zaterdag 20 februari 2021

Dierentuinnieuws afscheid van een beer, geboortenieuws en meer

Het lenteweer is aangebroken, geen sneeuw en ijs, maar volop zon en narcissen die al voorzichtig boven de grond uitpiepen. In de dierentuinen gaat het leven ook gewoon door, met vrolijke en verdrietige berichten. Vandaag dankzij het vele nieuws een extra Dierentuinnieuws om dit allemaal mede te delen. Benieuwd naar de nieuwtjes? Lees snel verder. Er is deze keer nieuws van DierenPark Amersfoort, Apenheul, WILDLANDS, Ecomare, Burgers' Zoo, Diergaarde Blijdorp en Safaripark Beekse Bergen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Beer Kokkie overleden in DierenPark Amersfoort

Donderdagochtend maakte DierenPark Amersfoort het verdrietige nieuws bekend dat bruine beer Kokkie is overleden. Kokkie was een waar icoon van het park en de laatste bruine beer die er op de berenrots leefde. Hij is 26 jaar geworden; een flinke leeftijd voor een bruine beer. Helaas kwam de ouderdom met gebreken en hebben de dierverzorgers daarom besloten om Kokkie uit zijn pijn te verlossen. Het lichaam van Kokkie is overgebracht naar de Universiteit Utrecht. Lieve Kokkie, ik ga je missen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Bonobo geboren in Apenheul

In Apenheul is op dinsdag 16 februari een bonobo geboren. Voor mama Kumbuka is het de derde baby die ze baart. De bevalling ging voorspoedig, zo meldt het park, bovendien maken moeder en kleine het goed. Dit jaar is het voor Apenheul een jubileumjaar en de komst van deze kleine is meer dan welkom. Of de kleine een jongentje of een meisje is, is nog niet bekend; Kumbuka houdt haar baby nog dicht tegen zich aan. Zodra ze weten wat het is, verzinnen de verzorgers ene naam die past bij het leefgebied van de bonobo; de Democratische Republiek Congo. Het is helaas niet bekend wie de vader van de kleine is, omdat zowel Bolombo als Makasi twee seksueel actieve mannetjes zijn. Dit zal in de toekomst met een vaderschapsbepaling (in verband met het fokprogramma) worden bekeken. (foto: Apenheul)

Olifantje geboren in WILDLANDS

Vrijdagochtend vroeg is er een olifantje geboren in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen. Het is een mannetje en weegt ongeveer 80 kilo. Mama Mingalar Oo maakt het goed en haar kalfje Ka Yan (zo heet hij) heeft al gedronken. Ka Yan betekent ‘langverwacht kind’. Volgens de beelden van de webcam zag men dat de kleine om half één ter wereld kwam en al snel op zijn poten stond. Dat is heel belangrijk. De tantes waren ook van de partij om de moeder te helpen, zoals dit in het wild ook gebeurt. Mingalar Oo is overigens een zeer ervaren moeder: Ka Yan is haar zesde kalf. Volg de olifantenfamilie via de livestream: WILDLANDS.nl/livestream-olifantenvallei, zodat je de kleine alvast kan bewonderen. (foto: WILDLANDS)

Wilde dieren kijken in hartje Rotterdam

Als de bezoekers niet naar de dieren kunnen komen in Diergaarde Blijdorp, dan brengen zij de dieren wel naar de bezoekers. Niet letterlijk natuurlijk, maar wel via allerlei livebeelden vanuit het park. Tijdens de voorjaarsvakantie wandel je dankzij de speciale dierentuin plattegrond door hartje Rotterdam en kom je vijf verschillende dieren tegen, te weten de leeuwen, gelada’s, gieren, olifanten en de schildpadden en haaien. Wandel op eigen gelegenheid door de stad en ontdek de reclamedisplays. Je doet er ongeveer een half uur over, maar langer kan natuurlijk ook. Overigens zou Blijdorp het erg leuk vinden als je je stadswandeling deelt op social media met #Blijdorpindestad. (foto: Blijdorp)

Opgevangen Maanvis in Ecomare was ziek

In de Dierentuinnieuws van 2 februari kon je lezen dat de maanvis die door Ecomare was opgevangen helaas was overleden en was overgebracht naar de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht voor onderzoek. Hieruit is voortgekomen dat de maanvis ernstig ziek was. Het was een jong mannetje, woog 28 kilo en had verschillende kwalen in het maagdarmstelsel. Hij is aan die kwalen dus overleden. Ecomare is blij nu meer te weten over deze bijzondere vissensoort, want de dierverzorgers hadden nooit eerder een maanvis in de opvang gehad. Door veel contact te houden met collega’s van aquaria in andere landen hebben ze ervaringen en gedragingen van deze bijzondere vissoort leren kennen en kunnen delen. Natuurlijk hadden ze liever gezien dat het dier het had overleefd. (foto: Ecomare)

Nabootsen moesson bevordert voortplanting van Arnhemse roggen

In de Burgers’ Ocean van Koninklijke Burgers’ Zoo wonen prachte mangrovepijlstaartroggen. De biologen en dierverzorgers van deze kraakbeenvissen proberen twee volwassen exemplaren met een bijzondere techniek in de stemming te brengen om voor te planten. Je moet weten dat deze roggen in het wild vooral voortplant in de moessontijd. En nu gaat het park de moesson nabootsen om de roggen op natuurlijke wijze samen te brengen. In de moessontijd dalen temperatuur en zoutgehalte van het water tijdelijk. Hopelijk helpt dit om de mangrovepijlstaartroggen te laten paren. De zoektocht naar het voortplanten van haaien en roggen in aquaria kan hiermee een aantal stappen vooruit worden geholpen. Het koppel – dat al twintig jaar samen is – is onlangs gevangen en naar een tijdelijk bassin overgebracht waar de moessonomstandigheden zijn nagebootst. Uiteraard worden de dieren goed in de gaten gehouden en hoopt men dat het tot voortplanting komt. (foto: Burgers’ Zoo)

Beekse Bergen kijkt uit naar Zwarte neushoorns

Safaripark Beekse Bergen heeft al een zwarte neushoorn (ook wel puntlipneushoorn genoemd) rondlopen op het Safari Resort, een mannetje genaamd Hodari. Maar hij wordt binnenkort vergezeld door een vrouwtje. Samen gaan ze dan in een nieuw verblijf wonen in het park. Daar wordt momenteel hard aan gewerkt, wil het dit voorjaar in gebruik genomen worden door dit bijzondere koppeltje. Beekse Bergen gaat hiermee bijdragen aan het fokprogramma voor het voortbestaan van deze bedreigde diersoort. In 1970 waren er nog zo’n 65.000 zwarte neushoorns in het wild, nu zijn het er slechts 5.500. Stropers hebben het op zijn hoorn voorzien, omdat deze voor medicijnen wordt verkocht op de zwarte markt. In Beekse Bergen woont een grote groep witte neushoorns (ook bekend onder de naam breedlipneushoorn). Het safaripark is zelfs de coördinator van het fokprogramma van deze neushoornsoort. Met de kennis rondom neushoorns in het algemeen en wat ze nodig hebben qua verzorging zit het bij het park dus wel goed. (foto: Beekse Bergen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.