Mijn hondje draagt een penning met zijn naam en mijn telefoonnummer erop. Het is er eentje met een hondenpootje, in zwart en zilver, want dat past dan weer bij zijn wandeltuig. Overigens heeft hij aan zijn blauwe vakantie/zwemtuig een blauw met zilveren penning hangen. Waarom? Omdat ik mijn hond zo snel mogelijk terug wil, zou hij – ik hoop dat dit nooit gebeurt – mogen verdwijnen. Zowel thuis als op vakantie uiteraard. Ik vind dat een veilig gevoel. Maar is zo een penning eigenlijk verplicht? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)
Hondenpenning is niet verplicht
Het dragen van een hondenpenning is geen verplichting. Je bepaalt dus zelf of je een penning aanschaft of niet. Echter wordt het dragen van een hondenpenning door de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (
NDG) wél aangeraden om een naamkaartje aan de halsband of het tuig van je hond te hangen. De reden is simpel: als iemand je weggelopen hondje heeft gevonden, dan kan de vinder je direct bellen en is je vriendje sneller weer thuis.
Chippen is wél verplicht
De NDG geeft nog een reden waarom een penning handig is. Sinds 1 april 2013 is het verplicht om je hond te laten chippen. Dit gebeurt meestal al bij de fokker of in het asiel als het dier nog geen chip had. Haal je een hond uit het buitenland, dan moet je er zelf voor zorgen dat deze gechipt wordt – mocht dit nog niet het geval zijn natuurlijk. Een gechipte en geregistreerde hond is namelijk sneller thuis, mocht hij onverhoopt bij je zijn weggelopen. Echter kunnen alleen dierenartsen, dierenasiels en de hulpverleners van de dierenambulance deze chip uitlezen. Een particulier kan dat niet. En daarom is de penning zo handig. Want een vinder heeft vaak wel een mobiele telefoon op zak, waarmee hij jou dankzij je telefoonnummer op de penning kan bellen. Een hondenpenning is dan een soort verlengstuk of extra hulpmiddel van de verplichte chip.
Verschillende soorten en maten
Hondenpenningen hoeven niet zo duur te zijn. Na een rondje researchen kwam ik al mooie, elegante en leuke penningen tegen vanaf €5,-. Loop ook eens je dierenspeciaalzaak binnen voor meer informatie over de prijzen voor een penning. Er zijn leuke figuurtjes, zoals een botje of een hondenkopje, maar ook simpele rondjes of ruitjes te koop. Mag het voor jou best wel een beetje opvallend zijn? Kies dan voor een beetje extra kleur of ga voor een heel luxe uitvoering met Swarovski kristallen. Dus kies iets wat jij mooi vindt en wat past bij je hond en je zit altijd goed.
Hoe zit dat met de rabiëspenning?
Als je naar het buitenland gaat voor een dagje uit of vakantie dan is een vaccinatie voor hondsdolheid (rabiës) verplicht. Deze moet uiterlijk 3 weken (21 dagen) voor vertrek zijn gegeven, dan mag je hond namelijk pas de grens over. Het vaccin is tegenwoordig 3 jaar geldig, daarna moet je hond opnieuw worden ingeënt. Mits je met de hond naar het buitenland afreist natuurlijk. De inentingsdatum wordt door je dierenarts in het EU paspoort met vaccinatieboekje bijgeschreven. Neem daarom dit paspoort altijd mee – ook al laat je alleen maar de hond uit op de camping. Mocht je een controleur tegenkomen, dan laat je meteen zien dat je hondje de verplichting vaccinaties heeft. Om nog sneller te laten zien dat je hond is ingeënt tegen hondsdolheid kun je een rabiëspenning aan de halsband of het tuigje hangen. Deze penning wordt verstrekt door de dierenarts bij de inenting. Echter: het dragen van deze penning is niet verplicht, wel in veel landen gewenst. Vraag bij je dierenarts dat altijd even na voordat je op vakantie gaat. Of haal je informatie bij de ambassade van het land waar je heen gaat.
Penning: niet verplicht, wel handig
Een hondenpenning is dus niet verplicht, maar wel handig. Dat geldt ook voor de rabiëspenning. Chippen is wel een verplichting, in zowel Nederland als in het buitenland. Ga je op vakantie naar het buitenland? Dan is inenten tegen hondsdolheid ook een verplichting. Maar daar kan je dierenarts je vast meer over vertellen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.