maandag 13 april 2020

Dier van de Maand Prairiehondjes

Wat zien deze pluizenbolletjes er toch altijd schattig uit! Prairiehondjes hebben misschien een koddig uiterlijk, maar ze kunnen aardig van zich afbijten. En heb je die lange nageltjes gezien? Die gebruiken ze om hun gangenstelsel mee te graven. Prairiehondjes (en met name zwartstaartprairiehondjes) kom je in verschillende dierentuinen in grote groepen tegen. Zo leven ze namelijk het liefst; als een grote familie bij elkaar. Ik vind het heerlijk om naar ze te kijken. Hoe ze met hun handjes het voedsel vastpakken bijvoorbeeld. Maar ook hoe ze samen spelen, zitten als een standbeeldje en dan in een rap tempo weer onder de grond verdwijnen. Deze leuke knaagdieren zijn dit keer het Dier van de Maand. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort)

Leefgebied van de Prairiehondjes

Wist je dat er maar liefst vijf soorten prairiehondjes bestaan? Het gaat om de Zwartstaartprairiehond, Mexicaanse prairiehond, de Gunnisonprairiehond (ook bekend onder de naam Rocky Mountainsprairiehond), Witstaartprairiehond en Utahprairiehond. Aan de naam kun je al een beetje horen waar ze vandaan komen, de zwartstaartprairiehond en Utahprairiehond worden in hun voortbestaan het meest bedreigd. De zwartstaartprairiehondjes wonen vooral in Oost-Montana, North Dakota, Saskatchewan, Zuidoost Arizona, New Mexico, Noordwest Texas en het puntje van Mexico. Nu leven ze nogal verspreid, vroeger hadden ze de gehele The Great Plains voor zich. De leefgebieden van de verschillende soorten prairiehondjes overlappen een beetje, zo vind je ook witstaartprairiehondjes in Montana en North-Dakota. Omdat de zwartstaartprairiehondjes het meest in Nederlandse dierentuinen worden gehouden, gaat dit artikel vooral over deze soort. WILDLANDS

Diergaarde Blijdorp | ARTIS

Kenmerken van de Prairiehondjes

Alle soorten prairiehondjes leven op en onder de grond. Het zijn knaagdieren uit de eekhoornfamilie. Alle soorten zijn ongeveer 40 centimeter lang. Ze wegen tussen de één en vier kilogram. De zwartstaartprairiehond heeft een zwart puntje aan zijn staartje, de witstaartprairiehond juist een wit puntje. Andere prairiehondjes hebben een geheel bruin staartje. Verder hebben ze korte, ronde oortjes, pientere zwarte ogen en een zandkleurige vacht met witte buik. Prairiehondjes lopen op vier pootjes, maar kunnen heel goed op de kont en achterpoten zitten. De voorpootjes en handjes gebruikt hij om te eten. Prairiehondjes houden van vers gras, maar ook fruit en groente wordt gegeten. In dierenparken kunnen ze leeftijden behalen tussen de 8 en 12 jaar. In het wild is dit moeilijk na te gaan. In februari en maart vindt de paartijd plaats. Na een dracht van dertig dagen worden de kleintjes (vier tot vijf stuks) geboren. Dit gebeurt onder de grond. De jongen komen pas op een leeftijd van 6 weken voorzichtig naar buiten en na 10 weken kunnen zij al helemaal voor zichzelf zorgen. Als ze twee jaar zijn, verlaten ze het ouderlijk nest om een eigen nest te maken. Diergaarde Blijdorp

DierenPark Amersfoort | ARTIS

Blaffende eekhoorns

Prairiehondjes danken hun naam aan het keffende geluid dat ze maken als er gevaar dreigt. Iemand heeft dit ooit opgevat als een hondje en het diertje de naam prairiehond (leefgebied + geluid) gegeven. Prairiehondjes zijn geen hondjes, maar grondeekhoorns. Dat is toch best wel een verschil. Toch is de naam prairiehondje blijven hangen.

Texel Zoo

Prairiehondendorp

Prairiehondjes zijn echte familiedieren. Ze leven het liefst met meerdere families in hetzelfde gebied. Dit wordt ook wel een prairiehondendorp genoemd. Bovengronds zie je daar helemaal niets van, want het sociale leven speelt zich vooral onder de grond af. Iedere familie heeft een eigen ingang met meerdere kamers. De ‘huizen’ zijn van elkaar gescheiden. Zo wonen er honderden prairiehondjes bij elkaar. Dat is ook voor de veiligheid. Om met elkaar te praten, maken prairiehondjes verschillende blaf- en piepgeluidjes. De mens heeft inmiddels negen verschillende geluidjes geïdentificeerd. Vaak zitten er prairiehondjes op wacht om zo te speuren naar roofdieren. Zodra er gevaar dreigt, laten deze wachters dit weten aan het hele dorp, zodat iedereen zo snel mogelijk hun huisje in kan duiken. DierenPark Amersfoort

Texel Zoo | WILDLANDS

Kwetsbaar in het wild

Helaas zijn prairiehondjes in hun voortbestaan bedreigd. Dat komt door twee dingen: 1 er wordt door roofdieren op ze gejaagd en 2 de mens heeft op ze gejaagd. De mens koloniseerde de prairie en vond dat deze diertjes ongedierte waren. Zij besloten dus op de dieren te jagen, waardoor de soort aanzienlijk in aantal is afgenomen. De zwartstaart- en de Utahprairiehondjes staan beide als ‘bedreigde diersoort’ op de rode lijst van de IUCN.

Diergaarde Blijdorp

Prairiehondjes in de dierentuin

In de Nederlandse dierentuinen kom je dus voornamelijk de zwartstaartprairiehond tegen. Zij leven daar ook in groepjes. In onderstaand lijstje kom je zowel EAZA-dierenparken als niet-EAZA dierenparken tegen. Dit zijn kleinere parken die zich bijvoorbeeld wel weer hebben aangesloten bij de organisatie Dier en Park.
Diergaarde Blijdorp

Prairiehondjes wonen in:

ARTIS | DierenPark Amersfoort | Dierenpark Zie-Zoo | Diergaarde Blijdorp | Kabouterland | Ouwehands Dierenpark | Texel Zoo | Van Blanckendaell Park | Vogelpark Ruinen | WILDLANDS

DierenPark Amersfoort

Ontbreken er dierentuinen in dit lijstje waar Prairiehondjes te bewonderen zijn? Laat het mij weten door middel van een berichtje via het contactformulier of een reactie onder dit artikel. Het gaat hier alleen om dierentuinen in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.