zaterdag 6 juni 2020

🦈 Writing Berries SHARK WEEK Help haaien in het wild

Deze hele week heb ik het over haaien gehad en mijn angst voor deze roofvissen. Maar, zelfs al ben ik altijd bang (geweest) voor haaien, wil dat niet zeggen dat ik vind dat ze uit de wereldzeeën moeten verdwijnen. Er zijn haaiensoorten die op de rode lijst staan van de IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) en dat betekent dus, dat deze dieren bedreigd worden in hun voortbestaan. Tijd dus om iets voor deze dieren te doen.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Relaxt leefpatroon

Ik heb deze week geleerd dat haaien echte oervissen zijn die al miljoenen jaren de wateren van de wereld schoon houden. Doordat ze altijd in een rustig tempo hebben mogen leven, is het moeilijk voor ze om zich aan te passen aan de snelheid waarop de zeeën zijn veranderd door scheepvaart en vervuiling. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de trage voortplanting van haaien in het wild. Hierdoor worden het onder meer steeds minder.

Haaienvinnensoep

Het schijnt een delicatesse te zijn, maar ik pas voor haaienvinnensoep. Zoals de naam al zegt is er alleen maar een vin nodig om de soep te maken en wel de rugvin. De haaien worden hiervoor gevangen, de vin afgesneden en vervolgens mag het dier het uitzoeken. Dit houdt in dat de nog levende haai sterft. Het afsnijden van haaienvinnen voor deze soep wordt door steeds meer landen verboden. In Nederland (en de gehele EU) bijvoorbeeld is dat het geval. In het bezit zijn van echte haaienvinnen is zelfs strafbaar.

Overbevissing

Een andere reden waardoor sommige haaiensoortenpopulaties verminderen, is de overbevissing. Het kan voorkomen dat haaien – met name ook de kleinere soorten – in een vissersnet terechtkomen. Sommige haaien moeten altijd blijven zwemmen, anders gaan zij dood. Zij kunnen dan in een net al sterven. Doordat de visserij steeds beter gereguleerd wordt, hopen natuurorganisaties de haaienpopulaties zo uit de netten te houden.

Plastic

Troep in zee is niet bevorderlijk voor de bewoners. Inmiddels zijn er hele vuilnisbelten te vinden van plastic troep in de oceanen. Haaien hebben hier – net als andere zeebewoners – last van. Plastic verteert namelijk niet en microplastics zijn ook door de scherpe ogen van een haai niet te onderscheiden van een klein visje. Maar dat niet alleen: plastic kan ook om de kop van een haai gaan zitten of vast blijven zitten aan zijn vinnen. Met alle nare gevolgen van dien.

Doneer voor de haai

Wij mensen kunnen haaien in het wild zeker helpen. Bijvoorbeeld door een donatie te doen aan een natuurbeschermingsorganisatie die zich inzet voor haaien. Bijvoorbeeld het Wereldnatuurfonds (WWF.nl), Stichting No Wildlife Crime (NoWildlifeCrime.com) en Stichting De Noordzee (Noordzee.nl). Ook opvangcentra, zoals Ecomare (Ecomare.nl) en dierentuinen (waaronder SEA LIFE Scheveningen) zetten zich geregeld in voor haaien in het wild. Dit kan via projecten op zee, maar uiteraard ook door middel van educatie. Want hoe meer wij weten, des te meer wij kunnen doen voor de dieren in het wild.

Recycle plastic

Wat wij verder kunnen doen is plastic recyclen en niet in de natuur gooien. Hoe meer wij netjes onze troep opruimen, des te minder komt er terecht in zee. Ruim na een dagje strand bijvoorbeeld je eigen spulletjes goed op. Druk geen sigaretten uit in het zand en laat geen lege flesjes achter. Dat helpt al enorm mee. En als je troep ziet liggen, zoals oude visnetten en zo, trek ze dan uit het zand en gooi ze weg. Recycle je al en wil je nog iets extra’s doen om plastic uit zee te verwijderen? Natuurorganisatie 4Ocean (Goed Doel: 4Ocean) heeft leuke armbandjes van gerecycled plastic uit zee te koop, waarmee je direct ook goede doelen steunt. Voor de haai hebben ze tevens een mooi armbandje te koop.

Belangrijk voor de wereldzeeën

Of je haaien nu leuk vindt of niet, ze zijn heel belangrijk voor de wateren van de wereld. Van de kleine haaien in de Noordzee tot aan die grote witte die zich graag ophoudt rondom Australië: iedere haai vormt een belangrijke schakel in de biodiversiteit. Ze eten oude, verzwakte dieren op en houden zo de populaties zeebewoners sterk en gezond. En ze horen er gewoon bij. Laten wij daarom ook goed voor ze zorgen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.