maandag 6 april 2020

Fotograferen zonder publiek

Volgens de privacy wet mogen we andere mensen niet zomaar op de foto zetten en deze foto’s dan op onze social media pagina’s plaatsen. Of hun gezicht moet er niet op staan. Voor grote groepen publiek gelden dan weer andere regels. Vooral als gezichten niet goed zichtbaar zijn. Hoewel je er bij presentaties met publiek niet altijd aan ontkomt om dieren bijvoorbeeld in hun eentje te fotograferen, hoeft ander publiek bij een verblijf of een ander druk dagje uit niet per se op je foto terecht te komen. Hoe? Met deze tips lukt het je vast. De foto’s in dit artikel zijn allemaal gemaakt in een drukke omgeving, toch staan er zo min mogelijk tot geen mensen op. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – Keukenhof 2017)

Dierpresentaties

Het is een feit dat het bij een dierpresentatie erg druk kan zijn in de dierentuin. Iedereen komt immers samen op één plek. Om vervolgens de beste glimp van de dieren op te kunnen vangen. Tijdens dierpresentaties komen dieren vaak dichterbij, omdat ze op dat moment ook iets lekkers krijgen van hun verzorgers. Het ideale moment om mooie foto’s te maken. Maar hoe doe je dat met zo min mogelijk vreemde mensen?
1. Kijk of er een tribune is. Als je hoger zit, dan fotografeer je vaak wel over de anderen heen. Vooral als je inzoomt.
2. Ga vooraan staan (indien mogelijk) bij het hek of het raam.
3. Dierpresentaties staan altijd vooraf in het dagprogramma aangekondigd. Als je je lievelingsdier goed op de foto wil zetten, is het aan te raden om eerder naar zo een presentatieplek te wandelen. Als het een rustige dag is, dan is vijftien tot tien minuten van te voren aanwezig zijn een goed idee. Op heel drukke dagen is het aan te raden om soms al een half uur van te voren een plekje te reserveren. Dat zou ook in een wachtrij kunnen zijn natuurlijk.
4. Concentreer je op het dier dat je wilt fotograferen en maak je in eerste instantie niet te druk om het publiek erom heen. Deze kun je op de computer later altijd nog wegknippen.
5. Staat er publiek rondom het verblijf? Dan ontkom je er niet altijd aan om toch ook mensen op de foto te krijgen. Door goed scherp te stellen op de dieren, vervaagt de achtergrond. Hierdoor zijn de mensen onherkenbaar. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort, 2016)

Laag perspectief

Eén van de drukste plekken die ik ken, is Keukenhof. Daar lopen echt drommen mensen aan je voorbij. In 2018 was ik aanwezig op de dag van het Bloemencorso en dat was echt het toppunt van bezoekers. Hoe krijg je dan de bloemen er mooi op, zonder dat je al te veel benen en voeten mee fotografeert? Kies voor een laag perspectief. Zak door je knieën, ga op de grond zitten en kom op bloemhoogte. Dat scheelt al heel veel. Overigens is een laag perspectief ook heel fijn om dieren te fotograferen. Vooral kleinere dieren als prairiehondjes en stokstaartjes krijg je zo vaak mooi op de foto. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Keukenhof, 2017)

Zoom in

De meeste camera’s, ook die op je mobiele telefoon, hebben een zoom functie. Dat houdt in dat je het onderwerp van je foto dichterbij kan halen. Hierdoor vervaagt vaak de achtergrond. Dit heet scherptediepte. Als de achtergrond vervaagt zie je toevallige voorbijgangers veel minder en komt je onderwerp nog mooier uit. Bovendien helpt inzoomen ook om je onderwerp duidelijk in beeld te brengen, zonder al te veel omgevingsruis. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Dierenrijk, 2016)

Heb geduld

Natuurlijk wil je ook heel graag dat ene standbeeld, dat tulpenbed of een tijger fotograferen. Soms moet je echter even geduld hebben om dit zo mensloos mogelijk te doen. Bij standbeelden en bloemen is dat misschien wel makkelijker dan bij dieren. Wacht even totdat anderen voorbij zijn. Hou daarbij wel je camera in de aanslag. Vaak gaan mensen dan sneller voor je uit de weg als ze zien dat je een foto gaat maken. En maak gerust een aantal foto’s. In dit digitale tijdperk kies je dan ter plekke de mooiste uit en gooi je de rest weg. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – ’t Veluws Zandsculpturenfestijn, 2019)

Vraag om ruimte

Ik kan soms echt een half uur wegdromen bij een dierenverblijf. Gewoon omdat ik naar de dieren sta te kijken en daar ondertussen ook foto’s van maak. Ik vergeet dan dat er ook andere mensen zijn die eventjes dichtbij willen komen. Vraag daarom gerust of je ook even een foto mag maken. Ik doe altijd een stapje opzij en ben nog maar weinig andere hobbyfotografen tegen gekomen die dit niet doen. Zelfs op de meest drukke plaatsen… (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Rijksmuseum, 2019. De Nachtwacht (detail), Rembrandt)

Kies een rustige dag uit

Zelfs de meest drukke dagattracties, zoals Efteling en Keukenhof, kunnen heel stil en verlaten lijken op de foto. Ga eens op een doordeweekse dag als je echt puur voor het fotograferen gaat. Doordeweeks en in het laagseizoen maakte ik in Efteling foto’s van een verlaten Sprookjesbos. Althans, zo leek het, want door even te wachten, zorgde ik ervoor dat de mensen die er waren niet op mijn foto’s terechtkwamen. Ook dierenparken hebben zo hun stillere dagen doordeweeks. Profiteer daarvan en geniet van een dagje uit, zonder al te veel drukte. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Efteling, 2019)

Nabewerking

Dit is een van mijn allerliefste lievelingsfoto’s die ik in 2014 maakte van mijn hondje en een van de tijgerwelpjes van DierenPark Amersfoort. Een prachtig moment in een overvol Paleis van Koning Darius. Door de drukte en de vele mensen die ook foto’s aan het maken waren, had ik dit moment bijna niet vast kunnen leggen. Geduld was hier geen optie. Vragen of ik een foto van mijn eigen hond mocht maken? Hielp voor geen meter. Dus… dan is het zoveel mogelijk foto’s maken en hopen dat er een goede tussen zit. Op mijn computer heb ik de foto dusdanig bijgesneden dat de armen en voeten van anderen mensen zo min mogelijk te zien waren. Nabewerking helpt enorm, het origineel ziet er namelijk zo uit:

Toch wel een verschil nietwaar. Als je handig bent met Photoshop kun je nog veel meer uit je foto’s halen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort, 2014)

Ik hoop dat deze tips je helpen om nog mooiere foto’s te maken, zodra we weer lekker een dagje erop uit kunnen gaan.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.