dinsdag 8 juni 2021

🦈 Writing Berries SHARK WEEK Luipaardhaai

De eerste haai die ik ga bespreken in deze SHARK WEEK is de luipaardhaai. Het is zo een mooi dier, zo sierlijk en zo een koddig gezicht. Je zou bijna denken dat het geen haai is. Net als alle haaien is de luipaardhaai een kraakbeenvis. Het patroon op de rug is voor iedere luipaardhaai uniek, wat ze eigenlijk nog mooier maakt. Maar wist je dat er verschillende soorten luipaardhaaien zijn? En dat er maar drie dierentuinen met aquaria zijn in Nederland waar je deze haaien kan bewonderen? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries) Burgers’ Zoo

Verschillende soorten

Als je de luipaardhaai van Burgers’ Zoo en die van Artis en Diergaarde Blijdorp met elkaar vergelijkt, dan zie je toch best wel wat verschillen. Die van Burgers’ Zoo heeft een plattere neus en allemaal stipjes, terwijl die in Artis en Diergaarde Blijdorp een spitse neus heeft en naast stippen ook brede strepen. Het zijn verschillende soorten luipaardhaaien, maar het zijn wel allemaal luipaardhaaien.

Burgers’ Zoo | Diergaarde Blijdorp

Luipaardhaai van Burgers’ Zoo

De gevlekte luipaardhaai die je in Burgers’ Zoo bewondert, woont in het wild in de Indische oceaan en het Indo-Pacifische gebied en staat ook bekend onder de naam zebrahaai. Deze naam is niet zo vreemd, als je weet dat de jongen met strepen worden geboren en pas veel later vlekken krijgen. Ze leven het liefst alleen en komen alleen samen in de paartijd. Wat ik heel bijzonder vind, is dat deze luipaardhaai gewoon op de grond kan liggen om te rusten. Alleen bodemhaaien (zoals de luipaardhaai) kunnen dit, andere haaien moeten altijd blijven zwemmen. Luipaardhaaien zijn vooral actief in het donker en rusten overdag. Het liefst op de zeebodem. Deze haaien wonen graag in mangroves (als ze jong zijn) en in koraalriffen. Open zeewater zoeken ze niet zo snel op. Duikers zoeken deze haaien het liefste op, omdat ze een gemoedelijk en vriendelijk karakter hebben. En als je dat koppie zo bekijkt, begrijp ik dat wel. Helaas is dit type luipaardhaai bedreigd in het wild. Daarom werkt Burgers’ Zoo mee aan een fokprogramma om deze dieren voor de toekomst te behouden. De luipaardhaai wordt vooral bejaagd voor zijn vin, vlees en huid.

Burgers’ Zoo

Luipaardhaai van Diergaarde Blijdorp & Artis

De luipaardhaaien die je in Diergaarde Blijdorp en Artis kan bewonderen, zijn net even anders qua uiterlijk. Hij wordt zo’n twee meter en tien centimeter lang en heeft een meer zilverachtige bruine, gladde huid versierd met dikke strepen en stippen. Ook is de staart anders en heeft deze haai een meer spitsere neus. Deze luipaardhaai woont in het wild in de Grote Oceaan langs de westkust van de Verenigde Staten van Amerika. De luipaardhaai verkiest ondiepe wateren, zoals modderige baaien, strandmeren en zeearmen, boven het leven in de open zee. Ook deze haai is geliefd bij duikers, want hij zal mensen niets doen. In het wild is deze haaiensoort niet meer bedreigd. In de jaren 80 echter, ging het slecht met de luipaardhaaienpopulatie door overbevissing. Nu de viswetten zijn aangepast, gaat het iets beter met de luipaardhaai in de Grote Oceaan.

Diergaarde Blijdorp

Eierlevendbarend

Welke luipaardhaai je ook bedoelt, de dames zijn allemaal eierlevendbarend. Dat wil zeggen dat de eitjes van deze haai in het lichaam van de moeder worden bevrucht én dat zij ze dus in haar lichaam uitbroedt. Dit broeden verschilt per luipaardhaaiensoort en heeft tevens te maken met de temperatuur van het water. Bij de luipaardhaai van Burgers’ Zoo werpt het vrouwtje één tot twee jongen per keer van de twintig tot dertig eieren die ze inwendig legt. Zij broedt vier tot zes maanden. De andere luipaardhaaien die we hier bespreken, broeden zo’n tien tot twaalf maanden en werpen vier tot zesendertig jongen. O en wist je dat de Burgers’ Zoo luipaardhaai ook een maagdelijke voortplanting kent? Hierbij groeit er uit een onbevrucht ei tot een luipaardhaaitje! Burgers’ Zoo

Vis op het menu

Alle luipaardhaaien houden van schaaldieren, zoals mosselen, wormen, kleinere vissen en visseneitjes. Maar ook krabben, kreeftjes, inktvissen en zeeslangen kunnen op het menu staan. Met de krachtige kaken draait deze haai zijn vin niet om voor een schaaldier. Ze wroeten hun prooi uit de bodem en happen of zuigen het dan op.

Luipaardhaaien in de dierentuin

In drie dierentuinen met zeeaquarium kun je genieten van deze sierlijke haai met zijn mooie, zwierige staart en mooie vlekken. Of bewonder het mooie gladde, glanzende velletje vol stippen en strepen… Ik kan het je zeker aanraden om een van deze parken te bezoeken en je te verwonderen bij het zien van deze schitterende vissen. Diergaarde Blijdorp

ARTIS | Burgers’ Zoo | Diergaarde Blijdorp


Diergaarde Blijdorp

Zijn er nog andere dierentuinen en aquaria in Nederland waar luipaardhaaien (gevlekt en gestreept) wonen die ik niet heb genoemd in dit artikel? Stuur mij dan even een berichtje en ik voeg het toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.