maandag 28 juni 2021

Goed Doel Stichting Rugvin

In de Noordzee en Oosterschelde wonen verschillende walvisachtigen en dolfijnen. Er wonen bruinvissen, witsnuitdolfijnen, gewone dolfijnen, tuimelaar dolfijnen, witflankdolfijnen, grienden en zelfs dwergvinvissen, bultruggen en gewone vinvissen. Zo nu en dan komen er ook potvissen, gestreepte dolfijnen en butskoppen een ommetje maken door onze Noordzee. Om al deze walvisachtigen te monitoren is Stichting Rugvin in het leven geroepen. Zij richten zich op het onderzoek en op educatieve activiteiten. Vandaag staan ze centraal in Goed Doel. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Zelfstandig project

De activiteiten van Stichting Rugvin zijn niet nieuw. Ze werden al als apart project uitgevoerd bij Stichting De Noordzee. In 2007 was het echter tijd om het project grootser op te zetten. En zo werd Stichting Rugvin geboren. Het bestuur is zelf zeer actief betrokken bij alle projecten, bijvoorbeeld door actief te onderzoeken, fotograferen en meer. Daarnaast zetten ze zich in voor voorlichting en het ontwikkelen van educatieve projecten.

Actief voor walvisachtigen

Stichting Rugvin staat voor onderzoek en voorlichting. Als stichting doen zij onderzoek naar bijvoorbeeld soortendiversiteit in de Noordzee en Oosterschelde. Maar ze onderzoeken ook waarnemingen, populatie groottes en de dynamiek binnen een groep. Daarnaast wordt bij een waarneming goed het gedrag in de gaten gehouden. Zo probeert de Stichting deze diersoorten onder de aandacht te brengen bij media en iedereen die dit interessant vindt. Op die manier kunnen ze de dieren ook beter beschermen. Belangrijk onderzoek dat Stichting Rugvin bijvoorbeeld uitvoert is het effect van klimaatverandering en de nog onbekende, veranderende ecologie in de zee. En uiteraard zetten ze zich in tegen vervuiling van de Noordzee, Oosterschelde en andere wateren van de wereld.

Activiteiten van Stichting Rugvin

Wat doet Stichting Rugvin allemaal? Nou, zo varen ze sinds 2005 al mee met de Stena Line veerboten om walvissen te monitoren en worden er in 2009 ieder jaar bruinvissen geteld in de Oosterschelde. In de haven van Zierikzee geniet je sinds 2017 van Studio Bruinvis, een unieke bruinvisbeleving om zo onderzoek te kunnen stimuleren. En er zijn cursussen te volgen (sinds 2018) waarmee je leert hoe je walvissen moet observeren.

Ga mee!

Walvissen en dolfijnen hebben iets magisch. En dat is iets wat Stichting Rugvin heel graag wil delen met iedereen. Daarom organiseren ze walvis- en bruinvissafari’s in de Noordzee en Oosterschelde (maar ook in Afrika), er zijn lezingen en een toffe webshop waar je prachtige foto’s kan kopen. Het geld wat de stichting hiervoor ontvangt, gaat uiteraard weer naar onderzoek en voorlichting.

Meer info

Wist je dat er regels zijn voor het observeren van walvissen? Deze lees je onder meer op de uitgebreide, prachtige website van Stichting Rugvin: Rugvin.nl. Hier lees je meer over deze stichting en uiteraard wat jij kan doen om de Noordzee en Oosterschelde schoner te maken, zodat deze zeezoogdieren en alle andere onder water bewoners een veiliger huis hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.