dinsdag 9 februari 2021

Dierentuinnieuws sneeuwpret, knutselen en geboortenieuws

Hoera het sneeuwt! En dat vinden veel dieren in de dierentuin ook magisch leuk. Lekker spelen, nieuwe geuren ontdekken en natuurlijk genieten. Want dieren als Japanse makaken, ijsberen, pandaberen, rode panda’s en tijgers zijn gek op sneeuw. Gelukkig laten veel dierenparken ons op hun socials meegenieten van al die winterpret. Lees snel verder om de dieren in de sneeuw te zien, maar ook voor geboortenieuws en een bijzonder zeehondje in de opvang. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Eindelijk: olifantje Dierenrijk geboren

Hij heeft even op zich laten wachten, maar vorige week vrijdag is hij dan eindelijk geboren: de Aziatische olifant in Dierenrijk. Het geslacht is nog niet bekend, maar de kleine reus heeft wel al de naam Rashmi gekregen. Dit betekent zonlicht! Moeder Htoo Yin Aye en de kleine maken het hartstikke goed samen. Rashmi is het eerste Aziatische olifantje dat dit jaar in Europa is geboren. Grote zus Jing was de laatste geboorte voor Dierenrijk in maart 2018. (foto: Dierenrijk)

Knutselen voor de dieren met DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort brengt de natuur bij je thuis. Hoe? Met toffe knutseltips en -pakketten om de leefomgeving rondom je huis te verbeteren voor vogels en vlinders. Carlijn, educator van DierenPark Amersfoort, is helemaal enthousiast: ‘Wij worden geïnspireerd door het enthousiasme en de energie van kinderen en proberen hen op onze beurt weer te inspireren om zich in te zetten voor een wereld waar ruimte is voor dier en mens. Nu het dierenpark tijdelijk is gesloten, vinden wij het tof dat kinderen samen met hun ouders zich spelenderwijs inzetten voor de natuur in eigen omgeving. Gelukkig is er steeds meer oog voor de dieren rondom het huis en dragen wij hier graag ook een steentje aan bij.’ Alle educatieve knutselpakketten en spelletjes zijn gratis te downloaden via DierenParkAmersfoort.nl. En dat is nog niet alles! Carlijn neemt je ook iedere twee weken mee de dierentuin in om vragen te beantwoorden. Meer hierover lees je via de socials van DierenPark Amersfoort. (foto: DierenPark Amersfoort)



Achter de schermen bij Burgers’ Zoo met podcastserie

Ben je benieuwd naar het reilen en zeilen in Koninklijke Burgers’ Zoo? Programmamaker Olga Tops en presentatrice Angelique Krüger publiceren in samenwerking met de Arnhemse dierentuin een intrigerende podcastserie waarbij je een bijzonder kijkje achter de schermen krijgt. Sinds vorige week donderdag 4 februari geniet je iedere week op donderdag van een nieuwe aflevering. In totaal komen er negen podcasts waarbij dierverzorgers, dierenarts en directeur enthousiast over hun bijzondere werk, passie en drijfveren praten. Benieuwd? Je vindt de serie ‘Aan het werk bij Burgers’ Zoo’ via AanHetWerkBij.nl en via BurgersZoo.nl/podcast. (foto: Burgers’ Zoo)

Zwarte grijze zeehond opgevangen bij Ecomare

Ecomare heeft het druk in de opvang; er worden momenteel 22 zeehonden verzorgd, verdeeld over verschillende bassins. Natuurlijk is ieder opgevangen zeehond speciaal, maar deze is toch wel heel bijzonder: het is een zwarte grijze zeehond. Dit wordt ook melanistisch genoemd. Bij een albino is er geen pigment aanwezig, bij melanisme is er juist een overschot aan pigment waardoor een dier helemaal zwart is. Het is een genetische afwijking die wel vaker voorkomt in de dierenwereld, zoals bij de zwarte panter. Ook bij zeehonden komt het vaker voor en ze kunnen er goed mee overleven. Deze melanistische grijze zeehond was binnengebracht met een flinke verwonding aan zijn achterflipper. Gelukkig herstelt hij goed en kan hij met zijn markante verschijning straks gewoon weer terug naar zee. (foto: Ecomare)

Dierenrijk zwaait vale gier uit

Gisteren is vale gier Stanislav verhuisd van Dierenrijk in Mierlo naar zijn nieuwe thuis in Bulgarije. Dierenrijk werkt mee aan het behoud van de populatie Europese gieren aldaar. Dat is heel belangrijk, want Europese gieren zijn bijna uitgestorven. Samen met Green Balkans en Stichting Wildlife werkt Dierenrijk aan de herintroductie van de gier in Bulgarije. Stanislav zal eerst in een opvangcentrum gaan wennen aan de nieuwe omgeving. In het voorjaar zal hij daarna worden uitgezet in natuurpark Sinite kamani. Stanislav werd in maart 2020 geboren in Dierenrijk en kreeg deze naam, omdat dit in het Bulgaars ‘overwinnaar’ betekent. (foto: Dierenrijk)

Online programma Wayang Stories in Taman Indonesia

Dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote had voor de winter een prachtige expo georganiseerd rondom de tentoonstelling Wayang Stories. In de voorjaarsvakantie gaan deze activiteiten gewoon door, maar dan online. De tentoonstelling zelf wordt verlengd tot en met 25 april 2021, zodat je deze na de lockdown toch kan gaan bekijken. De online programmering staat bol van toffe activiteiten rondom wayang, zoals een wayang workshop, wayang spreekuur, wayang voorstelling en online rondleidingen langs de tentoonstelling. Voor sommige onderdelen van het programma dien je jezelf op te geven, anderen zijn voor iedereen te volgen. Benieuwd naar het volledige programma? Kijk dan snel op Taman-Indonesia.nl (foto: Taman Indonesia)

Sneeuwpret voor dieren Beekse Bergen

Het ene dier zal zich vol plezier op de witte deken storten, anderen vragen zich wellicht af wat dit allemaal te betekenen heeft. Maar één ding is zeker; sneeuw in de dierentuin levert heel veel mooie filmpjes en foto’s op. Safaripark Beekse Bergen deelt deze foto’s heel graag met haar bezoekers. Via hun socials (Facebook, YouTube) geniet je van nog meer prachtige winterse plaatjes! (foto’s: Mariska Vermij-van Dijk/Beekse Bergen)




Pinguïns van Burgers’ Zoo naar binnen

Weet je welke dieren absoluut niet van winterse vrieskou met sneeuw houden? De zwartvoetpinguïn. Deze pinguïnsoort leeft namelijk niet in koude gebieden, maar juist aan warme zeestromen in Afrika. Sterker nog, van alle pinguïnsoorten zijn er slechts drie of vier soorten die permanent op Antarctica wonen. Deze meeste pinguïns van de Arnhemse dierentuin hebben een veilig onderkomen gevonden in de holletjes van de rots in hun verblijf. Dit zijn allemaal stelletjes. Maar vijftien jonge en andere partnerloze zwartvoetpinguïns hebben niet zo een warm huisje en zijn dus door de verzorgers naar binnengehaald waar ze lekker bij de warme kachel verblijven, totdat de ergste nachtvorst weer over is. (foto: Koninklijke Burgers’ Zoo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.