maandag 20 april 2020

Hond Gezond: samen genieten van de dierentuin

Ik krijg wel eens de vraag, als ik vertel dat mijn hondje mee gaat naar DierenPark Amersfoort, Ouwehands Dierenpark of een Duitse dierentuin waar honden ook mee naar binnen mogen, waarom ik mijn hondje eigenlijk mee neem. Wat is er nu zo leuk voor de hond aan aapjes kijken? Het eerste deel van mijn antwoord luidt dan meestal dat een dierentuin meer is dan alleen aapjes kijken, het tweede deel? Vandaag in Hond Gezond vertel ik je graag waarom ik het zo leuk vind om samen met mijn hondje naar de dierentuin te gaan. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries, 2014)

Socialiseren

6 mei 2012. Onze nieuwe pup – nu alweer 8 jaar oud – woont pas een paar weekjes bij ons in huis en we besluiten om hem voor de allereerste keer mee te nemen naar DierenPark Amersfoort om te kijken of hij dat ook leuk vindt. Het is een goede plek om je hondje te socialiseren met veel mensen en kinderen, andere honden en dus ook dieren. Voor mij spannend, want ik weet helemaal niet of mijn hondje het wel leuk vindt. Nou… hij vond het fantastisch. Al die geurtjes en nieuwe indrukken! De stokstaartjes en mara’s vond hij heel erg leuk, de tijgers en leeuwen een beetje spannend. En aan het einde van de middag heb ik hem naar de auto gedragen, want hij was gewoon in diepe slaap gevallen op het terras. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries, DierenPark Amersfoort 2012)

Verrijking

Een nieuwe omgeving, nieuwe indrukken op doen en omgaan met nieuwe situaties zijn – en dat lees je in allerlei puppy opvoedingsboeken – gewoon heel goed voor je hondje. Op die manier leert hij (of zij) iets van de wereld om zich heen. En staat hij zekerder op zijn pootjes als hij in een nieuwe situatie terecht komt. Het is eigenlijk naast opvoeding en socialiseren ook een vorm van verrijking voor je hond, omdat hij eventjes iets heel nieuws doet dan normaal op een dag. Inmiddels is mijn hondje in verschillende parken geweest in Nederland en Duitsland. En als ik zeg: ‘Ik ga naar de dierentuin,’ dan springt hij al kwispelend op een stoel om mee te gaan. Ik maak daaruit op dat hij het leuk vindt. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries, Allwetterzoo Münster, 2012)

Bijzondere momentjes

Ik vind het leuk om te zien hoe mijn hondje reageert op alle nieuwe geuren om zich heen. En hoe hij aandachtig naar andere dieren staat te kijken. En natuurlijk hoe de dieren ook terug staan te kijken naar dat gekke beestje achter het raam. Dat levert veel bijzondere momenten op, ook voor de foto. Een van die bijzondere momenten deelde ik twee weken geleden in Fotograferen zonder publiek waar mijn hondje bijna neusje aan neusje stond met de tijgerwelpen. Of zo lekker dichtbij de hyena natuurlijk. Daar kan ik dan weer intens van genieten. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries, DierenPark Amersfoort, 2014)

Niet alles is leuk

Hoewel mijn hondje de dierentuin fantastisch vindt, zijn er plekjes waar hij liever niet komt. Of waarvan hij vindt dat ik er niet mag komen. Zo ging ik eens aan het glas naast de leeuwen zitten en mijn meneertje werd daar heel nerveus van en begon te blaffen. Ik ben daarom maar snel opgestaan en weggelopen. Leeuwen en tijgers vindt mijn hondje gewoon niet zo prettig. Misschien is het de grootte, het feit dat het om roofdieren gaat of omdat de geur van grote katten anders is, maar dat het foute boel kan zijn, dat weet hij als de beste. Dat is gedrag waar ik als hondenmama natuurlijk op moet letten. Een dagje dierentuin moet leuk zijn voor ons samen en als hij ergens nerveus van wordt, dan neem ik afstand. Standbeelden van grote katten vindt hij ook iets minder leuk. Dus daar gaan we met een boogje om heen. Zou je met je hond naar de dierentuin gaan, let dan goed op het gedrag van je hond. Als hij of zij het toch niet zo een leuk dagje vindt, dan kun je beter zonder je trouwe viervoeter naar de dierentuin gaan. Maar: die keuze is natuurlijk geheel aan jou. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries, Ouwehands Dierenpark, 2015)

Op moment van schrijven kunnen we even niet naar de dierentuin. Af en toe stream ik video’s van dierenparken op de televisie, waar mijn hondje al kwispelend een blik op werpt. Maar zodra het kan, gaan we weer saampjes genieten van de diertjes en de dierentuin.

(foto: Berry de Nijs/Writing Berries, DierenPark Amersfoort, 2017)

Wil je meer weten over de Nederlandse dierentuinen waar je hond mee naar toe mag? Kijk dan voor de huisregels voor de hond op DierenParkAmersfoort.nl en Ouwehand.nl. Of lees nog even Hond Gezond: Met de hond naar de dierentuin uit 2016 waar nog een aantal tips, uitjes en dergelijke zijn meegenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.