zaterdag 5 december 2020

Museumnieuws met Kees de Muis, GIF verlengd, Kerst in de Kempen en meer

Het is Pakjesavond! Het heerlijk avondje is gekomen, dus Makkers staakt uw wild geraas. Vandaag klopt vol verwachting ons hart of de goede Sint wel zou komen. Dat wordt vast genieten vandaag. Wat ook genieten is, is een dagje naar het museum. Voor groot en klein heb ik verschillende museumnieuwtjes verzameld. Want een museumbezoek is net zo leuk voor kinderen als voor volwassenen. Lees snel verder en ontdek onder het mom van ‘alle dertien goed’ de nieuwtjes van deze week. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Kees de Muis Huis klaar in Zandvoorts Museum

Hoera! Het Kees de Muis Huis is klaar. Eindelijk kan Kees, samen met zijn vriendinnetje Julia, zijn intrek nemen in het Zandvoorts Museum. Het Kees de Muis Huis is een educatieve speelruimte voor kinderen van drie tot en met zes jaar. Naast lekker spelen, kruipen en ravotten, vertellen Kees en Julia stiekem meer over de geschiedenis van Zandvoort. Zo laat Kees zien hoe de mensen vroeger gingen vissen en verlaat Julia haar badkoetsje om voorzichtig de zee in te stappen… Het project is bedacht en uitgevoerd door de kunstenaars Sandra Overweg en Henriet van Roosmalen en financieel mogelijk gemaakt door het VSB Fonds, Onderling Hulpbetoon en het Zandvoorts Museumteam. Het Kees de Muis Huis opent op 12 december. Kijk snel op Zandvoortsmuseum.nl voor meer informatie. Voor meer leuke nieuwtjes rondom Kees en Julia ga je naar KeesdeMuis.nl. (foto: Zandvoorts Museum)

GIF! verlengd in Natuurmuseum Fryslân

De populaire tentoonstelling GIF! die eerst te zien was in Naturalis en nu alweer een tijdje in Natuurmuseum Fryslân te zien is, gaat nog eventjes door. De tentoonstelling die je oog in oog laat staan met levende, giftige dieren, is verlengd tot en met 30 juni 2021. Het museum heeft de tentoonstelling met een half jaar verlengd om zo iedereen die door de lockdowns en beperkte tickets de expositie nog niet hebben gezien. Het verlengen is uiteraard in goed overleg gegaan met Grupo Altex, die verantwoordelijk is voor de dieren in de tentoonstelling, en met Naturalis Biodiversity Center, wie de educatieve spelletjes voor GIF hebben bedacht. Heb je zin in een educatief, interessant uitje over gif en giftige dieren? Boek dan snel je ticket op NatuurmuseumFryslan.nl. (foto: Naturalis Biodiversity Center)

Beleef Kerst bij het Kempenmuseum

Kempenmuseum De Acht Zaligheden pakt uit met kerstsfeer. Het museumwinkeltje is feestelijk aangekleed en je vindt er allerlei leuke cadeautjes. Zoals de eigen speciaalbieren Pront Blond en Content Bruin inclusief een speciaal voor het museum geslepen bierglas. Een van de vrijwilligers van het museum heeft heel veel prachtige kerstdecoraties gemaakt: kerststerren, engelen, rendieren, kandelaars… En het is allemaal in ’t Winkeltje te koop. Dat is pas een mooi cadeau. Kom de kerstsfeer proeven op zondag 13 of zondag 20 december. Er is glühwein, warme chocolademelk en lekkers to-go. Terwijl je geniet van de mooie tentoonstellingen klinkt er zelfs muziek. Hoe mooi is dat. Kijk voor tickets en openingstijden op AchtZaligheden.nl. (foto: Kempenmuseum De Acht Zaligheden)

Nationaal Jenevermuseum Schiedam op weg naar 750 jaar Schiedam

Schiedam, de jeneverstad, bestaat in 2025 maar liefst 750 jaar. Een mijlpaal die door de stad groots gevierd gaat worden. Uiteraard blijft het Nationaal Jenevermuseum Schiedam daar niet bij achter: ze zijn nu al in volle voorbereiding op dit feest. Voor deze nieuwe periode heeft het museum zelfs een nieuwe directeur aangetrokken. De afgelopen jaren heeft de voormalige directeur er alles aan gedaan om het museum weer financieel sterk te maken en dat is zeker gelukt. 2019 was een heel goed jaar voor het museum. Daarom is het nu tijd voor een nieuwe visionair die deze goede lijn vasthoudt en uitbouwt. Want zo kan het museum 750 jaar Schiedam optimaal meevieren. (foto: Nationaal Jenevermuseum Schiedam)

