woensdag 11 oktober 2017

Naturalis presenteert: GIF, een wonderlijke tentoonstelling met echte dieren

Vandaag was het een bijzondere woensdagmiddag, want ik mocht samen met mijn neefje Thomas naar de perspreview van GIF de nieuwe tentoonstelling van Naturalis in Leiden. De tentoonstelling is zeer bijzonder voor het biodiversity center, omdat het de eerste tentoonstelling is waarbij levende dieren te zien zijn. Hiervoor heeft Naturalis zelfs een dierentuinvergunning moeten aanvragen – en uiteraard gekregen. Om de dieren te verzorgen is er iedere dag een dierenverzorger gespecialiseerd in deze dieren aanwezig. De tentoonstelling is opgedragen aan dr. Freek Vonk die veel met slangen en gif werkt. Ook andere wetenschappers zijn nauw betrokken geweest bij de vervaardiging van GIF. Het eindresultaat? Een heel leuke, interactieve en educatieve tentoonstelling, waarbij we veel geleerd hebben over de eigenschappen van gif. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ontvangst in de Cobrazaal
Voordat we de tentoonstellingsruimtes binnen mochten gaan, was er vanmiddag natuurlijk een officiële opening. Deze werd gehouden in de Cobrazaal, de eerste zaal van de tentoonstelling. We werden ontvangen met limonade en cakejes met een slangenkop erop. De Cobrazaal huisvest ook een cobra en meerdere opgezette dieren en gedroogde planten die van alles met de tentoonstelling te maken hebben. Tijdens het ontvangst werden we toegesproken door niemand anders dan dr. Freek Vonk die daarna de tentoonstelling officieel opende.

Fascinerend gif
Tijdens de tentoonstelling kom je in aanraking met allerlei levende dieren die veilig in hun eigen verblijven zitten. Door alle informatie te lezen, kom je erachter hoe fascinerend gif eigenlijk is. Freek was altijd al gefascineerd door giftige dieren. ‘Je weet dat ijsberen en tijgers gevaarlijk zijn, maar er schuilt soms nog meer gevaar in een kikkertje niet groter dan een potlood dankzij zijn giftige eigenschappen,’ aldus Freek. Ook vertelt hij dat veel mensen sterven aan slangenbeten, maar dat dit gif wellicht ook gebruikt kan worden om mensen die ziek zijn juist beter te maken. Gif bestaat uit zoveel verschillende stofjes, daar kan je uren over vertellen en nog langer onderzoeken. In Naturalis is Freek met andere wetenschappers bijvoorbeeld ook bezig om verschillende gifsoorten te analyseren en te ontleden om zo te ontdekken wat het voor goeds kan doen. Ook dit komt allemaal terug in de tentoonstelling.


Ontdek het zelf
Wat ik zelf heel leuk vond waren de educatieve elementen. Doe eens het paddenstoelenspel en probeer de drie soorten uit te kiezen die je wél kan eten. Of ontdek een pad over de zeebodem, zonder op giftige vissen te stappen. En ga ook zeker langs bij het Infopunt vol doosjes met dieren die je van heel dichtbij mag bekijken. Er staan in de weekenden en vakanties begeleiders bij die veel kunnen vertellen over de exemplaren in deze kast. Ook zijn er verschillende demonstraties tijdens het weekend of in de vakantie en vele voedermomenten. Deze zijn ook heel leuk om bij te wonen. Check het programma eens op de website, zodat je voorbereid naar GIF gaat.


En wat vond Thomas ervan?
Thomas is mijn neefje van 9 jaar en hij mocht ook mee naar Naturalis vandaag. Samen met andere kinderen genoot hij van het geanimeerde verhaal van Freek over cobraslangen en luisterde hij aandachtig naar hoe fascinerend gif eigenlijk is. Als kers op de taart ging Thomas met een handtekening op zijn plaatjesboek én een foto met Freek naar huis. Maar wat vond hij eigenlijk van de tentoonstelling?
Thomas vertelt: ‘Ik vond het heel leuk. Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, want gif kan van alles zijn. Het leukste vond ik de verschillende spelletjes. Ook de demonstratie met gif was interessant. Ik heb ook veel geleerd vandaag. Zo heb ik geleerd dat bepaalde dieren ook gif bij zich hebben, waarvan ik dat niet wist, zoals het vogelbekdier. In ’t vragenspelletje kwam ik er achter dat dit dier kan steken. Dat vond ik wel gek en had ik niet verwacht. De kikkertjes vond ik grappig en de spinnen waren wel spannend om te zien. Ik vind het een aanrader, want je kan heel veel levende dieren zien. De demo moet je echt meedoen en de spelletjes ook. Zo leer je allemaal dingen die je nog niet wist over gif!’


Praktische informatie
GIF is te zien vanaf 14 oktober 2017 tot en met 2 september 2018 in de aparte tentoonstellingszaal van Naturalis. Het hoofdgebouw wordt namelijk verbouwd en is momenteel niet open voor publiek. Omdat deze tentoonstelling wat kleinschaliger is, raadt men aan om de tickets van te voren via naturalis.nl/gif aan te schaffen. Om iedereen zo veel mogelijk te laten genieten van alle dieren en activiteiten bestel je de kaarten per tijdslot. Je moet binnen zijn binnen dit tijdslot en dan mag je blijven zo lang als je wilt. Entreekaartjes voor kinderen tot en met 17 jaar betalen € 9 en volwassenen € 12. Laat je deze herfstvakantie en ver daarna ook verwonderen in de fascinerende wereld van GIF.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.