woensdag 10 februari 2021

Groene initiatieven

Heb je het al gehoord? Vanaf 31 december 2022 (het duurt dus nog eventjes) komt er statiegeld op blikjes drinken. Dat is wel zo fijn, want zo komen veel minder blikjes in het milieu terecht. Net als het statiegeld voor kleine plastic flesjes (deze maatregel gaat dit jaar nog in op 1 juli) krijg je dan 15 eurocent terug als je het blikje inlevert. Dat is een goed en groen initiatief in de strijd tegen zwerfafval, nietwaar. Dus dat flesje of blikje drinken dat je tijdens een dagje uit meeneemt, is het bewaren en inleveren straks zeker waard. Dit is niet het enige groene initiatief vanuit de overheid en het bedrijfsleven dat de laatste tijd werd genomen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Schone energie

De wereld is al langer op zoek naar schone(re) alternatieven voor reguliere brandstof. Zo wordt er gekeken naar elektrisch rijden, maar vergeet daarbij de ontwikkeling van groene benzine niet. Zo wordt er in de vrachttransportbranche gewerkt met schone vrachtwagens die rijden op stroom of op waterstof. Ondernemers kunnen hiervoor bij de overheid subsidies voor aanvragen, zodat deze praktijkervaring kunnen doen naar deze alternatieven voor brandstof. Zo komt straks dat flesje en blikje met statiegeld ook een stuk schoner bij de supermarkt of het station aan, waar jij het koopt voor een dagje uit. Bovendien zorgen deze praktijktesten ervoor dat we meer over deze vormen van schone energie te weten komen en het kunnen toepassen op wellicht andere vormen van transport.

Wereldprimeur in Nederland: eerste passagiersvlucht met duurzame kerosine

Spannend, dat is het in gebruik nemen van nieuwe, duurzame brandstoffen altijd. Des te mooier is het als het allemaal lukt, zoals je voor ogen hebt. In Nederland is voor het eerst in de wereld een passagiersvlucht uitgevoerd waarbij het vliegtuig deels op duurzaam geproduceerde synthetische kerosine heeft gevlogen. Shell heeft de duurzame kerosine gemaakt, KLM voerde de vlucht uit. Nederland loopt in Europa met nog enkele landen voorop als het gaat om de ontwikkeling van duurzame luchtvaartbrandstoffen. En als het lukt, vliegen in 2050 alle vliegtuigen in Europa op duurzame brandstof. Voor de proef werd er 500 liter duurzame brandstof gemaakt, getankt en gebruikt. De vlucht ging van Schiphol naar Madrid. Door te blijven testen en door te ontwikkelen, ga jij wellicht met een aantal jaar al op vakantie in een vliegtuig dat deels of volledig vliegt op deze duurzame kerosine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.