dinsdag 29 juni 2021

Schrijfcoachtip Writers’ Block

We zitten middenin het schrijfproces. Als het goed is weet je nu van alles over het beschrijven van locaties, het opbouwen van je karakter en wat de tijd is waarin je verhaal zich afspeelt. Ondertussen heb ik van alles verteld over opbouw, geuren, kleuren, spelen met tijd, hoofdstukken en meer. Je bent er helemaal klaar voor om te beginnen. Kop koffie gezet, laptop opengeklapt, je tekstverwerkingsprogramma opgestart en de cursor knippert op het witte vel.
En knippert…

En knippert… aan, uit, aan, uit, aan, uit…

Je handen liggen op het toetsenbord, maar er gebeurt helemaal niets…
Dan kan het zomaar zijn dat het beruchte writers’ block je heeft gevonden. Vandaag heb ik tips om je daar doorheen te helpen.

(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Je bent niet alleen

Iedere, maar dan ook iedere schrijver heeft wel eens last van writers’ block. Troost je dus met het feit dat het iedereen een keer (of meerdere malen) overkomt tijdens het schrijven. Soms komt die inspiratie helemaal niet. Dat kan een dag duren, maar ook een week of een maand aanhouden. Dat het irritant is, dat staat als een paal boven water. Maar wat kun je er tegen doen? Want je had toch deze tijd gereserveerd om te schrijven!

Geen stress

Het is geen schande om je schrijverstijd met andere zaken te vullen die wellicht niet direct met je verhaal te maken heeft. Ga dus niet stressen, maar gebruik de tijd om te onthaasten. Stress kan namelijk het writers’ block veroorzaken. Laat het los.

Vul je tijd anders in

Een verhaal schrijven is een creatief proces dat lang niet altijd uit schrijven zelf bestaat. Misschien wil je liever eerst de locatie een beetje schetsen (letterlijk met potlood en papier). Maak een moodboard voor de kleding van je karakter of voor de stad waar het verhaal zich afspeelt. Doe nog een beetje research of vul je tijd met iets anders wat wel met je verhaal te maken te heeft. Zo ben je toch met het creatieve proces bezig, maar op een heel andere manier. De woorden komen dan vanzelf.

Je hoeft niet bij het begin te beginnen

Dit klinkt wellicht een beetje gek, maar schrijven hoeft niet bij het begin van het verhaal te beginnen. Misschien wil je eerst het einde schrijven. Of een belangrijke scène waarin je hoofdpersoon iets schokkends ontdekt. Begin met datgene wat jij het eerste wilt schrijven. Dan volgt de rest vanzelf.

Kom ‘in the mood’

Soms moet je even inkomen om te schrijven. Of dit nu voor artikelen is of voor een verhaal. Ik merk zelf dat het helpt om het moment van inspiratie te vinden door naar muziek te luisteren. Zo heb ik een eigen Writing Music playlist gemaakt op mijn tablet, puur voor mijzelf. Dit bestaat vooral uit instrumentale muziek; klassiek, filmmuziek (thema van Harry Potter en the Avengers), popmuziek, jazzy tunes en meer. Het helpt mij om een stemming te vinden voor het schrijven, maar ook voor waarover je wil schrijven. Ik heb voor instrumentaal gekozen, omdat het vertrouwde stukken zijn, zonder dat je per se mee wil zingen.

Story Cubes & Dixit Odyssy: laat de creativiteit vrij

Meestal ontstaat een writers’ block een beetje uit angst voor het schrijven zelf. En dan vooral de angst voor wat anderen ervan gaan vinden. Laat dat los. Er is tijdens het schrijven maar één lezer en dat ben jij. Om je creativiteit uit die verlegenheid te halen en te beginnen met schrijven, kun je jezelf eerst een beetje uitdagen. Probeer eens verhalen te bedenken (al dan niet met jouw hoofdpersoon) aan de hand van de Dixit Odyssy kaarten. Deze dromerige kaarten zitten vol verhaaltjes die jij eruit kan halen. Een ander spelletje wat ik er graag bij pak als het schrijven niet wil vlotten is Rory’s Story Cubes. Rol de dobbelstenen en verzin een verhaaltje over je hoofdpersoon. Er zijn heel veel verschillende setjes die je altijd op gang helpen met schrijven.

Hulp van een schrijfcoach

Lukt het met deze tips niet om te beginnen of door te gaan met schrijven? Als schrijfcoach kan ik je wellicht weer op gang helpen. Stuur gewoon eens een mailtje naar berry.denijs@gmail.com. Succes met schrijven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.