dinsdag 9 maart 2021

Dierentuinnieuws met geboortes, verhuizingen en meer

Helaas, nog geen coronaversoepelingen voor de dierentuinen en andere dagjes uit. Een strop voor de branche die het toch echt van het mooie voorjaarsweer moet hebben. Als je kan en wil, steun je favoriete park dan; ze hebben je hulp hard nodig. Ondertussen gaat het leven achter de gesloten deuren gewoon door en valt er weer veel bijzonder nieuws te delen. Lees snel verder voor geboortenieuws, verhuizingen en andere nieuwtjes uit de dierenparken van Nederland. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

GaiaZOO neemt afscheid van muskusossen

GaiaZOO was de enige dierentuin waar je kon genieten van bijzondere muskusossen. Deze aan het schaap gerelateerde diersoort heeft een krachtige, iconische uitstraling. Echter heeft het dierenpark met pijn in het hart afscheid genomen van deze dieren. De reden is simpel: muskusossen zijn echte koudweer dieren. Ze hebben een lange, dikke wolachtige vacht. En met de hete zomers die we de laatste jaren hebben gehad, is het niet verantwoord om deze dieren hier te houden. Ze kunnen gewoonweg niet tegen die extreem hoge temperaturen. Daarom heeft GaiaZOO een nieuw thuis voor het vrouwtje en haar zeven maanden oude dochtertje gevonden: wildpark Chomutov in Tsjechië. Daar leven al jaren muskusossen in een groep en hebben ze het erg naar de zin. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – GaiaZOO)

Rashmi verkent buitenverblijf in Dierenrijk

Aziatisch olifantje Rashmi heeft vorige week voor het eerst het buitenverblijf van de olifantenfamilie in Dierenrijk.nl ontdekt. En hij vond het een partij leuk als je de foto’s en het filmpje van het park bekijkt. Zonder aarzeling rende hij de vlakte op. Uiteraard liet mama Htoo Yin Aye haar kleine niet in de steek en hield ze hem scherp in de gaten. Als het weer het toelaat, staat de deur van de olifantenstal open, zodat de kleine man met zijn familie naar buiten kan. En met dat lekkere lenteweer is het heerlijk buiten spelen voor de olifanten. (foto: Dierenrijk)

Tweede ijsbeerman voor AquaZoo Leeuwarden

AquaZoo Leeuwarden heeft in januari een tweede ijsbeer verwelkomd in het park. Hij heet Rocky en is 18 jaar. Hij komt uit het Belgische dierenpark Monde Sauvage, waar in het kader van het Europees fokprogramma een nieuwe ijsbeerman is gearriveerd. Rocky heeft een tijdje kunnen wennen aan zijn nieuwe onderkomen in Friesland en is inmiddels geïntroduceerd bij Felix, het mannetje dat al een tijdje in AquaZoo Leeuwarden woont. Dat is zeer goed gegaan, want de ijsberen delen nu samen het verblijf. Van nature leven ijsberen vooral alleen, maar als er plekken zijn met veel voedsel, zijn ze niet te beroerd om in een groep te leven. Ook blijven jongen zo’n twee tot drie jaar bij hun moeder. Felix en Rocky hebben de keuze om lekker samen te spelen of zich van elkaar af te zonderen als ze daar zin in hebben. (foto: AquaZoo Leeuwarden)

Beschuit met muisjes in Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen viert drie geboortes deze week: er zijn een banteng, Kaapse buffel en zwarte paardantilope ter wereld gekomen! Bantengmannetje Bono, Kaapse Buffel Kato en zwarte paardantilope Suus en hun moeders maken het goed. Bono en Suus blijven nog even lekker in de warme stal – al mag hij met het mooie weer vast af en toe naar buiten – maar Kato mag al mee de vlakte op. Inmiddels wandelen de andere pasgeboren dieren, neushoorn Ravy, dromedaris Maxime en giraffe Christine, dankzij het mooie weer buiten. Beekse Bergen kent op dit moment een ware babyboom. Via het Youtube kanaal van de Hilvarenbeekse dierentuin bekijk je de leukste filmpjes van de jonge dieren. (foto’s: Mariska Vermij-van Dijk/Beekse Bergen)

Boven zwarte paardantilope Suus, links banteng Bono en rechts Kaapse buffel Kato

Eerste nakomeling Bao Bao geboren in Apenheul

Hoera! Er is een gorillababy geboren in Apenheul.nl. Het is een bijzondere baby, want hij of zij (dat weten we nog niet) is de eerste nakomeling van de nieuwe zilverrug Bao Bao. Maar voor Apenheul is de kleine de 50ste gorilla die in het park is geboren. En dat tijdens het 50-jarig jubileum van het park! Ervaren moeder Gyasi en de kleine maken het goed. Gyasi is zelfs al oma! Al woont haar dochter Tayari met kleine Jabali in Tapei Zoo. De jongste telg van de gorillafamilie van Apenheul heeft nog geen naam. In het voorjaar, wanneer ook bekend is of het een jongetje of meisje is, wordt er een verkiezing door het park uitgeschreven. (foto: Apenheul)

WILDLANDS bestaat 5 jaar en viert feest

Hieperderpiep HOERA! Deze maand opende WILDLANDS Adventure Zoo Emmen 5 jaar geleden haar deuren voor publiek. In die 5 jaar is er veel gebeurt, maar het park groeit en wordt met de dag mooier. WILDLANDS is daarom van plan om binnen de coronamogelijkheden uitgebreid het eerste lustrum te vieren. Op het programma staan SummerNights, WILDNights en een speciaal verjaardagsfeest in september. Meer weten? Kijk dan op WILDLANDS.nl. Aankomende donderdag in de rubriek Genieten van… blik ik met jullie terug op 5 jaar WILDLANDS en deel ik mijn favoriete momenten. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

’DierenPark Amersfoort heeft juist gehandeld’, aldus rapport Intergo

Op 3 november 2020 beleefde DierenPark Amersfoort de meeste zwarte dag uit de geschiedenis van het park. Er ontsnapte een aantal chimpansees uit het verblijf. De oorzaak was een menselijke fout. Tijdens de ontsnapping waren er echter bezoekers en medewerkers in het park, wat voor een gevaarlijke situatie zorgde. Mensen raakten er niet gewond, maar twee chimpansees, Mike en Karubina, werden neergeschoten. Op verzoek van het dierenpark heeft incidentenonderzoeksbureau Intergo een onderzoek uitgevoerd na aanleiding van de ontsnapping. Uit het onderzoek blijkt dat het park echt niet anders kon in deze situatie dan de twee chimpansees neerschieten. Ook geeft het rapport handvatten om dergelijke ontsnappingen in de toekomst te voorkomen. Op de website van het park lees je meer over dit rapport. Intergo is gespecialiseerd in het onderzoeken van incidenten. Dit doen zij onder meer ook voor Prorail en Schiphol. (foto: DierenPark Amersfoort)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.