woensdag 9 juni 2021

๐Ÿฆˆ Writing Berries SHARK WEEK Zwartpuntrifhaai

Een haai waar ik vroeger gillend voor weg rende (letterlijk) in een aquarium is de zwartpuntrifhaai (het was die kop en die bek, toen hรจ, nu niet meer). Vorig jaar stond ik voor het glas van het haaienbassin van Burgers’ Zoo en ineens zag ik hoe mooi deze haai was. En ik bleef staan, terwijl hij op mij af zwom en daarna weer op zijn gemak bij mij wegging. De zwartpuntrifhaai dankt zijn naam aan de zwarte puntjes op zijn vinnen en de plek waar hij het liefst woont: het rif. ‘Duik’ vandaag met mij mee in de wereld van deze schitterende haaiensoort! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries) Burgers’ Zoo

Uiterlijk zwartpuntrifhaai

De zwartpuntrifhaai is een grondhaai (net als de blauwe haai en hamerhaai) en behoort met zijn familie tot de tak van zogeheten requiemhaaien. Dat wil zeggen dat hij tot de menshaaien of roofhaaien hoort. (net als de witte haai bijvoorbeeld) behoort. De zwartpuntrifhaai heeft een typische haaienvorm. De naam dankt deze haai vooral aan de zwarte punten die aan de uiteindes van zijn vinnen te zien zijn. Alsof hij stiekem zijn vinnetjes in een inktpot heeft gedoopt… Het liefst zwemt deze haai in ondiep water – op jacht naar een lekker hapje – waardoor de typische rugvin door het wateroppervlak snijdt. Deze haaien zijn daardoor goed te spotten.


Burgers’ Zoo

Leefgebied zwartpuntrifhaai

De zwartpuntrifhaai komt voor in tropische wateren en dan het liefst in koraalriffen. Het is zelfs een van de meest voorkomende haaiensoorten in de Indische Oceaan en de Stille Oceaan. Ondiep kustwater is hun favoriete leefgebied. Als een zwartpuntrifhaai zijn eigen stukje koraalrif heeft bemachtigd, dan blijft hij daar het liefst zijn hele leven wonen.

Samenleven in het rif

Soms stellen ze zich territoriaal op, maar verder zijn het heel sociale dieren. Hoewel biologen nog volop aan het gedrag van deze haaien aan het onderzoeken zijn, blijkt wel dat deze roofvissen vriendschappen sluiten met andere haaien of rifbewoners. Soms jagen zwartpuntrifhaaien samen. In een aquarium hoeven ze niet te jagen natuurlijk, maar leven ze wel harmonieus samen met andere bewoners. En soms zwemmen ze gezellig een stukje met elkaar op. SEA LIFE Scheveningen

Niet te verwarren met…

Wist je dat er ook zwartpunthaaien bestaan? Dit is echter een heel andere soort haai dan de zwartpuntrifhaai. In plaats van zwarte puntjes zijn de vinnen van zwartpunthaaien zwart omrand. Ook is de kop wat spitser en zijn de kieuwen langer dan die van een zwartpuntrifhaai. In Burgers’ Zoo is het mogelijk om beide soorten in hetzelfde bassin te bewonderen. Zo kun je meteen de verschillen tussen de zwartpuntrifhaai en de zwartpunthaai zien. Overigens zijn deze haaien wel familie van elkaar; ze behoren beide tot de requiemhaaien.

links zwartpunthaai, rechts zwartpuntrifhaai, beide Burgers’ Zoo

Eierlevendbarend

Net als de luipaardhaai, is de zwartpuntrifhaai eierlevendbarend. Oftewel deze haaiensoort broed de eieren in het lichaam uit en baart dan levende vissen. De draagtijd ligt tussen de 9 en 16 maanden en per keer werpt deze haaiensoort รฉรฉn tot zes kleintjes. Na het werpen kunnen de kleintjes direct voor zichzelf zorgen en kijkt moeder er niet meer naar om.

Op zoek naar bloed

Wist je dat een zwartpuntrifhaai 1 druppel bloed in 1 miljoen liter water kunnen ruiken? Dat is best indrukwekkend. Geen wonder dat deze haaiensoort zo goed kan jagen en prooi kan ruiken. Het liefst jagen ze op zieke of gewonde vissen en dan is zo een reukvermogen geen overbodige luxe. Ook ’s nachts kan deze roofvis goed uit de vinnen. Achter in het oog hebben zij namelijk een reflecterend laagje, net als tijgers en leeuwen. Zo kunnen ze in het donker of de schemer goed zien en dus op zicht jagen. Overigens eten deze rovers vissen, schelp- en schaaldieren en inktvissen. SEA LIFE Scheveningen

Lokale populaties zijn kwetsbaar

De zwartpuntrifhaai wordt niet ernstig bedreigd in het wild. Sommige populaties zijn wel kwetsbaar. In het wild plant deze haai zich namelijk niet zo snel voort en als door overbevissing het koraal beschadigd en er minder vissen zijn om te eten, dan sterft het dier op die plekken wel uit. Het is dus zaak om koraalriffen goed te beschermen om dit tegen te gaan.

Zwartpuntrifhaaien in de dierentuin

Op vier plekken in Nederland kun je genieten van deze grotere haaien met zijn kenmerkende zwarte punten aan de vinnen. Vergelijk in Burgers’ Zoo eens deze haai met zijn familie of bewonder de dieren in de haaientunnel van SEA LIFE Scheveningen. Zelf wil ik ze ook nog graag bezoeken in Deltapark Neeltje Jans en het Zeeaquarium van Bergen aan Zee.
Burgers’ Zoo


Burgers’ Zoo | Deltapark Neeltje Jans | SEA LIFE Scheveningen | Zeeaquarium Bergen aan Zee


Burgers’ Zoo

Zijn er nog andere dierentuinen en aquaria in Nederland waar zwartpuntrifhaaien wonen die ik niet heb genoemd in dit artikel? Stuur mij dan even een berichtje en ik voeg het toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.