Barbie tentoonstelling twee maanden verlengd

Heb jij de Barbie & Ken tentoonstelling in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum al gezien? De tentoonstelling is zo een groot succes, dat het museum heeft besloten er nog twee maanden aan te plakken. Zo hebben ook meer mensen kans om de tentoonstelling te bezichtigen. Je kan dus tot en met eind februari 2021 genieten van hoe Barbie er vroeger uitzag, hoe ze Ken heeft ontmoet en hoe ze zijn veranderd door de jaren heen. Voor meer informatie en tickets kijk je natuurlijk op Ambachtenmuseum.nl. (foto: Oude Ambachten & Speelgoed Museum)

Fotografieweekend in Het Scheepvaartmuseum

Ben jij een echte liefhebber van fotografie? Ga dan op zaterdag 12 of zondag 13 december naar Het Scheepvaartmuseum. Zij organiseert namelijk een speciaal fotografieweekend. Er zijn extra fotografie activiteiten rondom de twee tentoonstellingen Engelen van de Zee (van Belgisch fotograaf Stephan Vanfleteren) en Rijzend Water (van fotojournalist Kadir van Lohuizen). Bezoek de tentoonstellingen en doe mee aan een van de activiteiten. Het gehele programma en de tickets vind je op HetScheepvaartmuseum.nl. (foto: Het Scheepvaartmuseum, Twycer)

Museum Het Valkhof verwerft waardevolle Nijmeegse stadskan

Als je in de 16de eeuw een stadskan kreeg van de stad Nijmegen, nou, dan was je heel belangrijk voor de stad. Maar stadskannen werden ook gebruikt om aan belangrijke gasten wijn te schenken. Daarom is het extra mooi dat Museum Het Valkhof in Nijmegen een waardevolle tinnen stadskan aan de collectie heeft kunnen toevoegen. Deze kan is gemaakt door Gerrit de Leeuw in 1574 en werd gebruikt om dus wijn te kunnen schenken aan gasten van Nijmegen. De kan is gemaakt in opdracht van het toenmalige stadsbestuur. Het schenken van de wijn was een soort geschenk of waardering dat prominenten naar de stad waren gekomen. De kannen werden gevuld met twee liter wijn en tijdens officiële gelegenheden overgeschonken in kleinere kannen die op tafel werden geplaatst. De tinnen stadskan is van grote cultuurhistorische waarde, omdat uit de archieven blijkt dat er in Nijmegen tijdens zulke bijeenkomsten veel wijn werd geschonken – en gedronken. Blijkbaar ging er zo’n 525 liter wijn doorheen toen Karel de Vijfde en zijn zus Maria van Hongarije de stad aandeden. De stadskan is vanaf 18 december te zien in de vaste collectie van Museum Het Valkhof. Meer weten? Kijk op MuseumHetValkhof.nl. (foto: Museum Het Valkhof)

’t Veluws Zandsculpturenfestijn presenteert diorama’s

Voor het eerst sinds de opening van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn blijft de tentoonstelling tot het einde van de winter te bezichtigen. Om nog wat extra’s te bieden aan de bezoekers is er nu een nieuwe ruimte geopend met een unieke expositie! Hier maak je vanaf vandaag kennis met honderden miniaturen van personen en dieren die in een wereld van zand het dagelijks leven tijdens de oorlog uitbeelden. Het sluit als tentoonstelling perfect aan bij het thema ’75 Jaar Bevrijding’ dat in de rest van de beeldentuin wordt uitgebeeld. De expositie bestaat uit zeven diorama’s met alles op schaal van 1:5. Er valt heel veel te zien in deze unieke wereld van zand! Wil jij dat ook beleven? Kijk dan op Zandsculpturen.nl voor openingstijden en tickets. (foto: ’t Veluws Zandsculpturenfestijn)

