woensdag 19 september 2018

Elephant Parade op Schiphol

Op Schiphol is er een bijzondere expositie te zien. Op het parkeerdek van P1, langs de Traverse, door de hal en op het plein voor de luchthaven zitten en staan allemaal bijzondere babyolifantjes. De een is beschilderd als een Hollandse kaas. De ander zit vol hartjes. En weer een ander ziet eruit als een vliegtuig. Er zijn maar liefst 34 sculpturen te ontdekken op Schiphol. Een aanrader. Helemaal als je weet dat deze parade een heel goed doel steunt, namelijk het olifanten hospitaal in Lampang in Noord-Thailand. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – The Elephant Parade , Schiphol - We Love Mosha, Studio Chiang Mai)

Mosha, de olifant met een prothese

De Elephant Parade is geboren uit liefde voor de olifanten in Thailand. En dan met name de liefde voor een bijzonder babyolifantje. Oprichters Marc en Mike Spits ontmoette 12 jaar geleden namelijk een babyolifantje genaamd Mosha. Zij woonde in Friends of the Asian Elephant, het eerste olifantenhospitaal ter wereld, in Lampang, Noord-Thailand. De kleine dame was toen net 7 maanden oud en had veel hulp nodig. Zij was namelijk het slachtoffer geworden van een landmijn dat haar een onderbeen kostte. De mensen die haar vonden konden twee dingen doen, maar zij kozen ervoor om haar te verzorgen en haar een prothese te geven, zodat ze toch kon lopen, spelen en olifant zijn. Maar zo een prothese moet jaarlijks worden vervangen, om zo mee te kunnen groeien met Mosha. Marc en Mike waren zo onder de indruk van Mosha dat een jaar later in Rotterdam de allereerste Elephant Parade werd georganiseerd. En de rest is, zoals je dat zegt, geschiedenis. De parade trekt veel bezoekers en de merchandise wordt goed verkocht. 20% van de opbrengsten gaan naar het hospitaal en Mosha, zodat ze kan blijven genieten van haar leven.

Gardnerfante, Victor Hugo Marques & The Messenger, Paul Roberts

Elephant Parade op Schiphol

Voor Marc en Mike Spits is een Elephant Parade op Schiphol een logische keuze. Het vliegveld is immers de plek waar ze hun reizen naar Mosha beginnen. De beschilderde babyolifantjes reizen overigens ook de wereld over en straks gaan ze vanuit Schiphol ook weer door naar hun volgende bestemming. En omdat er dagelijks zoveel mensen zijn op het vliegveld, krijgt het project veel aandacht. Terecht, want het helpt meer begrip te creƫren voor olifanten en het is prachtig om te zien.

Beady, David Nguyen & Handyphant, Esther Springer

34 kunstwerken

Ik ben gek op olifanten. Ik vind het schitterende dieren om naar te kijken. Het verhaal van Mosha doet mij dan ook wel wat. Daarnaast houd ik van kunst. Dus het is een prima combinatie. Gisteren vertrok ik daarom met de trein naar de Elephant Parade. Het is aan te raden van te voren op de website ElephantParade.com de routekaart te bestuderen, zodat je weet waar je alle olifantjes kan bezichtigen. Er staat er namelijk 1 op de parkeerplaats P1, je vindt er 2 op de Traverse richting P1 (naast de Jamin), 16 stuks wandelen in het Plaza (de winkelstraat voor de vertrek- en aankomsthallen) en 15 kunstige olifantjes bevinden zich buiten op het Jan Delleart plein. Verder zijn er twee winkeltjes met gelimiteerde kunstwerkjes en andere merchandise: een op het Plaza de andere buiten op het plein. Bij de winkel op het plein staat ook een beeldje van de kleine Mosha met haar onderbeen in het gips.

Delft Blue All Over, Studio Chiang Mai & detail van Uma, Susila Bailey-Bond

Genieten

Helemaal als je weet waarvoor de kunstwerken zijn gemaakt, is deze tentoonstelling echt genieten. Geniet van de details van In the Eye of the Beholder, de prachtige kleuren van Tulip Forever en de olijke The Messenger die binnen te bewonderen zijn. Geniet buiten van For my Sweet Love, Elefancy en Handyphant. Een van mijn favorieten is Revenge of the Beetle (op P1), maar ook Infinty, de vrolijke Original Dutch Wafflephant en de prachtige Uma wil je gezien hebben. De details, de vrolijke kleuren… het is echt genieten. De olifanten parade ‘wandelt’ nog tot en met 12 oktober door Schiphol. Het is gratis te bezoeken.

For My Sweet Love, Studio Chiang Mai & Revenge of the Beetle, Studio Eleven75

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.