woensdag 23 juni 2021

Corona update: bijna alles kan weer deze zomer!

Werd jij vorige week vrijdag ook zo blij van de aangekondigde versoepelingen rondom dagjes uit en uit eten gaan? Deze zomer naar een festival is geen droom meer, maar iets wat zomaar werkelijkheid kan worden. En wat dacht je van lekker samen voetbal of Olympische Spelen kijken? Naar de bios en met de hele familie weer een familiedag vieren. De mogelijkheden liggen open. Maar… er zijn nog wel wat regeltjes waar we ons aan moeten houden om de verspreiding van corona tegen te blijven gaan. Want hoe zit het nu met vaccinatiebewijzen en testen voor toegang? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Dalende cijfers: het gaat goed!

De besmettingscijfers blijven dalen, regio’s gaan van donkerpaars naar lichtroze op het coronadashboard en de IC’s hebben weer ruimte voor andere patiënten. Het ‘normale’ leven komt steeds meer terug, vooral doordat veel mensen die dit wilden zich (hebben) laten vaccineren. Daarom heeft het kabinet besloten om een groot deel van de maatregelen op te heffen. Hoe fijn is dat! De meeste opheffingen gaan in vanaf 26 juni aanstaande. Welke dat zijn, zet ik nog even op een rijtje.

Maar eerst: de basisregels

Uiteraard laten we de basisregels niet los. Deze kunnen we allemaal inmiddels dromen, maar ik zet ze voor de volledigheid hier toch nog even neer:
- was je handen, veel;
- nies of hoest in je elleboog;
- werk thuis indien mogelijk;
- bij klachten laat je je testen en blijf je thuis;
- hou anderhalfmeter afstand, zoveel mogelijk.

Mondkapjes alleen in OV, Voortgezet Onderwijs of bij evenementen

Vanaf 26 juni mogen de mondkapjes af en kunnen we elkaars glimlach weer zien! De mondkapjesplicht blijft echter gelden op plekken waar de anderhalve meter afstand echt niet kan worden gehandhaafd. Denk hierbij aan personenvervoer, het openbaar vervoer, op aangewezen plekken rond het OV (zoals stations en bushaltes), luchthavens, vliegtuigen en in het voortgezet onderwijs. Bij contactberoepen vervalt de mondkapjesplicht wel. Echter moet je dan wel even een checkgesprek houden. In winkels kan de winkelier bepalen of het nodig is.

Nog niet alle stoelen bezet, maar wel veel

In theaters, bioscopen en andere plekken waar je kan zitten, is het belangrijk dat iedereen een vaste plaats toegewezen krijgt. Als huishouden kun je bij elkaar zitten, maar er zullen lege stoelen overblijven om zo die anderhalf meter te kunnen handhaven. Daarbij blijft het wel verplicht om bezoekers (ook in het restaurant en bij de strandtent) te registreren en je krijgt een checkgesprek.

1 bezoeker per 5 m2

Voor musea, dierenparken, pretparken, winkels en andere doorstroomlocaties geldt vanaf 26 juni een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5 m2. Dat is dus een verdubbeling van het aantal bezoekers! En aangezien je met grotere groepen op pad mag (er is geen beperking meer, ook niet voor bezoekers thuis), kun je ook weer op veilige afstand een familiedagje gaan organiseren.

Coronatoegangsbewijs: uit zonder afstand

Er is tijdens de persconferentie ook gesproken over een ‘Coronatoegangsbewijs’. Wanneer je als winkel, uitje of evenement die anderhalf meter voor je bezoekers helemaal los wil laten (en je evenement of locatie tot de nok wil vullen), dan kun je gebruik maken van een Coronatoegangsbewijs. Maar wat is dat dan?
Het Coronatoegangsbewijs wordt – als het goed is – vanaf donderdag onderdeel van de CoronaCheck app. In deze app kun je je vaccinatiebewijs opslaan, maar ook een negatief testbewijs (niet ouder dan 40 uur) en een herstelbewijs (dat je minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van corona). Deze drie bewijzen vormen dan onderdeel van je toegang tot een evenement zonder anderhalf meter norm.
Het gebruik van het Coronatoegangsbewijs in deze vorm, geldt al vanaf vandaag (23 juni 2021). Ben je dus volledig gevaccineerd? Neem dan je vaccinatiebewijs mee door deze bijvoorbeeld te kopiëren en te lamineren of deze in de app te zetten. Of een Coronatoegangsbewijs nodig is, ligt aan het evenement of het uitje. Houd dus altijd de algemene voorwaarden van je activiteit in de gaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Gratis coronatest voor reizigers

Ook springen er dagelijks meer en meer landen op geel voor ons en dat betekent dus dat je er op vakantie mag. Hou altijd de coronamaatregelen van je vakantiebestemming in de gaten – deze kunnen namelijk verschillen van de onze en verschillen voor toeristen. Om vakantiegangers in juli en augustus vanuit Nederland naar het buitenland een beetje tegemoet te komen, kunnen zij zich voor aanvang van hun reis gratis laten testen op corona. Deze testen zijn beschikbaar voor reizigers die (nog) niet of nog niet volledig zijn gevaccineerd. Hier lees je meer over op de website van het RIVM.

Kom maar op met die mooie zomer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.