The Kik geïnspireerd door liefdesverhaal in Mauritshuis

De serie Bekijk het Mauritshuis met je oren krijgt midden december weer een vervolg met een muzikale ode aan een schilderij uit de collectie. Dit keer is The Kik aan de beurt. Tijdens een rondleiding kreeg leadzanger Dave von Raven inspiratie van het liefdesverhaal van Jakob en Elisabeth. Het paar is vereeuwigd in twee portretten die na 125 jaar gescheiden te zijn geweest, dit jaar weer bij elkaar werden gebracht. ‘Er kan maar één de winnaar zijn. Als ik dan zo’n ingrijpend liefdesverhaal hoor als dit, dan kun je dit niet laten liggen. Dus toch weer een liefdesliedje,’ aldus Dave. Het liedje zal de tweede week van december worden uitgebracht. The Kik werd voorgegaan in deze serie door Spinvis, MEROL, Harry Jekkers en Willie Wartaal. De nummers zijn te zien en horen via Maurtishuis.nl. (foto: Mauritshuis)

Rembrandt & Van Gogh verkrijgbaar bij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum vereeuwigd belangrijke schilderwerken in Playmobil. Nu heeft zij twee kunstenaars aan de collectie toegevoegd: Rembrandt en Vincent van Gogh. In een ludiek stopmotion filmpje gaan de twee op bezoek in het Rijksmuseum waar ze allerlei toffe foto’s maken. Uiteraard gaan ze op zoek naar hun eigen portretten én zie je fantastische herenigingen tussen Rembrandt en een paar hoofdpersonages van zijn kunstwerken. Het filmpje vind je op het YouTube kanaal van het Rijksmuseum. Kijk op Rijksmuseum.nl voor meer informatie over de Playmobil serie. (foto: Rijksmuseum)

Bijzondere concerten in Museum Speelklok

Museum Speelklok biedt graag een podium aan muzikanten en daarom zijn er twee verschillende concertseries gaande in het museum. De ene heet GIST en dat biedt een podium aan zowel gerenommeerde namen als aan jonge musici. Op 4 december vond het eerste concert plaats uit deze serie, de volgende is in januari. De andere is Mark My Wor(l)ds waarin verschillende culturen in muziek ten gehore worden gebracht. Het eerste concert van deze serie vindt plaats op 12 december. Voor alle data, tickets, starttijden en meer informatie bezoek je Gistmuziek.nl, LotzofMusic.com en natuurlijk MuseumSpeelklok.nl. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Mauritshuis eerste gigapixel-museum ter wereld

Soms heb je gewoon zin om een schilderij tot in de kleinste details te bekijken. Maar wat als je nu vanwege de pandemie even niet naar het Mauritshuis wil afreizen? Of als je buiten openingstijden toch even een ‘rondje museum’ wil doen? Dan pak je nu je tablet of smartphone erbij, want het Mauritshuis is als eerste museum nu in gigapixel-formaat gedigitaliseerd! Hierdoor is het net alsof je echt in het museum bent. Want niet alleen de schilderijen zijn in gigapixel te bewonderen, ook de muren, plinten en vloer is in dit formaat gedigitaliseerd! Door de koppeling met de bestaande Second Canvas-app van het Mauritshuis, worden ook de mooiste verhalen achter de meesterwerken onthuld én kan er tot op de kwaststreek worden ingezoomd. Maar liefst 36 meesterwerken, waaronder alle Vermeers, vier Rembrandts, drie Jan Steens, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter, zijn tot in het allerkleinste detail te bewonderen. En dat is echt heel bijzonder! Kijk snel op Mauritshuis.nl en geniet van het virtuele Mauritshuis! (foto: Mauritshuis)

Museum of Comic Art open voor Vrienden

Nederland is een nieuw, bijzonder museum rijker en wel het Museum of Comic Art (ook wel MoCA genoemd). Dit museum in Noordwijk opende eind november speciaal voor Vrienden van het museum voor het eerst haar deuren met de pilot-tentoonstelling European Masters of Comic Art. In het voorjaar 2021 staat de eerste openbare tentoonstelling gepland voor alle liefhebbers van comics, strips en comic art. Oprichter én ontwerper van het museum is de Noordwijkse architect Arie Korbee. Hij verzamelt al meer dan twintig jaar originele covers, pagina’s en illustraties van alle grote striptekenaars uit Nederland en over de grens. In de collectie kom je prachtige werken tegen van André Franquin (Robbedoes en Kwabbernoot, Guust), Albert Uderzo (Asterix), Morris (Lucky Luke), Hergé (Kuifje) en Edgar P. Jacobs (Blake en Mortimer), maar ook modernere auteurs als Henk Kuijpers (Franka), Jacques Tardi (Isabelle Avondrood), François Schuiten (De Duistere Steden), Hugo Pratt (Corto Maltese) en b.v. stripkunstenaar Lorenzo Mattotti. Kijk op MuseumofComicArt.nl voor meer informatie. (foto: Museum of Comic Art)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.