donderdag 24 juni 2021

Stadsbeeld Oude Garnalenvisser

De boulevard van Zandvoort trekt veel verschillende mensen. Een kind op een skateboard, de jonge moeder met haar baby in de kinderwagen, een hardlopende man, een verdwaalde dagje uit blogger met de wind in haar haren… De boulevard geeft een prachtig uitzicht over zee. Geen wonder dat de Oude Garnalenvisser op een bankje is neergestreken om over zijn geliefde Noordzee uit te kijken. Vandaag staat dit beeld centraal in Stadsbeeld.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Oude Garnalenvisser

gemaakt door: Kees Verkade
gemaakt van: brons
te vinden aan: Boulevard de Favauge/Burgemeester van Fenemaplein
zit daar sinds: 1969

Genieten op een bankje

De Oude Garnalenvisser is in Zandvoort ook bekend onder de naam ‘Oude man op bank’. Het is een van de eerste werken van Kees Verkade, die heel veel standbeelden heeft gemaakt in zijn leven. De oude man houdt van de zee en lijkt wat weemoedig over het water uit te staren. Hij rust daar en zou zomaar een inwoner van Zandvoort kunnen zijn. Het beeld is tijdens de renovatie van het plein en de boulevard een keer anders geplaatst, namelijk met het gezicht naar Noordwijk. Dat werd door zowel de kunstenaar als door inwoners van Zandvoort niet leuk gevonden. Bij een tweede renovatie is de oude heer weer met zijn gezichtsveld naar de zee geplaatst. Zoals het hoort voor een oude garnalenvisser.



Kees Verkade; kunstenaar uit Haarlem

De Oude Garnalenvisser is een van de vele bronzen beelden van de hand van Kees Verkade (12 oktober 1941- 29 december 2020). Hij werd geboren in Haarlem en ging in 1958 naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij wilde eerst reclametekenaar worden, maar beeldhouwen stal al snel zijn hart. Na een tentoonstelling in de Vishal van Haarlem verkocht hij twee werken aan het Frans Hals Museum. En de rest is eigenlijk geschiedenis. Hij heeft veel beelden gemaakt van bekende Nederlanders, zoals het Koningin Juliana en Prins Bernhard, Anton Pieck, Simon Carmiggelt en André van Duin. Maar ook sterren van buiten Nederland legde hij vast in verschillende bustes en beelden van brons. Daarnaast ontwierp hij onder meer een Oorlogsmonument voor Zandvoort en diverse sportieve beelden, waarvan de Fietsles een van de meest bekenden is. Op de website KeesVerkade.com kom je zijn hele oeuvre tegen. Je zal daar veel Franse beelden zien, want zijn internationale carrière bracht hem naar Monaco, waar hij sinds de jaren zeventig tot aan zijn dood heeft gewoond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.