vrijdag 11 december 2020

Museumnieuws met voorlopige sluiting Kempenmuseum, Bronsmotor krijgt tweede leven, Klein maar Fijn in Miniworld en meer

Buiten is het echt winter aan het worden met temperaturen die flirten met het vriespunt. Terwijl het binnen guur en koud is, is het binnen lekker warm. Een museumbezoek maakt een waterkoude winterdag best speciaal. Vandaag in Museumnieuws lees je meer over het Kempenmuseum De Acht Zaligheden, Mauritshuis, Museum Het Valkhof, Museum Kaap Skil, Miniworld Rotterdam en de Canon van Nederland. Let wel op als je een museumbezoek gaan plannen: het blijft spannend of de musea open mogen blijven nu het aantal besmettingen weer stijgt. Hou dus altijd goed de websites van je favoriete musea in de gaten voor het laatste nieuws. Neem een mondkapje mee als je een museum bezoekt en zorg dat je vooraf een reservering hebt gemaakt. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Kempenmuseum De Acht Zaligheden sluit deuren

Het coronavirus is nog lang niet weg en daarom heeft het bestuur van Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel besloten om de deuren van het museum voorlopig te sluiten voor bezoekers. Ook ’t Winkeltje gaat niet open en de eerder aangekondigde gezellige middagen gaan niet door. Een moeilijke beslissing, maar wel een verstandige, aldus het bestuur. Het museum sluit namelijk haar deuren om zo hopelijk het welzijn en de gezondheid van de vele, vooral oudere, vrijwilligers te waarborgen. De speciaalbieren Pront Blond en Content Bruin van het museum zijn overigens ook verkrijgbaar bij TIP-Eersel: TIPEersel.nl. Voor meer informatie over de sluiting en de verwachte heropeningsdatum op 6 januari 2021 kijk je op Achtzaligheden.nl. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Miniaturen van ‘Klein maar Fijn’ te zien in Miniworld Rotterdam

Primeur in Miniworld Rotterdam: de miniaturen van de eerste afleveringen van de nieuwe SBS6-serie ‘Klein maar Fijn’ kun je tijdens de Kerstvakantie in de kleine versie van Rotterdam bewonderen! Dido Geluk is namelijk niet alleen jurylid van het programma, hij is ook de teamleider van het modelatelier van Miniworld Rotterdam. En daarom zijn de miniaturen straks live te zien. Het gaat vooral om de winkeltjes die tijdens de eerste aflevering werden gemaakt. Deze werden in een winkelstraat geplaatst, gebouwd door het modelbouwatelier van Miniworld. Tijdens de Kerstvakantie valt er overigens nog meer te beleven. Geheel binnen de coronamaatregelen kun je genieten van een mini-Kerstmarkt, compleet met miniatuurhuisjes en figuren om een eigen Kerstdorp mee te bouwen. De markt vindt plaats van 21 tot en met 24 december 2020. In de miniwereld zijn ook weer diverse feestelijke taferelen te ontdekken in het landschap. Vind jij ze allemaal? Voor meer informatie, zoals openingstijden, tickets en reserveringen kijk je op MiniworldRotterdam.nl. (foto: Miniworld Rotterdam)

Aankondiging tentoonstelling De Pest in Museum Het Valkhof

Corona is niet de eerste ziekte die de wereld in zijn greep houdt. Vier eeuwen lang (!) werd Europa geteisterd door De Pest. De Zwarte Dood, zoals deze ziekte ook werd genoemd, woedde vanaf 1347 in Europa en maakte in de eerst golf al 25 miljoen slachtoffers. Niemand had enig idee waar de ziekte vandaan kwam en hoe deze gestopt moest worden. Pas in de zeventiende eeuw krijgt de medische wetenschap grip op de ziekte. Pestdokter IJsbrand van Diemerbroeck (hier op de foto als portret afgebeeld) staat aan het begin van deze ontwikkeling. In de jaren 1635-1636 behandelt hij als stadsgeneesheer van Nijmegen talloze pestlijders. Omdat kunstenaars ook de geschiedschrijvers van hun tijd waren, vond De Pest zijn weg naar menig schilderij of kunstwerk. De meest verwoestende infectieziekte is qua kunst samengebracht in een omvangrijke tentoonstelling met meer dan 200 werken. De tentoonstelling is te zien vanaf 25 februari tot en met 30 mei 2021 te zien zal zijn in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Voor meer informatie en reserveringen ga je naar MuseumHetValkhof.nl. (foto: Museum Het Valkhof)

De Ware Jakob van The Kik nu te beluisteren

Onder het mom ‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’ brengen verschillende Nederlandse artiesten een nummer uit, met videoclip, geïnspireerd door een kunstwerk in het museum. Vorige week kondigde ik al aan dat The Kik een nummer zou schrijven geïnspireerd door Jakob en Elisabeth, het tweeluik van twee geliefden die elkaar 125 jaar geleden kwijtraakten en onlangs zijn herenigd in het Mauritshuis. De videoclip met het nummer is nu te zien en te beluisteren via Mauritshuis.nl/thekik. Het is een prachtige ballade geworden over Elisabeth die door vele mannen wordt begeerd, maar zij wacht op haar Ware Jakob. (foto: Mauritshuis)

Kamp Vught toegetreden tot Canon van Nederland

Het Canon van Nederland netwerk blijft groeien. Onlangs is Nationaal Monument Kamp Vught toegetreden tot het netwerk. Dat is bijzonder, want het is het eerste Noord-Brabantse museum dat zich bij het Canonnetwerk heeft aangesloten. Speciaal voor de Canon vensters zijn verschillende verhalen van Kamp Vught geselecteerd om zo dit deel van de geschiedenis beter onder de aandacht te brengen. Kijk op CanonvanNederland.nl voor deze verhalen en meer informatie. (foto: Kamp Vught)

Historische Bronsmotor Museum Kaap Skil krijgt nieuw leven

Soms is er een museumstuk dat helemaal nog niet met pensioen wil in een museum. De historische Bronsmotor uit 1907 is zo een museumstuk dat nog best een paar jaren mee kan. Daarom is deze motor van Museum Kaap Skil verhuisd naar de agrarisch bedrijf van Maarten Hoogenbosch. De motor kent een rijke historie op Texel. Het is gemaakt in de fabriek van Jan Brons (vandaar Bronsmotor) en heeft dienst gedaan op verschillende locaties op het eiland. Zo heeft hij in het huidige Pakhuus gestaan, wat toen een graanpakhuis was. Maarten is van plan de motor helemaal op te knappen, zodat hij ook weer gaat lopen. Ondertussen wordt de volledige historie van de motor boven water gehaald, zodat zijn verhaal aan de wereld verteld kan worden. Meer weten? Kijk op KaapSkil.nl. (foto: Museum Kaap Skil)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.