woensdag 16 juni 2021

Dierentuinnieuws met geboortes, ijsjes en een aanstaande parade!

De zomer is in volle gang en met de dalende coronacijfers belooft het een heel mooie zomer te gaan worden. De dierentuinen hebben veel leuke dingen in petto voor de vakanties (maar daarover later meer). Ondertussen geniet je er tussen de dieren van een heerlijke zomerse dag. Ga jij jonge dieren spotten? Lekker luieren bij de leeuwen? Of wordt het een vrolijke, feestelijke parade? Je leest alles in deze Dierentuinnieuws.
Ik wil hier ook nog even Beekse Bergen sterkte wensen met de brand in het hoofdgebouw van het vakantiepark.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Elephant parade in Emmen & WILDLANDS

Eén van mijn meest favoriete optochten van kunst in de openbare ruimte is de Elephant Parade. En deze zomer komt de parade naar de binnenstad van Emmen én naar WILDLANDS. Van 25 september tot en met 24 oktober nemen 32 kunstzinnige olifantjes hun intrek in het park en het centrum. Samen vormen ze de speciale WILDLANDS Emmen Parade en het is onderdeel van de feestelijkheden rondom het vijfjarig jubileum van het dierenpark. De olifanten vragen meteen aandacht voor soortgenoten in het wild. Er zijn handbeschilderde souvenirs te koop. Meer weten? Kijk op 5jaarwildlands.nl. (foto: WILDLANDS Emmen Elephant Parade)

Lees meer over de Elephant Parade, zoals deze in 2018 te zien was op Schiphol.


Bijzondere dieren in AquaZoo Leeuwarden

Op 5 juni heeft AquaZoo Leeuwarden een nieuwe ruimte geopend waar in zeven verblijven zes nieuwe, bijzondere diersoorten zijn te bewonderen. Wat hen verbindt? Ze planten zich op een bijzondere manier voort. De ruimte wordt bewoond door twee soorten pijlgifkikkers, balearenpadden, killivissen, vampierkrabben, axolotls en Portugese vuursalamanders. In het laatste verblijf laat AquaZoo afwisselend de ontwikkeling van opgroeiende jonge dieren uit de andere verblijven zien. Enkele van deze soorten worden bedreigd met uitsterven. Dierentuinen als AquaZoo zetten zich in om de soorten te behouden. De zes verschillende manieren van voortplanten staan centraal in het verblijf. Zo dragen de mannelijke balearenpadden de eitjes, nadat deze zijn afgezet en bevrucht, op hun achterpoten. Dit doen ze voor ongeveer drie weken, daarna zetten zij de eitjes weer in het water, waarna de kikkervisjes uitkomen. Ontdek de andere verhalen in deze Friese dierentuin. (foto: AquaZoo Leeuwarden)

Dierenrijkse Stanislav slaat vleugels uit

Vale gier Stanislav die in Dierenrijk uit het ei kroop, heeft zijn vleugels uitgeslagen op de Balkan. Hij woont nu in een Bulgaars natuurpark, waar de vale gier door toedoen van de mens bijna was uitgestorven. Met de herintroductie van de vale gier draagt de Nederlandse dierentuin bij aan het vergroten van de populatie in Bulgarije. Stanislav woont nu in Sinite kamani en hij kan door middel van een speciale tracker gevolgd worden. Voor dit project werkt Dierenrijk nauw samen met Stichting Wildlife en Green Balkans. Het uitzetten van Stanislav zien de drie partijen als de kroon op het werk. En nu maar hopen dat Stanislav een leuke gierenvrouwtje tegenkomt… (foto: Dierenrijk)

Lees meer over Green Balkans in Goed Doel van juni 2020.


Geboortenieuws uit Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen heeft er weer wat jonge dieren bij! Op de savanne is een Grévy zebra geboren. Ook zag een dromedaris en een kameeltje het levenslicht de afgelopen weken. Alle drie zeer bijzondere dieren waarvan de soortgenoten in het wild bedreigd worden. De kleine dromedaris woont met zijn familie op het Safariresort. De andere dieren zijn op de vlakte van het safaripark te bewonderen. Bijvoorbeeld tijdens een wandel- of autosafari. (foto’s: Mariska Vermij-van Dijk/Beekse Bergen)

Tentoonstelling Dierbaar Dubbelzinnig in Burgers’ Zoo

Dieren zijn een bron van inspiratie voor velen, maar helaas ook een bron van verschillende producten. Dieren zien we als wilddier, productiedier, huisdier, ongedierte of mascotte… en soms vervult een diersoort verschillende van die rollen tegelijk. Om ons mensen eens te confronteren met deze dubbelzinnigheid én om de mens-dierrelatie beter te kunnen onderzoeken organiseert Burgers’ Zoo samen met de Universiteit Utrecht en Wageningen University de prikkelende fototentoonstelling ‘Dierbaar Dubbelzinnig’. De fototentoonstelling is te zien van 18 juni tot en met 16 juli 2021 in Burgers’ Zoo en laat zien hoe mensen naar dieren kijken. De fototentoonstelling ‘Dierbaar Dubbelzinnig’ is een initiatief van Dr. Liesbeth Feikema en Dr. Wieke Eefting, die ook de fotografie heeft verzorgd. Bezoekers van Burgers’ Zoo ontdekken op hun wandeling door de Safari op grote spandoeken dertien prikkelende foto’s die allemaal zijn gemaakt in het Arnhemse dierenpark. Bij elke foto van de tentoonstelling kunnen de bezoekers hun mening kenbaar maken en zo een bijdrage leveren aan het sociaal onderzoek. Een fotowedstrijd nodigt mensen uit om zelf ook een prikkelend voorbeeld van de mens-dier-relatie in een foto te vangen. (foto: ‘Haaienpak’, Burgers’ Zoo)

IJSPRET in de dierentuin

O een ijsje met dit weer! Dat is toch heerlijk! De dieren in de dierentuin worden er ook geregeld op getrakteerd ter verkoeling. En dat levert weer een tof filmpje op, zoals in AquaZoo Leeuwarden! Kijk je even mee?

video AquaZoo Leeuwarden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.