donderdag 25 februari 2021

Museumnieuws met nieuwe programma’s, feest en online rondleidingen

Hoewel het te verwachten was, is het toch wel heel jammer dat de musea in Nederland hun deuren nog gesloten moeten houden voor publiek. Hierdoor komen veel tentoonstellingsprogramma’s een beetje in de knoei. Want aan de ene kant willen de musea al voorbereidde tentoonstellingen doorgang geven, terwijl andere tentoonstellingen door de coronasluitingen nog maar half gezien zijn… Het is creatief kunst- en vliegwerk, maar daar kunnen de musea wel mee omgaan. Of een tentoonstelling na de sluiting nog doorgaat of te zien is, kun je het beste ontdekken op de website van je favoriete museum. Of lees snel verder, want in deze Museumnieuws heb ik een aantal van deze programmeringen meegenomen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Drents Museum wijzigt tentoonstellingsprogramma 2021

De coronamaatregelen zorgen er bij het Drents Museum voor dat de objecten voor de tentoonstelling over de schatten uit het oude Armenië dit voorjaar zijn doorgang niet kan krijgen. Op zich geen ramp, want hierdoor is de succesvolle tentoonstelling van Henk Helmantel verlengd. Deze tentoonstelling is slechts acht weken open geweest en dat was toch eigenlijk wel te kort. Er zijn nog meer wijzigingen doorgevoerd om zo de geplande en al zichtbare tentoonstellingen evenveel ruimte en aandacht te kunnen geven. Het programma ziet er daarom zo uit (uiteraard onder voorbehoud, voor meer informatie en recente ontwikkelingen kijk je op DrentsMuseum.nl):
Henk Helmantel – Meesterschilder: verlengd t/m 5 september
Matthias Weischer – Bühne: verlengd t/m 27 juni
Tamara Muller – PLAY!: 23 mei t/m 19 september
Deborah Poynton – Beyond Belief: 11 juli t/m 28 november
Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo: 10 oktober 2021 t/m 27 maart 2022. (foto: Zelfportret met aapje, Frida Kahlo)

Bezoek De Ommuurde Stad online

De Ommuurde Stad is een speciale tentoonstelling in het Utrechtse Centraal Museum over de geschiedenis van Utrecht. Alles over wapens, stadsgezichten en de geschiedenis achter de stadsmuren komt in deze tentoonstelling aan bod. Helaas is deze tentoonstelling door de lockdown vroegtijdig gesloten, maar niet getreurd: je kan De Ommuurde Stad dankzij een speciale online 360 graden tour bezoeken. (foto: Centraal Museum)

Feelgood tentoonstelling van Nijmegen naar Rotterdam

Geel als citroen, rood als tomaat was een vrolijke, kleurrijke tentoonstelling die tot voor kort te zien was in Museum Het Valkhof in Nijmegen. De lovende kritieken en vrolijke bezoekers was een goede reden om deze tentoonstelling door te zetten in de Kunsthal Rotterdam onder de naam Zilte haring, rode kroot. Een selectie van de kunstwerken van Erik Mattijssen en Ineke Hans zullen, zodra het weer kan, te zien zijn in Rotterdam tot en met 5 september 2021. Zo krijgt het publiek die door de lockdown niet naar Nijmegen kon gaan, toch nog een kans om deze vrolijke, feelgood tentoonstelling te ervaren. Voor meer informatie kijk je op MuseumHetValkhof.nl en Kunsthal.nl. (foto: Museum Het Valkhof)

4000 foto’s van Stichting Texels Museum naar Regionaal Archief Alkmaar

In Ecomare op Texel ligt een verzameling van zo’n 4000 foto’s die de historie van Texel weergeven. De foto’s zijn van Stichting Texels Museum, maar nemen veel ruimte in. Daarom heeft de organisatie besloten om de collectie historische foto’s over te dragen aan het Regionaal Archief Alkmaar (RAA). Daar worden de foto’s gescand en beschreven door de Historische Vereniging Texel, zodat ze voor iedereen beschikbaar komen via de online beeldbank van het RAA. De meeste foto’s tonen gebouwen en dorpsgezichten, maar er zijn ook afbeeldingen die het dagelijks leven en de bijzondere gebeurtenissen op Texel weergeven. De online beeldbank van de RAA bevat inmiddels ruim 94.000 gedigitaliseerde afbeeldingen en is gratis toegankelijk via RegionaalArchiefAlkmaar.nl. (foto: het ‘kletsbankje’ in Den Burg rond 1925, Texels Museum)

1000 jaar porselein in Museum Prinsenhof Delft

Als het weer kan, dan geniet je in Museum Prinsenhof Delft van de nieuwe tentoonstelling Jingdezhen – 1000 jaar porselein. Deze tentoonstelling is namelijk al helemaal klaar en wacht op het publiek. Jingdezhen is de porseleinstad van China en daar wordt al 1000 jaar de mooiste en het meest kostbare Chinese porselein vervaardigd, zoals de Vissenkom waarvan je een detail hiernaast ziet. Ondanks de turbulente geschiedenis van China is in deze stad altijd de vervaardiging van porselein doorgegaan. Omdat de lockdown nog wel even voort duurt, is het mogelijk om op donderdagavond 4 maart een kijkje te nemen bij de tentoonstelling. Via Verhaal op Zaal neemt conservator Suzanne Kluver ons online mee langs bijzondere voorwerpen in de tentoonstelling. Deelname is gratis, maar registreren is zeker gewenst. Lees er meer over via de website Prinsenhof-Delft.nl. (foto: Museum Prinsenhof Delft)

Muiderslot viert feest in mei

Mei staat in het teken van feest bij Rijksmuseum Muiderslot. Iedere mogelijkheid grijpt het museum aan om extra feestelijkheden te organiseren. Zo zijn de kinderen de baas in de Meivakantie, worden alle moeders in het zonnetje gezet op Moederdag (met rondleiding Sterke Vrouwen en workshop Bierbrouwen voor vrouwen) en kun je met Hemelvaartsdag het kasteel komen bestormen. Met Pinksteren wordt het slot bewoond door jonkvrouwen en ridders en kunnen die laatste soms zomaar een echt zwaardgevecht beginnen. Ook de Ramadan en het Suikerfeest wordt op het kasteel niet overgeslagen. Voor het gehele programma (en de mogelijkheid om tickets te kopen of je in te schrijven voor workshops) ga je naar Muiderslot.nl/kaartjes. (foto: Bas Meeuws/Muiderslot)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.