maandag 15 februari 2021

Hond Gezond 5 tips voor gebitsverzorging

Wist je dat 1 op de 3 honden- en kattenouders tandenpoetsen onzin vinden? En dat 60% niet weet dat een slecht gebit op nummer 1 van ziektes bij honden en katten staat? Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 1.100 honden- en katteneigenaren via het Nationaal Huisdierpanel in de maand december 2020 in opdracht van AniCura. De cijfers van dit onderzoek liegen er niet om. Want hoewel 30% het dus grote onzin vindt, is er 54% dat aangeeft het te veel gedoe te vinden. De tanden van honden worden vaker gepoetst (49%) dan die van katten (17%). Niet poetsen kan veel gevolgen hebben voor het gebit, zoals pijn, stinkende adem, ontstoken tandvlees… en dat wil je toch ook niet bij je katten- of hondenkind. En eerlijk is eerlijk; ik vind het ook lastig om het gebit van mijn hond te poetsen. Daarom 5 tips voor een betere gebitsverzorging bij de hond. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

1. Vraag je dierenarts om hulp

Een nieuwe gewoonte aanleren, zo luidt het in het persbericht van AniCura, duurt gemiddeld 66 dagen. Dat geldt voor mens en ik denk dan ook voor dier. Om dit direct goed te doen, is het fijn om te weten hóe je het gebit van je vriendje dan moet poetsen. Je dierenarts weet dan raad. Ook zal je dierenarts verschillende poetsmethodes kunnen voordoen bij je hond.

2. Gebruik een poetsdoekje in plaats van borstel

Het is toch best gek, zo een tandborstel in je bek. Mijn hondje gaat dan heel raar doen en dan schudt de tandpasta overal heen. Conclusie: wij beiden gefrustreerd en geen tandjes gepoetst. Ik poets daarom met mijn vinger, dat vindt hij namelijk prima, met een speciaal ‘washandje’. Deze heb ik bij mijn dierenarts aangeschaft, is uitwasbaar en in mijn geval gemakkelijk in gebruik. Vind je dat echter niets, gebruik dan een speciale tandenborstel voor honden of een extra zachte tandenborstel voor kinderen.

3. Gebruik een lekkere tandpasta

Er zijn voor honden verschillende soorten tandpasta op de markt die lekker smaken. Gebruik ook altijd een tandpasta geschikt voor huisdieren. Deze zijn namelijk heel anders van samenstelling dan die voor mensen. Sterker nog; mensentandpasta kan gevaarlijk zijn voor je hond. Gebruik er dus eentje voor honden. Zo wordt tandenpoetsen een lekkere, belonende bezigheid. Deze tandpasta’s zijn verkrijgbaar bij je dierenarts en bij de dierenspeciaalzaak.

4. Poets speelgoed

Er zijn van die speciale flostouwen en kauwspeeltjes op de markt waar je hond mee kan spelen én tegelijkertijd zijn tanden mee kan poetsen. Op de speciale kauwspeeltjes zou je nog een beetje lekkere hondentandpasta kunnen smeren, om het gebruik van het speeltje te stimuleren. Let wel op dat het speeltje goed stevig is, anders kauwt je hond er zo doorheen.

5. Tandenpoetskluif

Kluiven is heel goed voor het gebit van een hond. Maar ook voor je hond zelf. Tijdens het kluiven op een bot of stuk gedroogd vlees maakt je vriendje endorfine aan, wat weer een fijn gevoel geeft. Bovendien is het een beloning om op zoiets te kluiven. Let wel: geef geen botten die kunnen splinteren, want dat is gevaarlijk voor de maag en darmen. Uiteraard kun je je hond ook dagelijks een Dentastix geven. Zo een tandenpoetskluif heeft speciale groeven en een wat schurend oppervlak om zo het gebit van je hond te reinigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.