donderdag 24 december 2020

Stadsbeeld Keizerin Sissi

De laatste Stadsbeeld van dit jaar is voor een bijzondere vrouw. Ik ben opgegroeid met de romantische films die over haar gemaakt zijn, maar later heb ik meer over Keizerin Elisabeth zelf gelezen en ontdekt. Sissi, voor vrienden en familie, leefde van 1837-1898 en was niet alleen keizerin van Oostenrijk maar ook de Koningin van Hongarije. Ze reisde veel. En dat is de reden waarom er een borstbeeld van haar in Zandvoort staat. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Keizerin Elisabeth

gemaakt door: Kitty Warnawa
gemaakt van: brons
geplaatst op: een stenen sokken
te vinden aan: Boulevard de Favauge
staat daar sinds: 10 oktober 2009
vervangt: het stenen borstbeeld dat in 2004 werd geplaatst, gemaakt door Hans Annerl

Keizerin Elisabeth staat niet toevallig aan de Boulevard de Favauge, al uitkijkend over zee bij Zandvoort. Zij heeft namelijk twee keer in haar leven een aantal weken doorgebracht in de badplaats. De eerste keer in 1884 met haar gevolg voor drie weken in Hotel Von Kaufmann. De tweede keer in 1885 vier weken bij Villa Paula. Keizerin Sissi kwam naar Zandvoort voor fysiotherapie in Amsterdam. Ze vond wandelen en paardrijden langs het strand vooral heerlijk om te doen. Sissi vond het zo fijn in Zandvoort dat ze er zelfs een gedichtje over schreef.


In 2004 werd er al een borstbeeld van de geliefde Keizerin geplaatst aan de Zandvoortse kust. Dit beeld was van steen en gemaakt door de Oostenrijkse kunstenaar Hans Annerl. Hij maakte dit in opdracht van Zandvoort om de 700ste verjaardag van de badplaats te vieren. 2004 was overigens ook het jaar waarin men herdacht dat Sissi 120 jaar daarvoor voor het eerst in Zandvoort verbleef. Helaas was dit standbeeld niet opgewassen tegen de zilte zeelucht.

Het gedicht, geschreven door de keizerin, en het verhaal over het andere borstbeeld staan beide te lezen op de sokkel van het nieuwe, in brons gegoten borstbeeld dat nu aan de boulevard prijkt. Deze is van de hand van de Zandvoortse beeldhouwster Kitty Warnawa. Zij is gespecialiseerd in het vangen van emoties van dieren in brons, zowel abstract als heel figuratief. Hoewel ze vooral dieren creëert (van uilen tot zwanen en van giraffen tot neushoorns), maakt ze in opdracht ook borstbeelden. Naast Sissi creëerde ze een sculptuur van Anthony Fokker. Kijk eens rond op haar website (Warnawa.nl) en ontdek meer van haar hand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.