woensdag 17 februari 2021

Nieuws van de Utrechtse Heuvelrug

De afgelopen maanden is het wel duidelijk geworden dat de natuur erg belangrijk is voor ons mensen. Als het even kan (in de zon of door sneeuw en ijs) trekken we de bossen in om van het buitenzijn en de natuur te genieten. Ook de Utrechtse Heuvelrug wordt zeer goed bezocht. De afgelopen tijd heb ik veel mooie nieuwsberichten vanuit de Utrechtse Heuvelrug mogen ontvangen en deze heb ik vandaag bijeen gebracht. Lees snel verder over hoe je zelf een stukje Utrechtse Heuvelrug in je tuin creëert en hoe je een schaapje kan adopteren! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Adopteer een schaap

Heb je altijd al een schaapje willen hebben, maar er niet de ruimte voor? Dan is nu je kans om een schaap te adopteren voor natuurbeheer op landgoed Nieuw Hydepark. De adoptie wordt mogelijk gemaakt door Stichting Schaapskudde Doorn en steun jij duurzaam natuurbeheer. Schapen zijn namelijk een fantastisch natuurvriendelijk alternatief voor werkzaamheden die nu met machines worden uitgevoerd. Het zijn namelijk uitstekende grasmaaiers. Daarbij laten ze insecten en andere kwetsbare gronddieren lekker met rust. De schaapskudde is energieneutraal en stoot geen CO2 uit. Maar het allerbelangrijkste is: ze zien er hartstikke schattig uit. Schapen op de Utrechtse Heuvelrug is een oeroude traditie. Om deze traditie in stand te houden is er geld nodig. Dus, heb jij altijd al een schaap willen hebben? Adopteer er dan eentje. Of wordt vriend van de schaapskudde. Via Crowdfundingvoornatuur.nl kom je meer te weten over deze actie. Wees er wel snel bij: de actie loopt tot en met vrijdag 26 februari! (foto: Schaapskudde Doorn)

Utrechtse Heuvelrug slaat ruim 40.000 ton CO2 op

In opdracht van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug hebben 15 studenten van de Hogeschool Van Hall Larenstein onderzoek naar CO2. Met name werd er uitgezocht hoeveel CO2 er wordt opgeslagen door de bomen, struiken en al het andere groen van het nationaal park. Daarnaast onderzochten ze hoe deze opslagcapaciteit vergroot kan worden in de toekomst. Uit het onderzoek bleek dat jaarlijks ruim 40.000 ton aan CO2 door de Utrechtse Heuvelrug wordt opgenomen uit de lucht. En dat is goed om het broeikaseffect tegen te gaan en de klimaatdoelstellingen te halen.

Wonderwoods Zusterpark van De Utrechtse Heuvelrug

In navolging van Rotsoord en Het Hof van Cartesius wordt nu ook het Utrechtse Wonderwoods een Zusterpark van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Wonderwoods bestaat uit twee bijzondere groene torens, waarbij er een verticaal bos wordt gecreëerd in het Stationsgebied. De torens zijn voorzien van koop- en huurwoningen, kantoorruimte en recreatieplekken, zoals een dakterras en plekje om te sporten. In totaal komen er meer dan 360 bomen en 9.700 struiken en planten in en op het gebouw. Al dit groen zuivert de lucht, regelt de temperatuur en leefgebied voor vogels en andere dieren. Daarmee draagt Wonderwoods bij aan het herstel van de biodiversiteit in de stad én wordt het groen met de stad verbonden. (foto: Wonderwoods)

Intentieovereenkomst betaald Ruitervignet getekend

Op 8 december (het is alweer even geleden) werd door vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, gemeente Soest, Landgoed Eyckenstein, Stichting Ruiteren en Mennen Utrechtse Heuvelrug, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie – Regio Utrecht, het Utrechts Particulier Grondbezit en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een intentieovereenkomst getekend voor het invoeren van een betaald ruitervignet op de Utrechtse Heuvelrug. Dit UH-Ruitervignet zal vanaf 1 januari 2022 worden ingesteld. De reden voor dit vignet is simpel: met het geld kunnen de terreineigenaren de ruiterpaden in stand houden. Het 200 kilometer tellende uitgebreide padennetwerk voor ruiters en menners op de Utrechtse Heuvelrug wordt namelijk intensief gebruikt. Geen wonder, het is immers schitterend om er paard te rijden. Maar het is financieel moeilijk om de kwaliteit van de paden op peil te houden. Verwacht wordt dat het UH-Ruitervignet rond de € 60,- gaat kosten.

Creëer je eigen stukje Heuvelrug

De Gemeente Woudenberg doet mee met het project Heuvelrugtuinen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, NMU en IVN. Samen wordt er zo meer groen gerealiseerd in en op de Heuvelrug – en dat is weer belangrijk voor de biodiversiteit, opname van CO2 en het verminderen van het opwarmen van de aarde. Een Heuvelrugtuin voldoet aan een aantal eisen, te weten: het is 60% groen, er wordt gifvrij getuinierd, er is voldoende beschutting voor vogels en insecten én je vindt er planten die perfect passen in de omgeving van het Nationaal Park. Wist je dat een Heuvelrugtuin beter bestand is tegen hitte, droogte en wateroverlast? Je hoeft natuurlijk niet in de gemeente Woudenberg te wonen om ook je tuin Heuvelrugwaardig te maken. Kijk eens op JouwHeuvelrugtuin.nl en doe inspiratie op.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een eeuwenoud natuurgebied van 20.000 waarvan 10.000 hectare de status van Nationaal Park heeft gekregen. Op de Utrechtse Heuvelrug kom je gezellige stadjes en dorpjes tegen, afgewisseld door schitterende natuurgebieden, bossen, heidegebieden en meer. Om al dit moois in stand te houden werken gemeentes, provincie en eigenaren van de natuurgebieden hard en nauw met elkaar samen. Deze samenwerking wordt geïnitieerd door Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Kijk ook eens op NP-UtrechtseHeuvelrug.nl en ontdek de natuur bij je in de buurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.