donderdag 18 maart 2021

Stadsbeeld Groep Schapen

Voor een paar jaar geleden lag in Noordoost Utrecht de Veemarkt. Deze hallen werden altijd gebruikt voor de verkoop van vee, later kwamen er autohandelaren samen. Na de sloop van het terrein zijn er huizen gebouwd die wat weg hebben van grachtenpandjes en pakhuizen. Het is een bonte verzameling aan woningen die samen de wijk Veemarkt maken. En op de hoek van de Sartreweg zien we nog een teken dat hier ooit vee werd verhandeld: een groep schapen. Gek als ik ben op schapen, vind ik dit een prachtig standbeeld. Ze staan daar zo stil op een heuveltje… Hoe leuk is het om te weten dat ze al veel langer aan dit gebied verbonden zijn, dan sinds de komst van de woonwijk? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Groep Schapen

gemaakt door: Arie Teeuwisse
gemaakt van: brons
bestaat uit: een rozet van negen schapen
te vinden aan: de Sartreweg te Utrecht (ook bekend als het terrein van de voormalige Veemarkt)
staan daar sinds: 1976 (met pauze van 2011 tot 2017)



Een rozet van negen schapen

De Groep Schapen van Arie Teeuwisse zijn speciaal gemaakt ter versiering van het Veemarktcomplex in Tuindorp Oost. Eind jaren zestig was het complex bijna klaar en wilde de Vereniging tot bevordering van de Landbouwtuigpaardfokkerij een paardenstandbeeld aan de gemeente geven. Helaas bleek dit beeld te klein en was het niet geschikt om het uit te vergroten. Maar het idee was natuurlijk goed. Beeldhouwer Arie Teeuwisse werd benaderd om een standbeeld te maken, maar liever geen paard. Hij kwam met een ontwerp van een drie schapen met herder en hond. De opdrachtcommissie wilde toch nog iets groters en daarom maakte hij een tweede ontwerp, wat hij zelf een ‘rozet van negen schapen’ noemde, zonder herder en hond. In 1975 waren de natuurgetrouwe schapen af en in 1976 werden ze op het complex geplaatst bij de ingang aan de oostzijde, waar de landbouwwerktuigen opgesteld stonden. Tijdens de sloop van het Veemarktcomplex in 2011 zijn de schapen even ‘op stal’ gezet. Om weer in 2017 ‘in de wei’ te mogen staan voor de woonwijk.


Arie Teeuwisse

Arie Teeuwisse (Amsterdam 1919 - Uffelte 1993) was een beeldend kunstenaar. Hij volgde zijn opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Hier kreeg hij les van Jaap Kaas, een vooraanstaand kunstenaar met het natuurgetrouw beeldhouwen van dieren als specialiteit. Jaap Kaas liet zijn leerlingen als onderdeel van de les veel tekenen in Artis en maakte zelf menig beeld voor de Amsterdamse dierentuin. Artis bleek overigens ook op een andere manier belangrijk voor Arie, want hij heeft er tijdens de Tweede Wereldoorlog een tijdje ondergedoken gezeten. Naast beeldhouwen verzorgde hij ook illustratiewerk en striptekeningen. Hij maakte veel decoraties aan gebouwen en losstaande beelden van dieren en mensen. Ook in Artis staan er beelden van Arie, namelijk een olifant, serval kat, ark van Noah, grootoorvos en de Oppasser. Als docent nam hij zijn leerlingen mee naar Diergaarde Blijdorp om dieren te tekenen. Vanaf 1969 leefde Arie vooral in Uffelte in Drenthe. Hij is daar ook gestorven.

Olifant en Oppasser in Artis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.