woensdag 23 december 2020

Dierentuinnieuws vol vrolijke berichten

De dierenparken van Nederland zijn door de lockdown dan wel gesloten, maar achter de poorten bruist het van het leven. De dierenwereld staat immers nooit stil, zelfs als er geen bezoekers zijn om alles te mogen aanschouwen. Vandaag in Dierentuinnieuws lees je over deze vrolijke berichten uit de Nederlandse dierentuinen. Van spelen met kerstbomen tot geboortenieuws. Lees dan snel verder!
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Kerstbomen voor de bewoners van DierenPark Amersfoort

Vandaag heeft DierenPark Amersfoort een bijzondere, feestelijke verrassing ontvangen: kerstbomen van de winkels uit de regio. Door de lockdown zijn tuincentra en bouwmarkten gesloten, waardoor veel kerstbomen onverkocht blijven. Jammer voor de ondernemers, maar heel waardevol voor de dierbewoners, want die zijn er maar wat blij mee. De kerstbomen stimuleren het natuurlijk gedrag van de dieren. Er wordt aan gesnuffeld, van gegeten, nagels worden er aan geslepen en het is leuk om mee te spelen. De kerstbomen zijn al bij de olifanten, kamelen en tijgers aan een tweede leven begonnen. En dat leverde veel mooie momenten op. Meer weten? Kijk op DierenParkAmersfoort.nl. (foto’s: DierenPark Amersfoort)


Grévy zebra geboren in Safaripark Beekse Bergen

Heuglijk geboortenieuws uit Hilvarenbeek: op de savanne van Safaripark Beekse Bergen wandelt sinds kort een Grévy zebra-veulen rond. Lara, zo heet ze, is het eerste Grévy zebra-veulentje dat dit jaar in het park is geboren, maar ze is de derde die dit jaar in een Nederlandse dierentuin het levenslicht zag. Zowel moeder Melanie als de kleine maken het goed. De kleine verkent al de savanne, uiteraard onder toeziend oog van haar moeder. Safaripark Beekse Bergen is één van de drie Nederlandse dierentuinen waar deze zebrasoort te zien is. Je herkent deze zebra’s aan de dunnere strepen die niet doorlopen op de buik. Hiermee kun je ze goed onderscheiden van de andere zebrasoort in het park: de Grant zebra. Voor meer informatie kijk je op BeekseBergen.nl. (foto: Beekse Bergen/Mariska Vermij-van Dijk)

Levende maanvis opgevangen bij Ecomare

In de ochtend van 22 december 2020 is er een maanvis aangetroffen tussen het zeewier in de NIOZ-haven. Het is normaal voor deze tijd van het jaar dat maanvissen voor de Nederlandse kust zwemmen, maar het was overduidelijk dat dit dier is verdwaald op zijn tocht langs de kust. Medewerkers van Ecomare vonden het dier bij toeval; ze waren eigenlijk in de haven om een overleden zeehond op te halen. Dierverzorger Jarco Havermans van Ecomare heeft de vis opgehaald en tijdelijk in het Noordzee-aquarium van het centrum geplaatst. Maanvissen kunnen ontzettend groot worden, het dier dat nu is gevonden is nog vrij klein met zijn doorsnede van zo’n 60 centimeter. Het dier wordt nu goed geobserveerd en verzorgt bij Ecomare. Als het dier aansterkt, dan gaat het opvangcentrum proberen om het dier ver voor de kust weer uit te zetten in zee. (foto: Ecomare)

Waddenbelevingscentrum verhuist van Holwerd naar AquaZoo Leeuwarden

Waddenbelevingscentrum de Noordhoren is een begrip in Leeuwarden en omstreken. Het centrum was gevestigd in een kerk in Holwerd, maar de dieren en materialen zijn inmiddels verhuisd naar AquaZoo Leeuwarden, waar het allemaal een nieuwe plek krijgt. Op 2 december werd het kenmerkende zes meter lange en twee meter brede zeeaquarium van Holwerd naar Leeuwarden gebracht. Natuurlijk zijn ook de schelpen, informatiematerialen en een slikbak, waarin eb en vloed wordt nagebootst, naar de Friese dierentuin gebracht. Hiermee krijgen krabbetjes, schelpdieren, tongen, schollen, puitalen, zeenaalden, zeedonderpadden en hondshaaien een nieuw thuis. De dieren bevinden zich nu nog even achter de schermen, maar zullen snel hun nieuwe intrek nemen in de dierentuin. Het Waddenbelevingscentrum De Noordhoren werd in 2009 opgericht nadat de Waddenzee werd uitgroepen tot Unesco Werelderfgoed. De doelstelling was om een centrum op te richten met goede, duidelijke, leerzame en ook leuke feiten en weetjes over het Waddengebied. Meer weten? Kijk op AquaZoo.nl. (foto: AquaZoo Leeuwarden)

Doe mee met de Blijdorp loterij

Heb jij altijd al eens met een dierenarts uit een dierentuin willen praten? Of juist willen meehelpen met een dierverzorger? Of logeren in een tent ín de dierentuin? Dit en heel veel meer prijzen kun je winnen als je meedoet met de Diergaarde Blijdorp loterij. Een lot kost € 2,50 en je steunt daar direct de dierentuin mee. Want, net als andere dierenparken, heeft de Rotterdamse dierentuin het niet gemakkelijk door alle lockdowns. En met deze loterij help jij het park en kun je nog wat leuks winnen ook. De gehele lijst met prijzen vind je op de website. Meteen een lot kopen? Ga dan naar Loterij.DiergaardeBlijdorp.nl. (foto: Diergaarde Blijdorp)

Olifant Htoo Yin Aye uit Dierenrijk krijgt echo

Een dracht bij een dier is altijd spannend en voor mensen moeilijk te voorspellen. In Dierenrijk wacht men al een tijdje met smart op de geboorte van een Aziatische olifant, maar moeder Htoo Yin Aye geeft nog geen aanleiding dat de bevalling aanstaande is. Inmiddels is ze ruim 22 maanden drachtig en om te kijken of alles goed gaat met het jong, is er een echo gemaakt. Deze echo werd gemaakt door een dierenarts die hierin gespecialiseerd is. Samen met vier dierverzorgers en de dierenarts van Dierenrijk werd er geconstateerd dat het kalfje gezond is. Het olifantje kan ieder moment geboren worden, maar het kan ook zomaar een maand op zich laten wachten… (foto: Dierenrijk)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.