vrijdag 26 februari 2021

Leukste Uitje van Utrecht & Gelderland 2021

Vandaag gaan we de Leukste Uitjes van Utrecht en Gelderland – zoals gekozen door de leden van de ANWB – bekijken. Van De Utrechtse Heuvelrug naar de prachtige Veluwe; er is gewoon veel te zien en te doen. Het valt vooral op dat musea waar ook kinderen veel plezier aan beleven in deze twee provincies in de top 3 terecht zijn gekomen. Het zijn stuk voor stuk bijzondere uitjes waar geschiedenis, plezier en vakmanschap telkens weer bij elkaar komen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Leukste Uitje van Utrecht

Goud Nationaal Militair Museum in Soest
Zilver Klimbos Gooi-Eemland in Lage Vuursche
Brons Het Spoorwegmuseum in Utrecht


foto’s van links naar rechts: Nationaal Militair Museum, Klimbos Gooi-Eemland en Spoorwegmuseum

Het is bijna geen verrassing meer dat het Nationaal Militair Museum in Soest de winnaar is van Utrecht. Hoewel ze ook wel eens op andere plaatsen in de top drie – en een keer niet – zijn terechtgekomen. Het museum behandelt de rijke militaire geschiedenis van Nederland door middel van een vaste tentoonstelling, aangevuld met diverse wisselende exposities. Net als vorig jaar is Klimbos Gooi-Eemland bekroond met zilver. Het klimbos in Lage Vuursche is een uitdaging voor jong en oud. Voor iedereen is er wel een route om te volgen door de bomen. Er zijn er namelijk acht met zo’n 85 overgangen (denk aan lianen, bruggen en meer). Nieuw in de top drie vinden we het bronzen uitje: het Spoorwegmuseum. In dit vrolijke, kleurrijke museum wordt op unieke wijze de geschiedenis van de spoorwegen verteld. Er staan allerlei historische treinen waar je in kunt rondkijken en er worden vaak gethematiseerde tentoonstellingen georganiseerd die steeds weer een ander aspect van het reizen per trein belicht.

Leukste Uitje van Gelderland

Goud Nederlands Bakkerijmuseum Hattem in Hattem
Zilver ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen
Brons Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in Beekbergen


foto’s van links naar rechts: Nederlands Bakkerijmuseum Hattem, ’t Veluws Zandsculpturenfestijn (door Berry de Nijs/Writing Berries) en Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (door Aat Builtjes)

De top 3 van Gelderland is exact gelijk aan die van vorig jaar. Ook toen ging het Nederlands Bakkerijmuseum Hattem er met de eerste prijs vandoor. Dit heerlijk geurende museum vertelt het verhaal over brood en de geschiedenis van de bakkerij in Nederland. Natuurlijk is er een winkeltje waar je brood kan kopen en een gelagkamer waar je geniet van broodjes, taartjes en drankje. Op nummer twee staat ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen. Jaarlijks worden daar de mooiste zandsculpturen gemaakt en getoond. Het thema is ieder jaar anders, waardoor het dus telkens een hele nieuwe beleving is. Wandel door de geschiedenis in het voorgebouw en de tuin, doe een speurtocht in de schuur tussen de zandbeelden en geniet van kunst in hun eigen, kleine Rijksmuseum. De derde plek is wederom voor de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. In deze historische stoomtrein komt de geschiedenis tot leven dankzij mooie verhalen. Maar lekker uit het raam staren naar de prachtige omgeving kan natuurlijk ook.

Leukste Uitje verkiezing ANWB

Ieder jaar worden door de leden van de ANWB de Leukste Uitjes van Nederland gekozen. Zowel landelijk als per provincie. Meer weten? Kijk dan op ANWB.nl/landvanANWB.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.