dinsdag 22 december 2020

Museumnieuws: gesloten musea blijven actief

De lockdown is in volle gang. En hoewel de museumdeuren voor bezoekers gesloten zijn, achter deze gesloten deuren zijn de medewerkers volop bezig. Nieuwe aanwinsten voor de collectie komen namelijk gewoon binnen. Ook zijn musea druk met de voorbereidingen van nieuwe tentoonstellingen voor 2021. Vandaag heb ik verschillende nieuwsberichten van de musea in Nederland meegenomen, zodat jij je ook vast kan voorbereiden op al het moois dat 2021 gaat brengen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ecomare publiceert twee artikelen over de collectie Vonk

Voor wie het niet heeft vernomen: in 2016 doneerde Adrie en Ineke Vonk een grote collectie walvisbotten aan Ecomare, Texel. Sindsdien worden deze botten geanalyseerd en onderzocht om zo meer te weten te komen over de dieren waar de botten van afkomstig zijn. Inmiddels heeft dat twee nieuwe wetenschappelijke artikelen opgeleverd: de ene is een verdere analyse over de gehele collectie, de ander is een determinatietabel voor walviswervels uit het Noordzeegebied. Dit laatste artikel beschrijft de wervels van verschillende soorten walvissen, dolfijnen en bruinvissen die woonachtig zijn in de Noordzee. Het is een handig hulpmiddel voor musea en onderzoeksinstituten die losse wervels in de collectie willen identificeren. Beide artikelen zijn gepubliceerd in het vakblad Cranium. Naast opvangcentrum voor zeehonden is Ecomare een natuureducatiecentrum en museum, waarbij het leven in en om de Noordzee en Waddenzee centraal staat. (foto: Ecomare)

Texelse musea blijven actief

Nog meer nieuws van Texel: de musea blijven de komende Kerstvakantie lekker actief. De verschillende samenwerkende musea brachten dit onlangs naar buiten. Zo organiseert Museum Kaap Skil online een workshop Scheepslantaarn maken (KaapSkil.nl), toont Ecomare iedere dag speelse filmpjes van de zeehondjes via hun social media kanalen en de opkamer van De Oudheidkamer in Den Burg is ingericht met een bijzonder stilleven. De opkamer is vanaf De Kogerstraat te bewonderen, je hoeft er alleen naar binnen te gluren… Kijk voor meer informatie ook eens op Texelsmuseum.nl. De vrolijke feestverlichting bij Museum Kaap Skil en de avondopenstellingen van de vuurtoren gaan dit jaar niet door. Maar er is nog altijd volgend jaar! (foto: Museum Kaap Skil)

Folkert de Jong maakt Cool Collection II voor Museum Het Valkhof

Van 28 januari 2021 tot en met januari 2022 zal de collectie OMINA van Folkert de Jong te zien zijn in Museum Het Valkhof in Nijmegen. OMINA (Latijn voor ‘voortekens’) is een reeks nieuwe en bestaande werken van Folkert samengebracht binnen het kader van Cool Collection, waarbij kunstenaars zich laten inspireren door de historische stukken van het Nijmeegse museum en daar vervolgens een eigen, moderne draai aan geven. Folkert liet zich vooral inspireren door de gevonden Romeinse objecten uit het depot van het museum en creëerde rituele en totem-achtige kunstwerken die dezelfde sfeer uitstralen als de vondsten. De kunstenaars is geobsedeerd door de magie die de archeologische collectie uitstraalt en heeft dat in zijn nieuwe werk en de Cool Collection aangebracht. In een laboratorium-achtige setting staat de rituele kracht van historische stukken centraal, aangevuld met 3D-hologrammen, videoprojecties en hedendaags werk van De Jong, waarvan een aantal stukken speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt. Voor meer informatie en tickets kijk je op MuseumHetValkhof.nl. (foto: Museum Het Valkhof, Power Generator, 2014)

Van Gogh Museum kondigt nieuwe tentoonstelling aan

Ongekend. 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen, zo gaat de nieuwe voorjaarstentoonstelling van het Van Gogh Museum in Amsterdam heten. Ongekend zal te zien zijn vanaf 5 februari 2021 tot en met 24 mei 2021. De focus van de tentoonstelling ligt vooral op de persoonlijke verhalen rondom de meest opvallende en bijzondere aanwinsten van het museum uit de afgelopen tien jaar. Hierbij komen verhalen voorbij van museummedewerkers, conservatoren, restauratoren, verzamelaars, steungevers en meer. Dat levert vast een heel bijzondere tentoonstelling op, waarbij je ontdekt dat een museumcollectie echt leeft. Kijk voor meer informatie op VanGoghMuseum.nl. (foto: Van Gogh Museum, Henri de Toulouse-Lautrec, De clown in de Moulin rouge, 1897)

