zaterdag 12 juni 2021

🦈 Writing Berries SHARK WEEK Gevlekte gladde haai

Een al wat meer haaierige kleine haaiensoort die je gewoon bij ons in de Noordzee vindt, is de gevlekte gladde haai. Deze haai dankt zijn naam aan zijn gladde huidje en de kleine vlekjes die erop zijn aangebracht. Net als bij de hondshaai kwam ik deze haaiensoort voor het eerst tegen in het Roggenrif van Dolfinarium. Eerst vond ik deze niet zo gezellig, maar daar ben ik gelukkig overheen. Heb je die ogen al eens bekeken van deze haai? Echt hypnotiserend! De laatste haai van de Writing Berries SHARK WEEK is daarom deze mooie haai. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries, allen gemaakt in Dolfinarium)

Uiterlijk gevlekte gladde haai

De gevlekte gladde haai (ook bekend onder de naam gevlekte toonhaai, dat is familie, maar toch net een andere soort) is een smalle vis met twee grote rugvinnen en een zogeheten aarsvin. De snuit loopt spits toe (daarom vind ik het een haaierige haai). Zijn velletje is grijs tot donkergrijs en voorzien van licht gekleurde vlekjes en stipjes. In het Engels heet deze haai de Starry Smoothhound en als je hem ziet, dan zou je inderdaad denken dat er een sterrenhemel op zijn velletje is geschilderd. Een volwassen gevlekte gladde haai kan bijna anderhalve meter lang worden!

Leefgebied gevlekte gladde haai

De gevlekte gladde haai woont vooral in de Atlantische oceaan, Middellandse Zee en de Noordzee. Zijn leefgebied is best groot, van de Britse Eilanden tot aan de Canarische Eilanden en Madeira. Soms kun je een gevlekte gladde haai spotten langs de Nederlandse kust. Helaas is dat door overbevissing steeds minder geworden. Hoewel deze haai de status ‘niet bedreigd’ heeft op de rode lijst van het IUCN, heeft de haai op de rode lijst van Nederland de status ‘gevoelig’ gekregen, omdat de populatie in de Noordzee aanzienlijk is verminderd.



Op het menu van de gevlekte gladde haai

De gevlekte gladde haai woont het liefst tussen de wieren van zandbanken en in modderige zandbodems. Hier vinden ze namelijk ook hun voedsel: kreeftjes en krabbetjes. Maar voor een lekker visje zal deze roofvis zeker niet wegzwemmen. Zelfs inktvisjes staan geregeld op het menu van de gevlekte gladde haai.

Eierlevendbarend

Net als veel andere haaiensoorten wordt het vrouwtje van de gevlekte gladde haai door het mannetje inwendig bevrucht. Vervolgens broedt zij de eieren in haar lichaam uit. Per keer kunnen er zo’n zeven tot vijftien jongen met een lengte van dertig centimeter worden geboren.



Gevlekte gladde haaien in de dierentuin

Gevlekte gladde haaien zie je niet heel vaak in de aquaria en dierentuinen van Nederland. Er zijn er twee met een Noordzee aquarium waar je deze imposante, kleinere haaiensoort kan bewonderen. Het was voor mij een goede haai om mee te beginnen om mijn fobie onder controle te krijgen. En zeg nu zelf, die vlekjes op zijn velletje zijn toch hartstikke mooi!
Dolfinarium | Ecomare



Zijn er nog andere dierentuinen en aquaria in Nederland waar gevlekte gladde haaien wonen die ik niet heb genoemd in dit artikel? Stuur mij dan even een berichtje en ik voeg het toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.