maandag 22 maart 2021

Goed Doel voor de Afrikaanse olifant

De Afrikaanse olifant wordt met uitsterven bedreigd doordat er enerzijds op het dier gejaagd wordt voor zijn ivoor en anderzijds omdat het leefgebied steeds kleiner wordt. Gelukkig zijn er veel organisaties die zich inzetten om de Afrikaanse olifant te beschermen, zowel in Nederland als in Afrika zelf. Deze organisaties worden vaak weer gesteund vanuit de Nederlandse dierentuinen, via een eigen natuurbehoud stichting. Een aantal doelen die zich inzetten voor de Afrikaanse olifant, zet ik vandaag in het zonnetje. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Afrikaanse olifant in Beekse Bergen, 2020)

Elephants & Bees Project

Samenwonen met olifanten? Dat is niet altijd even gemakkelijk. Heb jij net je land beplant, dendert er een familie olifanten doorheen. In Afrika is dat heel normaal, waardoor sommige dorpen iedere keer overnieuw moeten beginnen. Het mens-dier-conflict vormt een grote bedreiging voor de Afrikaanse olifanten, terwijl het makkelijk op te lossen is. Want… wist je dat olifanten bang zijn voor bijen? Het gezoem vinden ze al niet fijn in hun gevoelige oren, maar een steek in de slurf al helemaal niet! Daarom is in Kenia het project Elephants and Bees Project gestart. De gewassen worden hier beschermd door bijenkorven, zodat olifanten er wegblijven en een ander pad kiezen. Doordat het mens-dier-conflict verdwijnt, zijn de olifanten ook beschermd. Het project wordt inmiddels ook op andere plekken toegepast. Naast een natuurlijke bescherming tegen olifanten, leveren de bijen ook honing op. En dat is nog een inkomen voor het dorp. Het project is bedacht als studie door Dr. Lucy King van de universiteit van Oxford. Wil je meer weten over dit diervriendelijke project? Kijk dan op ElephantsandBees.com. Het project wordt in Nederland gesteund door Stichting Wildlife.

Big Life Foundation

De Big Life Foundation in Kenia en Tanzania zet zich in voor de Afrikaanse olifant. Hierbij beschermen ze het leefgebied en gaan ze actief stroperij tegen. Tevens werken de rangers hard aan het indammen van het mens-dier-conflict in deze landen. Dit doen ze onder meer door middel van educatie aan de boeren, beschermen van gewassen door middel van speciale hekken en natuurlijk door ervoor te zorgen dat de olifanten niet gestroopt worden. Het team van rangers zet zich ook in tegen illegale boskap en andere praktijken die de natuur aantasten die het licht niet waardig zijn. En met succes! De rangers die verantwoordelijk zijn voor het natuurgebied in Kenia en Tanzania melden dat sinds 2019 er geen olifanten meer zijn gestroopt. De rangers helpen de lokale bevolking verder met onderwijs en gezondheidszorg. Meer informatie vind je op de website BigLife.org. In Nederland wordt de Big Life Foundation ondersteunt vanuit de Ouwehand Zoo Foundation.

International Elephant Foundation

In Afrika wandelen olifanten rond met enorme slagtanden. Deze dames en heren worden de Great Tuskers genoemd (Grote Slagtanden). De International Elephant Foundation zet zich onder meer in om deze individuele Afrikaanse grootheden te beschermen, zodat ze niet voor dat machtige ivoor gestroopt worden. Maar ze doen natuurlijk nog meer. Zo dagen ze ieder jaar mensen uit om iets goeds te doen voor de olifanten en hebben ze verschillende educatieve en natuurbeschermingsprojecten lopen. Door samen te werken met de lokale bevolking kunnen de olifanten nog beter worden beschermd. Kijk eens voor al hun projecten op Elephantconservation.org. En via Shop 4 Good vind je de leukste webshops die zich inzetten voor wildlife! International Elephant Foundation wordt door heel veel dierentuinen gesteund, waaronder Disney’s Animal Kingdom, Zoo Wuppertal, Cincinnati Zoo en Ouwehands Dierenpark.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.