maandag 21 juni 2021

Hond Gezond 5 tips voor verkoeling met water

Heel af en toe, als het echt heel warm is en als hij een goede reden heeft, dan gaat mijn hondje zwemmen. De goede reden is als er iets te spelen valt in en om het water. Want eigenlijk houdt mijn hond helemaal niet van water. Zelfs regenplassen ontwijkt hij. Met deze warmte moet ik toch voor wat extra verkoeling zorgen voor mijn kleine rakker van negen jaar. Met een nat washandje even over zijn buik en rug aaien, dat vindt hij dan wel weer lekker. Vandaag 5 verkoelende tips voor je hond, waaronder natuurlijk zwemmen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

1. Zwemmen

Veel honden vinden het heerlijk om een stukje te zwemmen of te spelen in het water. Honden die echt van zwemmen houden, springen met liefde in de sloot, zee of een andere waterpartij. Voordat je je hond loslaat om een baantje te trekken is het goed om te weten met wat voor soort water je te maken hebt. Grote plassen en de zee kunnen verraderlijke ‘putten’ bevatten, waardoor je hond ineens in een koude stroom kan komen te zitten. Ga als het kan daarom met je hond mee en zorg dat hij niet te ver van je af zwemt. Let ook op waarschuwingen voor het schadelijke blauwalg in natuurwater.

2. Zwembadje in de tuin

Heb je geen tijd om met je hond naar zee of een speelvijver te gaan? Zet dan een zwembadje in de tuin of op het balkon. Een gewoon kinderbadje is vaak al groot genoeg voor je harige vriend. Een dun laagje water zorgt ervoor dat je hond even in een plasje kan afkoelen. Er zijn overigens ook speciale zwembadjes voor honden te koop bij bijvoorbeeld de dierenspeciaalzaak. Deze zijn van steviger materiaal gemaakt, wat fijn is in verband met de nagels van je hond.

3. Spelen met water

Als je hond ervan houdt om met water te spelen, dan zou je ook een sproeier of tuinslang met sproeier kunnen pakken. Maak een regenbuitje voor je hond of ren even samen door de tuin. Echter is het hierbij wel opletten dat je hond niet onderkoeld raakt. Honden die graag happen naar het water, vullen zich snel met te koud kraanwater. En dat is niet goed voor hun maag en lichaamstemperatuur. Let daar dus op als je samen met water speelt.

4. Verkoelingsband

Zoals gezegd is mijn hondje niet dol op water en op die manier verkoeling zoeken, is dus geen optie. Ik heb daarom voor hem een verkoelingsband gekocht. Deze halsband van stof bevat zwelkristallen. Leg de band in het water (een kwartiertje ofzo) en je ziet de band dikker worden. Leg de band om de hals van je hond en je zal zien dat je hond er verkoeling van krijgt. Dat komt doordat het water in de kristallen direct op de halsslagaderen komen en zo verkoelt het bloed. Ik heb het uiteraard zelf ook geprobeerd en het is een aanrader. Er bestaan ook koelbanden met een verkoelende gel en koelmatten. Het nadeel hiervan is als er maar één scheurtje in komt, je de band of mat kan weggooien, omdat de gel eruit komt lopen. Deze halsbanden kun je kopen bij de dierenspeciaalzaak of tuincentrum.

5. Verkoelend speelgoed

Bij de dierenspeciaalzaak zijn ook verkoelende speeltjes voor je hond te koop. De speeltjes vul je met water en leg je vervolgens in de diepvries of het koelvak van je koelkast. Het is eigenlijk speelgoed voor puppy’s die last hebben van hun doorkomende tandjes, maar voor hete zomers is het net zo fijn. Mijn hondje heeft er een en daar is hij nog steeds heel blij mee. Enig nadeel… de bank of de vloer kan er een beetje nat van worden. Maar ach, met dit warme weer droogt dat net zo snel weer op.

Lees meer…

…over zwemmen, een hitteplan voor je hond en meer in deze zomerse edities van Hond Gezond:
Hitteplan voor je hond
Lekker aan zee-hond
Pas op voor blauwalg in natuurwater!
Zwemmen!
Zomertips voor je hond
Naar zee en de hond mag mee
Zomertijd
Pas op voor oververhitting bij je hond

Veel zwemplezier gewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.