dinsdag 14 april 2020

Museumnieuws: thuismuseum, nieuwe en verschoven tentoonstellingen

Heb jij al een virtueel rondje gelopen door het Rijksmuseum? Of ben je naar andere musea ‘geweest’ vanachter de computer? Veel musea zorgen ervoor dat je thuis kan genieten van de prachtige tentoonstellingen en kunstwerken. De musea werken hard om zo het thuisblijven te vergemakkelijken. Maar er is ook ander nieuws over tentoonstellingen en musea. Vandaag daarom een artikel met veel museumnieuws van het Mauritshuis, Drents Museum, Rijksmuseum, KunstRAI en Nationaal Park Duinen van Texel. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Mauritshuis at Home

Het Mauritshuis in Den Haag brengt het Maurits-thuis met leuke activiteiten, uitdagingen voor kinderen en natuurlijk achtergronden over de prachtige schilderijen die nu in het Mauritshuis te zien zouden zijn. Beluister het Mauritshuis met je oren, volg de online colleges van de medewerkers en geniet vanaf de bank of in het zonnetje van je favoriete kunstwerken. Wat kun je allemaal met Mauritshuis at Home? Download de gratis ‘Second Canvas Mauritshuis-app’ en bekijk tot op de kleinste details beroemde schilderwerken. Ga iedere maandag met conservator Lea van der Vinde naar de tentoonstelling George Stubbs, de man, het paard de obsessie. Volg op dinsdag een nieuwe Facebook challenge via #mauritshuisathome. Op woensdag en zondag wordt er een werk uit de collectie uitgelicht en op donderdag volg je een creatieve workshop. En op vrijdag vertelt Geert-Jan Borgstein meer over een werk uit de collectie. Dit is slechts een greep van alle activiteiten. Kijk op Mauritshuis.nl voor alle online programma’s. (foto: Mauritshuis)

Harrie Jekkers en het Gezicht op Delft beluister je bij ‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’

Nieuwe podcasts van het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft verschillende manieren waarop je nu de collectie kan bekijken, waaronder een 360 graden rondgang door onder meer de Eregalerij, waar alle grote Hollandse Meesters vertegenwoordigd zijn. Daarnaast is het museum weer een nieuwe reeks gestart van de podcastserie ‘In het Rijks’. In iedere aflevering wordt een andere museumafdeling behandelt en wordt er een bijzonder object besproken. In de eerste aflevering spreekt conservator Frits Scholten over de wonderbaarlijke minuscule wereld van de gebedsnoten, zoals hiernaast afgebeeld. Kijk op Rijksmuseum.nl voor meer informatie. (foto: Rijksmuseum)

Drents Museum wijzigt tentoonstellingsprogramma

Omdat het coronavirus roet in het eten gooit, gooit het Drents Museum in Assen het tentoonstellingsprogramma om. Zo is Barbizon van het Noorden verlengd tot en met 13 september 2020. Volgens het normale programma opent dan vanaf 11 oktober 2020 de overzichtstentoonstelling Viva la Frida!. Deze is te zien tot en met 28 maart 2021 en laat de fameuze collectie schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo zien in combinatie met Frida’s persoonlijke bezittingen van Museo Frida Kahlo. De tentoonstelling In de ban van de Ararat die eigenlijk deze zomer te zien zou zijn, wordt doorgeschoven naar eind april 2021. Hiermee zal het uitwisselen van werken voor de internationale tentoonstellingen waarschijnlijk geen gevaar lopen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – detail Rustende koeienhoeder van Julius van de Sande Bakhuyzen)

KunstRAI verschoven naar juni

Eigenlijk zou de KunstRAI plaatsvinden van 29 april tot en met 3 mei, maar in deze onzekere tijden heeft de organisatie besloten om het evenement te verschuiven naar 25 tot en met 28 juni 2020. Zij hopen dat deze verplaatsing meer zekerheid biedt op een succesvol evenement. De KunstRAI zal dan te zien zijn in hal 5 in plaats van hal 7. Het thema Focus Japan wordt verzet naar de KunstRAI van 2021. De uitreikingen van de Sluijters Prijs en de Jeanne Oosting Prijzen vinden wel plaats op de 2020 editie. Kijk voor meer informatie op KunstRAI.nl. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Texelse bunkerverhalen online bekijken

In het kader van 75 jaar bevrijding zou Nationaal Park Duinen van Texel een tentoonstelling over de bunkers op het eiland presenteren bij de Loodsmansduin. Dit doen zij alsnog, maar dan online. De foto- en audiotentoonstelling bestaat uit oorlogsverhalen van Texelaars, verteld door Texelaars en kan nu online worden bezocht. Wist je dat er over het hele eiland honderden bunkers te vinden zijn? Deze maakten deel uit van de Atlantikwall, een Duitse verdedigingslinie om een invasie van Engeland tegen te gaan. Na de oorlog veranderde de functie van veel bunkers. Zo werden het vakantiehuisjes of eetgelegenheden. Tijdens deze tentoonstelling ontdek je er alles over. Kijk op NPDuinenvanTexel.nl voor meer informatie. (foto: Nationaal Park Duinen van Texel)

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.