK WEEK aflevering.

vrijdag 11 juni 2021

🦈 Hondshaai

Stiekem vind ik dit de leukste haai die er is. Eigenlijk vind ik het helemaal geen haai, maar dat komt vast door zijn bontgevlekte velletje. Dit Noordzeehaaitje staat vandaag centraal in SHARK WEEK. Ook de bijzonder mooie eieren komen aan bod.

zaterdag 12 juni 2021

🦈 Gevlekte gladde haai

Nog zo een Noordzeekanjer is de gevlekte gladde haai, waarbij het lijkt alsof iemand een sterrenhemeltje op zijn rug heeft aangebracht. De gevlekte gladde haai is de laatste haai van deze SHARK WEEK.

zondag 13 juni 2021

🦈 Afsluiting 2021

En dan is de SHARK WEEK weer voorbij. Met, zoals je kon lezen, in dit artikel meer over hoe je haaien kan helpen, waarom ze die hulp nodig hebben en natuurlijk het overzicht van afgelopen week!

🦈 Meer lezen?

Klik op de plaatjes hieronder en ontdek nog meer over haaien en SHARK WEEK 2020.

1 opmerking:

  1. Ja hoor, toch iets gehaakts gevonden! Super leuk! Leuk blog! Groet, Claudia

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.