dinsdag 1 juni 2021

Corona update uitjes binnen ook open!

HOERA! Per 5 juni mogen attracties en dagjes uit binnen ook weer open! Het gaat in ene hard met alle versoepelingen, want de heropeningsdatum was eigenlijk op 9 juni gepland. Hartstikke goed natuurlijk, maar wat betekent dit precies voor je aanstaande dagje uit? Waar kun je vanaf 5 juni allemaal nog meer van genieten? En hoe ziet de volgende stap eruit? Ik zet het even voor je op een rijtje.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Versoepelen is niet verslappen

Natuurlijk moeten we wel de basisregels blijven hanteren nu er steeds meer kan. Volg dus altijd de aanwijzingen op die door een bepaald uitje worden gesteld. Kijk daarom vóórdat je op pad gaat even op de website van je favoriete indoor of outdoor uitje. Verder blijven de basisregels van kracht:
- blijf thuis bij klachten en laat je testen;
- was vaak je handen;
- hoest en nies in je elleboog;
- hou anderhalf meter afstand;
- vermijd drukte;
- werk zoveel mogelijk thuis;
- draag wanneer gevraagd een mondkapje.

Thuisbezoek en groepsgrootte buiten naar 4 personen

Jippie, we mogen weer vier personen ontvangen thuis of met zijn vieren op stap. Kinderen tot twaalf jaar tellen niet mee in dit gezelschap. Natuurlijk houden we ons daarbij aan de 1,5 meter en was je geregeld je handen.



Musea en monumenten weer open!

Net als bij de buitenuitjes mogen musea en monumenten per 10m2 één bezoeker ontvangen. Hierop zal dan het maximum aantal bezoekers per dag worden bepaald per uitje. Een groot museum mag dus meer bezoekers ontvangen dan een klein museum. Hou er rekening mee dat je een tijdslot reserveert voor je bezoek en dat je verder de regels van het museum opvolgt. In binnen locaties draag je een mondkapje.

Binnen locaties pretparken en dierentuinen weer open!

Vanaf 5 juni mogen ook de reptielenhuizen, overdekte aquaria, dark rides en andere binnen locaties van pretparken en dierentuinen weer open. In dergelijke verblijven en attracties draag je ook een mondkapje (net als in het museum) en zullen deze locaties een beperkt aantal bezoekers per keer binnenlaten, aangezien er ook maar één bezoeker per 10m2 binnen mag zijn. Lees daarvoor meer op de website van je favoriete dagje uit.



Filmpje pakken en naar het theater

Zin in een filmpje, concert of theatervoorstelling? Het kan weer vanaf 5 juni aanstaande. Uiteraard moet je dan ook reserveren, krijg je een vaste zitplaats en volgt er vooraf een gezondheidscheck. Per ruimte of zaal geldt een maximum van 50 bezoekers op 1,5 meter afstand. Grote zalen mogen meer bezoekers per 1,5 meter ontvangen, denk hierbij aan evenementenhallen, openluchttheaters en concertzalen.

Lekker hapje eten

Restaurants, cafés en dergelijke mogen langer open. Ze kunnen van 06.00 uur tot en met 22.00 uur nu ontbijt, lunch en diner serveren. Je krijgt een vaste zitplaats (niet aan de bar) binnen of buiten op het terras. Per ruimte mogen er 50 gasten genieten van een hapje en een drankje. Om ervoor te zorgen dat iedereen blijft zitten, zal er voorlopig geen liveoptredens of sportwedstrijden op televisie te zien zijn in de horeca.



Testen voor Toegang

Vanaf 5 juni, zo heeft het kabinet besloten, kunnen horeca, culturele instellingen en organisatoren van professionele sportwedstrijden ervoor kiezen om grotere evenementen te organiseren met verplichte toegangsbewijzen. Oftewel met Testen voor Toegang. Wanneer zij hiervoor kiezen kunnen theaters of restaurants op een veilige manier méér mensen toelaten dan die ene bezoeker per 10m2, zowel binnen als buiten. Uiteraard blijft 1,5 meter afstand hierbij wel de norm. Voor meer informatie hierover kijk je op Rijksoverheid.nl/testenvoortoegang. Of een instelling hiermee gaat werken, is dus op vrijwillige basis. Check hiervoor dus de website van je uitje, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Hoe gaat het verder…

Deze versoepelingen zijn heel fijn. Winkels mogen weer koopavonden organiseren, sauna’s, wellnesscentra, casino’s en andere uitjes gaan weer open en we kunnen een mooie zomer tegemoet zien. Omdat het in Nederland nu zo goed gaat met die coronabesmettingen (houden zo!), wil het Kabinet het openingsplan nog meer versnellen en stappen 4 en 5 samenvoegen. De planning is 30 juni, maar dat horen we op 22 juni! Dan mogen we wellicht meer mensen thuis ontvangen (hoe fijn!) en ook evenementen zonder vaste zitplaats (zoals een kermis) mogen dan weer. Wellicht mét verplichte toegangsbewijzen (of je vaccinbewijs) en met 1,5 meter als de norm. Maar dat horen we op 22 juni. Voor nu gaan we genieten van alle versoepelingen die al zijn doorgevoerd. Blijf gezond allemaal. Wordt vervolgd…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.