donderdag 16 april 2020

Genieten van… Madurodam

Nog net voor de coronamaatregelen er voor zorgde dat alle dagjes uit hun deuren gingen sluiten, bezocht ik Madurodam in Den Haag. Ik was al heel lang niet in deze miniatuurwereld geweest en vond het weer erg fijn om hier rond te lopen. Madurodam biedt een miniatuurversie van alle highlights van Nederland. De Rotterdamse haven, het nieuwe Utrecht Centraal Station, Schiphol en natuurlijk hoogtepunten als Paleis het Loo, Het Binnenhof, de Dam en de Dom bezichtig je hier op schaal nagebouwd. Vandaag in Genieten van… vertel ik meer over Madurodam en waarom ik het altijd een fijn dagje uit vind. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries

Over Madurodam

Madurodam werd door Prinses Beatrix op 2 juli 1952 geopend. Al vanaf de eerste dag vertelt Madurodam het verhaal van de mooiste plekjes van Nederland, houdt het de herinnering aan oorlogsheld George Maduro levend én is het dé plek voor fondsenwerving voor diverse goede doelen. Tijdens je bezoek aan Madurodam leer je over de oorlogsheld en komt het verleden, heden en toekomst van Nederland aan bod. Aan de hand van verschillende verhalen, attracties en meer leer je meer over de vaderlandse geschiedenis, terwijl je geniet van alle hoogtepunten die ons land te bieden heeft.


Prijzen en bereikbaarheid

Madurodam kent wisselende openingstijden, maar in het hoogseizoen geniet je iedere dag tot 20:00 uur ’s avonds van het miniaturenpark. Het park is goed te bereiken met het openbaar vervoer; verschillende bussen én trams stoppen voor de deur. Via de OV-informatiedienst plan je gemakkelijk je bezoek aan Madurodam. Met de auto is het ook goed bereikbaar. Let wel dat, hoewel je vlakbij parkeert, je parkeergeld moet betalen. Een dagticket voor kinderen en volwassenen kost € 19,50 aan de kassa, kinderen tot en met 2 jaar mogen gratis mee naar binnen. Kom je met zijn viertjes? Neem dan een Familie- en Vriendenticket voor € 78,00. Koop je de kaarten online, dan zijn ze een stukje goedkoper. Check hiervoor de Madurodam website (link onder aan dit artikel). Het is zelfs mogelijk om online combi-tickets te kopen voor een dagje uit in Madurodam en Sea Life Scheveningen.


Genieten van… de grootsheid van Nederland, in het klein

Ik hou van miniatuurwerelden, daarom kan ik zo genieten van Miniworld Rotterdam én Madurodam. De tijd en het vakmanschap, de liefde en de expertise… je ziet het met ieder likje verf, iedere plaatsing van de gebouwen en de bijbehorende auto’s en ‘mensjes’ die in Madurodam wonen. Ik geniet van alles, helemaal als het tot in de kleinste details zo mooi klopt. De mini-Dom die dan toch nog groter is dan ik… het mini-Rijksmuseum waarvan je dan eindelijk ziet hoe mooi dat gebouw is… en natuurlijk de Erasmusbrug, die zelfs in klein formaat groots is.


Madurodam brengt op hun eigen wijze de geschiedenis van Nederland tot leven. Ook door middel van toffe indoor activiteiten en filmpresentaties. Naast geschiedenis wordt er ook gekeken naar de toekomst. Zo heb ik jaren geleden het nieuwe Utrecht Centraal Station gezien, nog voordat er een steen gelegd werd in het Stationsgebied. Dat maakt Madurodam extra speciaal, omdat alles samenkomt in een wereld op zich.



Daarnaast wandel je gewoon op je gemakje langs alle hoogtepunten van Nederland. Natuurlijk zijn de grote steden meegenomen in Madurodam. Maar ook kleinere bezienswaardigheden krijgen hier de ruimte. Een klein stukje Efteling, Corpus, een klompenmakerij, de tulpenvelden… het is er allemaal. Rondom de diorama’s staan ook toffe educatieve spelletjes en met een speciale card en je mobiel beleef je allerlei verhalen. Druk eens op een knop en zie hoe de processie voorbij trekt. Probeer een brandje te blussen in de haven en start de Tilburgse Kermis. Of koop een paar porseleinen klompjes bij de klompenfabriek door geld in een machine te gooien. De klompjes worden dan via een vrachtwagentje naar je toe gebracht. Bij de tulpenvelden koop je zo een speciaal speldje en bij de Mars fabriek brengt de vrachtwagen je een chocolaatje. Al die interacties maken een dagje Madurodam een ware belevenis.



Ontdek nog meer over Madurodam op Madurodam.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.