maandag 15 maart 2021

Hond Gezond 5 tips bij vlooien en teken

Eerst dat heerlijke vriesweer en toen die warme lenteweek erover heen. Veel eitjes van vlooien en teken overleven die extreme kou niet, maar als het zonnetje dan schijnt, dan kruipen ze massaal uit hun schulp op zoek naar gastheren en -vrouwen die onvrijwillig hun bloed willen afgeven. Zacht, warm lenteweer is dus voor insecten een heerlijk tijd. Helemaal als je met je trouwe viervoeter lekker de bossen, heidegebieden of stadsparken gaat verkennen. Met deze vijf tips hou je je hond – en jezelf – teek- en vlovrij. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

1. Controleren

Heeft je hond jeuk? Controleer dan de huid en vacht op zwarte korreltjes. Dit geeft namelijk aan dat je hond last kan hebben van vlooien. Deze korreltjes vind je vaak in de liezen, achter de oren, onder de oksels, onder de staart en in de nek van je hond. Ze zitten tussen het haar en op de huid. Soms kun je dan zelfs een vlo voorbij zien ‘rennen’. Door de vacht regelmatig te controleren, kun je direct actie ondernemen. Vlooien kun je verbannen door middel van speciale shampoos en sprays. Behandel ook de slaapplek van je hond om zo sluimerende vlooien te verwijderen.
Voor teken geldt ook: controleren! Heb je samen met je hond een fijne wandeling gemaakt in de natuur? Controleer dan zijn hele lijf, inclusief neus, op deze bloedzuiger. Heeft je hond een teek? Trek deze er dan uit met behulp van een tekentang of met je vingers. Vroeger zei men dat je moest draaien, maar dat hoeft niet. Je kan de teek recht uit de huid trekken. Controleer of je alles hebt en ontsmet dan het wondje met een ontsmettingsmiddel voor wondjes en hou de wond goed in de gaten. Als de bult erg groot wordt, is een bezoek aan de dierenarts een aanrader.

2. Voorkomen is beter…

Vlooien zijn vooral heel vervelend, omdat ze bijten en jeuk veroorzaken. Deze jeuk ontstaat vooral door het speeksel dat in het beetwondje achterblijft. Jeuk is heel vervelend, ga je zelf maar eens na als je door een insect bent gestoken of gebeten! Voorkomen is altijd beter dan genezen. Bijvoorbeeld door middel van een antivlooienband, pilletjes of druppels voor op de huid.
Deze middelen werken vaak ook tegen teken. Het voorkomen van een tekenbeet is wellicht nog belangrijker dan het voorkomen van vlooien. Veel teken dragen parasieten met zich mee die je hond enorm ziek kunnen maken. In het artikel Wat te doen bij tekenbeten bij mens & dier lees je daar meer over. Ik gebruik zelf het liefst de Advantix druppels om een tekenbeet te voorkomen. Deze breng je om de vier weken aan op de huid.
Er zijn verschillende middelen om vlooien en teken op afstand te houden – ook natuurlijke middelen. Iedere hond reageert anders op een middel, zoek daarom iets wat bij je hond past. Overleg daarom eens met de dierenarts of met de dierenspeciaalzaak over welke mogelijkheden er zijn.

3. Gebruik een middel tegen alle parasieten

Kies je ervoor om maandelijks je hond te beschermen met een parasietwerend product? Kies dan voor een product dat én vlooien én teken én muggen én zandvliegen aanpakt. Muggen en zandvliegen kunnen namelijk ook ziektes overbrengen, zoals hartworm (mug) of bloedparasieten (zandvlieg). Met een product dat al deze bloedzuigende parasieten weert, bescherm je je hond het allerbeste. Voor een goed advies (bijvoorbeeld voor als je op vakantie gaat) ga je natuurlijk naar de dierenarts.

4. Blijf op de paden

Teken wonen in gras en struikjes. Ideale plekjes om een snuffelende hond op te wachten. Hou je hond in een wandelgebied weg uit struiken en hoge grassen en maak gebruik van de paden. Het is wellicht minder avontuurlijk voor je hond, maar hij maakt minder kans op teken.

5. Bescherm ook jezelf

Vlooien zullen niet zo snel een hapje uit een mens nemen, maar teken daarentegen kijken niet zo nauw. Bloed is bloed. Echter kunnen wij mensen ook de ziekte van Lyme krijgen of last hebben van de andere ziektes die teken kunnen overbrengen. Picksan heeft daarom een speciale spray uitgebracht voor iedereen vanaf drie jaar; Picksan Teken Stop. De spray vormt een barrière, waardoor de teek je niet kan ‘zien’ en wordt aangebracht op de huid. Ideaal als je veel in de natuur te vinden bent.

Meer tips? Lees dan ook Goed beschermd tegen ongedierte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.