Bezoek Museum Prinsenhof Delft vanuit huis

Had je nog zin om Museum Prinsenhof Delft te gaan bezoeken, maar kon dat door de corona lockdown niet meer? Geen probleem: je kan het museum namelijk digitaal bezoeken via de computer, je tablet, telefoon of Smart-TV (met internet). Zo kun je toch nog genieten van de tentoonstelling Zilver. Of meedoen aan leuke online workshops. Kijk snel op de website Prinsenhof-Delft.nl voor alle video’s en online activiteiten. (foto: Museum Prinsenhof Delft)

Digitaal Museumbezoek

Overigens is Museum Prinsenhof Delft niet het enige museum wat je digitaal kan bezoeken. Zo is het Mauritshuis 24 uur per dag bereikbaar via internet, evenals Naturalis en het Rijksmuseum. Kijk ook eens op Museumkaart.nl voor nog meer suggesties voor een virtueel museumbezoek.

Het mysterie van de verdwenen soldaat

Het restaureren van schilderijen is een prachtig en secuur werk. Voordat er ook maar een kwastje aan te pas komt, worden schilderijen helemaal doorgelicht om te kijken of er nog zaken zijn waar men rekening mee moet houden. Deze onderzoeken brengen heel wat bijzonderheden aan het licht. Zoals in het schilderij van Pieter de Hooch waar men in het Mauritshuis mee bezig is. Op het schilderij stond al eeuwen een verweesde bierpul en hing er een extra jas over een stoel. Maar waarom? Geen idee. Totdat bij de restauratie aan het licht kwam dat er nog een soldaat op het schilderij hoort te zitten. Waarom de soldaat op het schilderij ‘Een binnenplaats met een rokende mand en een drinkende vrouw’ is verdwenen, is niet bekend. Maar wat moet het Mauritshuis nu doen? De soldaat verborgen laten? Hem als geestverschijning op het schilderij uitlichten of hem terug schilderen? Wat de keuze wordt, het onderzoek is al reuze interessant. Wil je daar meer over lezen? Ga dan naar de website van het Mauritshuis: Mauritshuis.nl. (foto: Mauritshuis)

Drents Museum toont veerkracht in coronajaar

2020 is een bijzonder jaar voor heel veel musea (en andere dagrecreatie). Het Drents Museum noemt het een memorabel jaar. In het 166 jarige bestaan van het museum had 2020 een soort kroonjaar moeten worden, maar het virus gooide roet in het spreekwoordelijke eten. 2020 werd een jaar waarbij men heen en weer geslingerd werd tussen hoop en vrees, opengaan en sluiten, programma’s annuleren, uitstellen of verlengen. Ondanks al die maatregelen en onzekerheden sluit het Drents Museum het jaar af met ruim 95.000 bezoekers (tegen 170.000 in 2019) en met een positief resultaat. Vooral dankzij de tentoonstelling Henk Helmantel. Meesterschilder (nog te zien tot en met 7 maart 2021) heeft het museum voldoende bezoekers getrokken. Evenals Barbizon van het Noorden die door de eerste lockdown werd verlengd tot en met 13 september. Voor volgend jaar hoopt het museum dat er geen lockdowns meer nodig zijn en dat de geplande tentoonstellingen (onder meer van Frida Kahlo) gewoon hun doorgang kunnen vinden. Al dan niet met anderhalf meter afstand. (foto: Drents Museum, Sake Elzinga)

9 Culturele instellingen starten ‘Nalaten aan Cultuur’

Op woensdag 16 december is het nieuwe platform Nalaten aan Cultuur gestart. Negen prominente culturele instellingen hebben de handen ineen geslagen om een breed publiek te bereiken over de mogelijkheden om de culturele sector geld na te laten in het testament. Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk, Holland Festival, Internationaal Theater Amsterdam, Koninklijk Concertgebouworkest, Mauritshuis, Nederlands Danstheater, Van Gogh Museum en Vereniging Rembrandt hebben hiervoor de website Nalaten-aan-cultuur.nl in het leven geroepen waar alle informatie te vinden is over hoe het nalaten aan cultuur precies in zijn werk gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.