donderdag 25 maart 2021

Dierentuinnieuws: adopteer een mier, WILDLANDS is jarig en meer

De lente is in volle gang, de natuur ontwaakt en helaas zijn de dierentuinen en opvangcentra gesloten voor publiek. Neemt niet weg dat er geen nieuws is uit de parken, want achter gesloten poorten gaat de natuur gewoon zijn gang. In dit Dierentuinnieuws heb ik nieuws verzameld van DierenPark Amersfoort, ZooParc Overloon, Ecomare Texel, WILDLANDS Adventure Zoo Emmen en Burgers’ Zoo. En heb je altijd al een mier willen adopteren? Lees dan snel verder en je ontdekt hoe! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Adopteer een mier in DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort is vandaag gestart met haar eerste dieradoptieprogramma: adopteer een parasolmier! De parasolmieren wonen in het Honderdduizend Dierenhuis en werken met zijn duizenden samen aan hun huis, eten en meer. Door een parasolmier te adopteren, help je de dierentuin ook nog eens door deze moeilijke periode heen. Samen. Net als de parasolmieren dat doen. Er zijn twee adoptieprogramma’s: een voor € 25 per jaar en eentje voor € 45 per jaar (het speciale kinderpakket met allerlei extra’s). En het allerleukste? Je mag je mier een naam geven. De mijne heet Cookie. De eerste mier is vandaag door Lucas Bolsius, de burgemeester van de gemeente Amersfoort, geadopteerd. Wil jij ook een mier adopteren? Ga dan naar DierenParkAmersfoort.nl. (foto: DierenPark Amersfoort)

Zeldzame moskikkers & luiaardnieuws in DierenPark Amersfoort

Nog meer leuk nieuws uit het Amersfoortse dierenpark: begin deze maand zijn er moskikkers naar het park gekomen. Moskikkers zijn heel bijzonder en danken hun naam aan hun camouflage. Wanneer moskikkers in het mos liggen zie je ze namelijk helemaal niet. Als het park weer open is, zijn ze te bewonderen in het Honderdduizend Dierenhuis. In De Nacht is een luiaardje geboren! De kleine is de negende telg van mama Amaka en papa Quasimodo. Het stel is daarmee het meest succesvol van alle luiaardkoppels in Europa. Voor leuke filmpjes over deze twee diersoorten, kijk je op het YouTube kanaal van DierenPark Amersfoort. (foto’s: DierenPark Amersfoort)


Nieuwe bewoner en bouwfase voor Zuid-Amerika-gebied ZooParc Overloon

In ZooParc Overloon wordt hard gewerkt aan de realisering van het Zuid-Amerika-gebied Madidi. Inmiddels is men gestart aan de tweede fase van de bouw. Het nieuwe expeditiedeel zal bijna 1 hectare groot worden en twintig diersoorten gaan huisvesten die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen. Onderdeel van dit gebied wordt een overdekt tropisch regenwoud van maar liefst 700 vierkante meter groot. Hier zullen de dieren en planten zich ook in de winter thuis voelen. Het regenwoud wordt het thuis van onder meer brilkaaimannen, tamandua’s, gouden leeuwaapjes, reuzenmiereneters en tweevingerige luiaards. De nieuwste bewoners van Madidi zijn overigens zwarte brulapen: een mannetje en twee vrouwtjes. Een vrouwtje moet nog verhuizen, maar dat gebeurt snel. De aap dankt zijn naam aan het brullende geluid dat ze maken. Dit geluid kan tot drie kilometer ver reiken en maken zij met een speciale keelzak. Meer weten? Kijk op ZooParc.nl. (foto’s: ZooParc Overloon)


Zeehond gered door Ecomare en KNRM

Zeenetten zijn echt heel gevaarlijk voor zeebewoners. Grijze zeehond Mika, ruim een jaar oud, weet daar alles van: zij raakte verstrikt in een groot stuk visnet. Gelukkig hebben hulpstrandvonder Hans Eelman, Ecomare en KNRM haar kunnen redden. Ze hebben haar opgevangen vanaf De Razende Bol en het zeenet zo snel mogelijk van haar nek gehaald. Om de wond goed te kunnen verzorgen, is Mika vervolgens meegenomen naar Ecomare waar ze in alle rust kan herstellen. De verzorgers verwachten dat ze weer snel terug kan naar zee. Volg Mika en de andere zeehonden of doneer een emmertje vis via Ecomare.nl. (foto: Hans Elman)

Winnaars Future for Nature awards bekend

Maar liefst 471 andere toppers hebben de drie winnaars van de Future for Nature Award achter zich gelaten. De drie jonge, talentvolle natuurbeschermers uit Chili, Guatamala en Iran zullen ieder vrijdag 21 mei 2021 zowel een Award als € 50.000 euro ontvangen om hun natuurbeschermingsprojecten te kunnen voortzetten. Het gaat om Karolina Araya Sandoval (Chili), Monica Torres (Guatemala) en Mohsen Rezaie-Atagholipour (Iran). Karolina zet zich met succes in voor Chili’s kleinste vogelsoort, de Chileense boself, door onder meer broedgebieden te beschermen. Monica heeft de verloren gewaande Campbell’s alligator lizard herontdekt en wijdt haar carrière sindsdien aan het beschermen van deze hagedis en zijn leefgebied. Mohsen werkt hard om mariene soorten te beschermen in een land met een uitdagend politiek landschap en een voortdurende economische depressie. Zijn onvermoeibare inspanningen hebben geresulteerd in het allereerste haaien- en roggennatuurbeschermingsproject van Iran. Burgers’ Zoo is partner van de Future for Nature Awards. Je leest daar meer over op de website: BurgersZoo.nl (foto: Burgers’ Zoo/Future for Nature)


HIEPERDERPIEP HOERA: WILDLANDS is 5 jaar

Tot slot de verjaardag van WILDLANDS. Precies 5 jaar geleden opende de jongste dierentuin van Nederland haar deuren voor het publiek. 5 jaar later is er in het park veel veranderd. Zo is er een achtbaan bijgekomen en wonen er meer dieren in het park dan bij de opening. WILDLANDS van harte gefeliciteerd met jullie verjaardag. Zodra het kan, kom ik snel weer een kijkje nemen! Nieuwsgierig naar hoe WILDLANDS het feestje dit jaar gaat vieren? Kijk dan op WILDLANDS.nl. Meer over mijn ervaringen met het park lees je in Genieten van… 5 jaar WILDLANDS. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.